OD KAPITALNIH OBJEKATA DO - RUGLA: Beograd pun zgrada koje prodaje država, a zainteresovanih nema (FOTO)

S. Vidačković

07. 08. 2022. u 16:00

ZGRADA "Rada" u Kosovskoj ulici na vrhu je liste bezuspešnih prodaja, jer je kupca našla tek iz 14. pokušaja, te otišla u vlasništvo države.

ОД КАПИТАЛНИХ ОБЈЕКАТА ДО - РУГЛА: Београд пун зграда које продаје држава, а заинтересованих нема (ФОТО)

Foto: Arhiva

Krajem avgusta, kula "Geneks" po drugi put biće ponuđena na prodaju, a cena je sa dve milijarde dinara snižena na 1,46 milijardi. Prema rečima licenciranog procenitelja, sudskog veštaka Milića Đokovića, problem nije cena nego kvalitet, te ono što kupac dobija. Investitora nema na tržištu jer, ističe on, povraćaj kapitala nije realan.

- Kada se obračuna 1,46 milijardi, negde oko desetak miliona evra, to je veliki iznos, ali tu je 15.000 nefunkcionalnih kvadrata - objašnjava Đoković. - Dodatno dobijate 5.000 kvadrata za parking, koja ne mogu realno da se koriste. Teško da će kupac doći do najisplativije namene.

Kada je reč o šampionima bezuspešne prodaje, zgrada "Rada" pre 13 godina ponuđena je za šest miliona evra, koliko je bila početna cena. Na kraju, posle 14. pokušaja, država je za 3.600 kvadrata platila 341 milion dinara, te ih preuredila za potrebe Republičkog pravobranilaštva.

BEOBANKA RUGLO GRADA

Foto N. Fifić

NEKADAŠNjA zgrada Beobanke na Zelenom vencu i dalje je zapuštena te predstavlja pravo ruglo. Prodata je pre nekoliko godina, kupci su najavljivali da će je pretvoriti u moderan poslovni objekat koji će imati zelene spratove i krov, ali početak radova se ne nazire.

Pokušavajući da reši problem Sava centra, 2016. godine Grad je ponudio javno-privatno partnerstvo. To nije zaživelo pa je Sava centar prodat na trećem tenderu tek kada je cena sa 27 miliona evra spuštena na 17,5. Tada je kompanija "Delta", uz obavezu da će uložiti najmanje 50 miliona evra kupila ovaj kongresni kompleks, koji se trenutno rekonstruiše. "Beograđanka" je prodata iz drugog puta za 20,4 miliona evra, kada je cena snižena za četiri miliona. Kupila ju je i rekonstruisala kompanija "Marera propertis", kao i zgradu BIGZ, u čiju obnovu će uložiti 20 miliona evra.

- Teorija da su kupci do imovine došli po veoma povoljnim uslovima, ako se prodajna cena izračuna po metru kvadratnom, nije dobra - kaže procenitelj Đoković. - Nije problem cena po kvadratu, jer to nije novogradnja. Kupuje se 3.000 evra po kvadratu koji je funkcionalan, ima sadržaje, parkinge za koje nije potrebno ulaganje.

Foto Z. Jovanović

Zgrada Rada u Kosovskoj ulici

Đoković ističe da je, ako se izdaje 12.000 kvadrata po najmanjoj prosečnoj ceni od 20 do 25 evra po kvadratu, potrebno 25 godina da bi se vratilo uloženih 40 miliona evra.

- Za 25 godina povraćaj kapitala od 40 miliona evra nije realan i zato investitora realno nema na tržištu - ukazuje procenitelj. - Teško je prodati ovakve objekte, jer je rekonstrukcija skupa, pa se investitorima malo isplati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista