IZGOREO AUTOBUS, PREVOZIO TURISTE: Drama kod Tošinog bunara, na svu sreću u incidentu nije bilo povređenih

Š. Marović

27. 07. 2022. u 09:20

AUTOBUS privatnog prevoznika zapalio se juče ujutru kod Tošinog bunara. Na svu sreću povređenih nije bilo, pošto su se putnici evakuisali na vreme.

ИЗГОРЕО АУТОБУС, ПРЕВОЗИО ТУРИСТЕ: Драма код Тошиног бунара, на сву срећу у инциденту није било повређених

Foto Insagram Moj Beograd

Požar je izbio na motoru vozila, što se najčešće dešava prilikom sličnih nezgoda.

U intervenciji su učestvovala dva vatrogasna vozila, a požar je brzom reacijom vatrogasnih službi ugašen. U pomoć su pritrčali i policajci, koji su prvo protivpožarnim aparatima gasili vatru. Dok je iz autobusa kuljao gust dim, jedan od putnika je iz prtljažnika izvlačio svoje stvari!

- Svi putnici uspeli su da se evakuišu na vreme, a na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta - rekli su za "Novosti" u MUP.

- Čim je primetio da se nešto dešava u zadnjem delu autobusa, vozač je odmah zahtevao od svih da izađu. Požar je izbio tik pored stajališta. Policija je obavila uviđaj, a više detalja znaćemo posle istrage. Saobraćaj ni jednog trenutka nije bio usporen.

Vozilo na auto-putu, Foto Insagram Moj Beograd

Požari na vozilima koja saobraćaju na gradskim i prigradskim linijama, ili su u tranzitu kroz prestonicu sve su češći tokom letnjih meseci. Tako su početkom juna u razmaku od svega 48 sati gorela dva autobusa, GSP na liniji 77 i privatnog prevoznika koji saobraća u Obrenovcu. Ipak, stručnjaci uveravaju da razloga za paniku nema, a izbijanje vatrene stihije prouzrokovano je starošću vozila, visokim temperaturama i neispravnošću motora.

Najčešći uzroci samozapaljenja uglavnom su neispravne elektroinstalacije ili curenja ulja hidrostatičkog pogona u zoni iznad motora, kao i propuštanje goriva na cevima visokog pritiska koje u kombinaciji sa visokim temperaturama u zoni motora dovode do zapaljenja.

STATISTIKA

OD 7.028 intervencija na svim vrstama vozila u poslednjih pet godina u Srbiji, 2.043 su bile u Beogradu. Od toga 159 na autobusima, što predstavlja u proseku tridesetak godišnje. Najveći problem su turistički autobusi, gde se putnici vraćaju po svoje kofere i stvari i time rizikuju povrede. Ukoliko je intenzitet požara jači ili vrata ne mogu da se otvore, potrebno je razbiti stakla na prozoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju