STARI SEF ČUVA TAJNE JEVREMOVCA: Skriveno blago Botaničke bašte - biblioteka sa izuzetnim naslovima

B. Borisavljević

24. 07. 2022. u 12:32

RETKI su Beograđani koji znaju za skriveno blago Botaničke bašte "Jevremovac" - biblioteku Instituta za botaniku Biološkog fakulteta, jednu od najstarijih i najbogatijih u jugoistočnoj Evropi.

СТАРИ СЕФ ЧУВА ТАЈНЕ ЈЕВРЕМОВЦА: Скривено благо Ботаничке баште - библиотека са изузетним насловима

Foto P. Milošević

U ovoj obrazovnoj ustanovi se čuvaju veoma retke i vredne knjige iz 15. i 16. veka, a biblioteka se može pohvaliti da je, jedna od osam u svetu koja ima izdanje "Flora Greka". Takođe, tu je i "Flora", najstariji botanički časopis, čiji je prvi broj izdat 1818. godine.

Prema rečima Ane Ržaničanin, samostalnog stručnog saradnika u herbarijumskoj naučnoj zbirci Instituta za botaniku, fond čini između 6.000 i 7.000 naslova. Nedostatak prostora je učinio da se knjige nalaze i u magacinu, pa je teško utvrditi njihov tačan broj. Zbog loših uslova, neke knjige i časopisi relativno novijeg datuma uklonjeni su jer su povukli vlagu i počeli da buđaju. Krunski dragulj biblioteke je "Flora Greka", veličanstvena edicija u deset tomova o samoniklim biljkama Grčke, Male Azije i Levanta, životno delo Džona Sibtorpa - otkriva Ržaničanin. Drugo izdanje kupljeno je 1926. godine za 116.000 dinara od Gece Kona.

- To je luksuzno i raritetno izdanje sa skoro 1.000 ilustracija biljaka u prirodnoj veličini, a na osnovu originalnih crteža čuvenog botaničkog slikara Ferdinanda Bauera - otkriva Ržaničanin.

- Najstarija knjiga je iz 1562. godine - "Istorija sveta" od Plinija Mlađeg, enciklopedijsko delo antičkog sveta na starofrancuskom prevodu. Reč je o knjigama koje se drže u sefu, u specijalnim uslovima. Neke imaju slike koje su rukom crtane. Kako je pigment fotolabilan, preporuka je da se što manje iznose u javnost, jer svetlost i blic utiču na razgradnju pigmenta.

Foto P. Milošević

U knjižnom fondu su zapisi Josifa Pančića iz 1878. godine - "Flora u okolini beogradskoj, po analitičkom sistemu". U prvom izdanju je navedno 1.057 biljaka, a u poslednjem ih je bilo stotinak više.

- Osim što je bio botaničar, Pančić je bio veoma otvoren prema običnom svetu - priča naša sagovornica.

- Želeo je da pomogne ljudima da se uključe u gajenje biljaka. Knjiga "Šafran", odnosi se na gajenje komercijalnog šafrana, kako bi nešto zaradili i obezbedili sebi bolji život.

Ana Ržaničanin, Foto P. Milošević

Srednjoškolaci su nekada izučavali i "Botaniku", pa je na policama i udžbenik za prvi i drugi razred, koji je napisao Nedeljko Košanin, upravnik Botaničke bašte "Jevremovac".

Među naslovima je i "Priručnik za botaničare" iz 1879. godine, koji otkriva šta jedan botaničar treba da ima na terenu, kako da koristi lupu, da herbarizuje biljku. Tu su i "Pravila o Botaničkoj bašti "Jevremovac", štampana 1898. godine. Iako su napisana pre 124 godine, bez ikakvih izmena se mogu primenjivati i danas.

Foto P. Milošević

OSNOVANA 1853. GODINE

- BIBLIOTEKA Botaničke bašte "Jevremovac" je osnovana 1853. godine dolaskom Josifa Pančića za profersora i asistenta prirodnih nauka na Liceju - kaže Ržaničanin.

- Jedan od prvih problema je bio što nije bilo literature. On je počeo da sakuplja knjige, naučne časopise, kako bi se omogućio napredak i rad sa studentima.

Biblioteka je 1908. godine, iz zgrade Rektorata prebačena u Botaničku baštu. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, dosta knjiga je odneto, a jedan deo je dobijen i kao ratna reparacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)