ISPLAĆUJU RADNIKE POSLE ODLUKE SUDA: Domu zdravlja "Stari grad" Ministarstvo pomaže posle izgubljenog procesa

B. Borisavljević

27. 07. 2022. u 12:32

DOM zdravlja "Stari grad" isplatiće zaposlene iz Stomatološke službe "Mažestik" koji su proglašeni tehnološkim viškovima kao neugovoreni sa RFZO, pa ih je sud vratio na posao i naložio isplatu svih zaostalih zarada sa pripadajućim kamatama.

ИСПЛАЋУЈУ РАДНИКЕ ПОСЛЕ ОДЛУКЕ СУДА: Дому здравља Стари град Министарство помаже после изгубљеног процеса

Deo zdravstvene stanice "Mažestik", Foto Privatna arhiva

Iako ustanova funkcioniše uobičajeno i pruža sve neophodne usluge pacijentima, potraživanja prevazilaze njene finansijske mogućnosti. To je dovelo do blokade računa već 422 dana, a u pomoć je priteklo Ministartvo zdravlja koje je obezbedilo 25 miliona dinara.

Prema rečima dr Vesne Knjeginjić, v. d. direktora DZ "Stari grad", problem je nastao 2006. godine kada je stupio na snagu Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju, čijom primenom je smanjen broj zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, kao i način finansiranja iz budžeta. Kako navodi, iz tog razloga tada je veliki broj nezadovoljnih zaposlenih pokrenuo sudske postupke, radi poništaja rešenja o raskidu radnog odnosa.

- Nakon višegodišnjeg sudskog postupka i uloženih redovnih i vanrednih pravnih lekova, Sud je za više radnika poništio rešenja o sporazumnom prestanku radnog odnosa i vratio ih na rad, njih 16 se vratilo, a veći broj sudskih postupaka po tužbi radnika je u toku - navodi dr Knjeginjić.

- Problem koji je tadašnja vlast napravila još 2006. godine i nije ga rešavala, sada je dobio velike razmere. U toku su izvršenja koje sprovode javni izvrštelji za naplatu visokih novčanih iznosa, povodom tužbi i predloga za izvršenje zaposlenih, zbog čega je račun Doma zdavlja "Stari grad" više meseci u blokadi.

Dr Vesna Knjeginjić, Foto Tanjug

Direktorka navodi da su neistiniti navodi da se u domu zdravlja "uvodi sistem a snimanje i kontrolu zaposlenih", ističući da je video-nadzor i kontrole ulaska i izlaska sa radnog mesta postojao u Domu zdravlja, ali je nebrigom i lošim održavanjem bio van funkcije.

- Video-nadzor osposobljen je radi bezbednosti pacijenata i zaposlenih i posle nekoliko fizičkih napada na doktore u ovoj ustanovi - kaže dr Knjeginjić.

- Sistem je osposobljen radi bezbednosti svih i samo u zajedničkim prostorima. Kome to smeta? I ko to ima ovde šta da krije? Možda onaj koji je navikao da beži sa radnog mesta sat-dva ranije? Treba li podržati nerad i nedisciplinu i imati nezadovoljne pacijente koji ne mogu da dobiju pregled?

Doktorka Knjeginjić demantuje navode pojedinih opozicionih političara da su izvrštelji

počeli da plene imovinu doma zdravlja, kako bi se isplatile tužbe.

- U DZ "Stari grad" nisu dolazili izvršitelji, niti je naše vozilo zaplenjeno, već je uprava, u saradnji i uz veliku materijalnu i organizacionu podršku Ministarstva zdravlja, i odgovoran i predan rad svih zaposlenih, omogućila rad svih službi, tako da ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje pružanje zdravstvene zaštite građanima - kategorična je Knjeginjićeva.

SPOR POČEO JOŠ 2006. GODINE

Agonija zaposlenih u "Mažestiku", ali i za njihove kolege u drugim domovima zdravlja, počela je 2006. godine, kada su uvedene kategorije - ugovoreni i neugovoreni stomatolozi.

Broj zaposlenih, pre svega dečje i preventivne stomatologije, utvrđuje se prema broju stanovnika u datoj lokalnoj samoupravi i njih plaća RFZO. Za Stari grad brojka je 27 stomatoloških radnika, a na spisku je tada bilo njih 75.

"Prekobrojni" su prebačeni na neugovorene i otišli na tržište da zarade svoju platu, a novac od naplate usluga je išao na račun DZ "Stari grad".

Povratak

Zaposlenima su 31. decembra 2016. godine, kada je praktično stavljen "katanac" na "Mažestik", koji je decenijama bio mesto gde su Beograđani tražili pomoć u bilo koje doba dana,

Prva grupa stomatologa, zubnih tehničara i medicinskih sestara je vraćena na posao u januaru prošle, a druga početkom ove godine. Sud je naložio isplatu svih zaostalih zarada, od momenta kada su ostali bez posla i povratka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba