"LAMELA" OSTAJE BEZ LIFTOVA? Nova vlast neće nastaviti dogovoreni projekat sa stanarima u Bloku 21

A. VOJINOVIĆ

18. 07. 2022. u 09:30

NADE stanara čuvene zgrade "Lamela" u novobeogradskom Bloku 21, koju je zaštitio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, da će pola veka od useljenja konačno dočekati ugradnju liftova raspršili su se kao mehurići od sapunice!

ЛАМЕЛА ОСТАЈЕ БЕЗ ЛИФТОВА? Нова власт неће наставити договорени пројекат са станарима у Блоку 21

Zgrada izlazi na četiri ulice, M. Anđela

Naime, kako smo saznali od upravnika najduže zgrade u Beogradu Zorana Đukića, nova gradska vlast nema nameru da realizuje obećanja prethodnika. Sav trud i snove žitelja ovog dela najmnogoljudnije opštine posle godinu i po sastančenja i obećanja da će zgrada "Meander" dobiti nove dizalice uz subvencije Grada odneo je vruć vetar.

Kako je za "Novosti" ispričao upravnik "Lamele" Zoran Đukić, on je nedavno razgovarao sa nadležnima Grada koji su mu nezvanično rekli da od dogovorenog projekta za ugradnju liftova - nema ništa.

- Kada sam ih pozvao da vidim kakva je situacija rečeno mi je da se ništa neće desiti.

Posle godinu i po dana upornih sastanaka, nalaženja najboljeg rešenja i obećanja, ništa - kaže Đukić, za naš list.

- Sad sve moramo ispočetka... Da šaljemo nove zahteve, objašnjenja. Ne vredi ni što smo u međuvremenu formirali Udrženje građana "Ušće" kako bi bolje i formalnije sarađivali sa njima. Stanari su razočarani, ovoj rekaciji se zaista nismo nadali.

Krajem januara stanari "Lamele" dobili su čvrsto obećanje od Grada da će konačno dobiti liftove. Prema postignutim dogovorima, Grad je trebalo da uradi projekat, a kako je tada najavljeno, i da finansira 20 odsto ukupne cene radova, dok će ostatak stanari isplaćivati deset godina u mesečnim ratama preko uplatnice "Infostana".

A takođe, gradski oci istakli su i da će se potruditi da u novo ruho "presvuku" i oronulu fasadu, za šta je Grad takođe obećao da će im obezbediti finansijera za rekonstrukciju spoljašnjosti. Jedan od predloga bio je i da će novac za ove radove moći da se obezbedi putem reklama, s obzirom da je reč o atraktivnoj lokaciji.

Fasada potpuno oronula, M. Anđela

Glavni pregovarač sa stanarima "Lamele" bio je doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS Goran Vesić, koji se, kako nam je rekao Đukić, ne javlja na njihove pozive ovim povodom.

Čuvena "Lamela" ili "Meander" zgrada na Novom Beogradu useljena je 1966. godine. Blok 21 proglašen je prostorno kulturno-istorijskom celinom zajedno s blokovima 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i 30 u februaru 2021. godine. Ovu odluku donela je Vlada Srbije na predlog Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda, koja podrazumeva i da svi vlasnici i korisnici objekata u ovom zaštićenom području moraju tražiti saglasnost od Zavoda za sve intervencije.

Zoran Đukić, M. Anđela

NA ČETIRI RAZLIČITE ADRESE

POPULARNA "Lamela", poznata još i kao "Meander" ili "Cik-cak", nosi titulu najduže zgrade u prestonici. Dugačka je skoro 1.000 metara i ima čak 62 različita ulaza.

Devetokraki objekat smešten je preko puta "Hajata", a sagrađen je šezdesetih godina prošlog veka. Osim što je jedinstven po svojoj veličini, nalazi se na čak četiri različite adrese, pošto je razapet između bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đinđića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!