SVE VIŠE PROGRAMA U BOTANIČKOJ BAŠTI: Koncerti i pozorišne predstave među biljkama - Jevremovac svakom nastupu daje čar

A. VOJINOVIĆ

07. 08. 2022. u 14:00

KONCERTI, pozorišne predstave, performansi sa bina u ustanovama kulture i centralnim gradskim čvorištima "preselili" su se u najpoznatiju zelenu oazu u Beogradu - Botaničku baštu "Jevremovac".

СВЕ ВИШЕ ПРОГРАМА У БОТАНИЧКОЈ БАШТИ: Концерти и позоришне представе међу биљкама - Јевремовац сваком наступу даје чар

Foto: ATA

Tokom prethodnih godina prostor u srcu grada prepun najrazličitijih i retkih biljnih vrsta bio je domaćin poznatim muzičarima koji su ovde, u nekonvencionalnom okruženju, održali nastupe. Za vreme proleća i leta najviše kulturnih manifestacija bude upriličeno u Botaničkoj bašti, dok je ove godine prvi put većina programa Beogradskog letnjeg festivala bila održana ovde, i to na tri scene.

- Botanička bašta predstavlja jedinstven prostor u samom centru Beograda koji umetnici često smatraju posebno inspirativnim - kažu za "Novosti" u Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti "Jevremovac".

Ovo leto bilo je posebno, jer se u zelenoj oazi bile upriličene poznate i decenijama posećene gradske manifestacije, kao što su Belef, Cebef u okviru kojeg je održan veliki broj koncerata, zatim "Evergrin festival", kojim je obeležen Svetski dan zaštite životne sredine...

- Prvi put u "Jevremovcu" je bio relizovan veći deo programa Belef, a u velikom betonskom amfiteatru kreirana je scena koja je ovaj prostor oživela i ugostila fantastične pozorišne komade - ističu u ovoj instituciji. - Besplatan dečji program privukao je posebnu pažnju posetilaca na centralnom platou ispred staklene bašte, dok je predstava koja je otvorila festival odigrana na travnatoj površini okruženoj visokim drvećem ispred upravne zgrade. U okviru "Evergrin festivala" posetioci su prisustvovali u edukativnom programu o retkim i ugroženim biljkama Srbije koje je moguće videti u "Jevremovcu".

130 GODINA STAKLENE BAŠTE

ZA jesen iz botaničke bašte najavljuju nove programe, a u septembru će biti upriličene tri izložbe.

- U septembru će biti otvoren program kojim se obeležava značajan jubilej - 130 godina od podizanja staklene bašte u "Jevremovcu" - kažu u ovoj instituciji. - Ova izložba priprema se u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Po tradiciji i ovog septembra ćemo učestvovati u manifestaciji Dani evropske baštine, sa posebnim akcentom na inkluzivnim programima. Obeležićemo i Dan primirja u Prvom svetskom ratu jedinstvenim programom o ramondama.

Osim toga, ovog leta spoljašnjost botaničke bašte prvi put je bila iskorišćena kao izložbeni prostor. Deo ograde ka Dalmatinskoj i Takovskoj ulici krasile su fotografije koje predstavljaju prirodne lepote zemalja Višegradske četvorke (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka). Koncerte su u zelenoj oazi u prethodnom periodu održali i virtuoz na violini Stefan Milenković, Rade Šerbedžija, Aleksandra Radović, Zvonko Bogdan, Zoe Kida, Saša Kovačević, Vasil Hadžimanov....

- Početkom jula bila sam na džez festivalu u bašti, bilo je predivno. Zatvoriš oči i prihvatiš dobru energiju pozitivnih ljudi pored divnih biljaka koje te okružuju. Nije reč samo o koncertu, to je jedna neverovatna razmena energije u raznolikoj prirodi u srcu grada koju svi cenimo i volimo i učimo kako da je negujemo - kaže za "Novosti" Jelena Vujković sa Vračara. Pored kulturnih manifestacija u "Jevremovcu" je bio organizovan i sajam sira, Wine garden...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton