ODBEGLA SVINJA ŠETALA BLOKOM: Životinja iznenadila žitelje Novog Beograda

Š. MAROVIĆ

11. 07. 2022. u 08:45

DOMAĆA svinja neometano je prošetala po novobeogradskim blokovima!

ОДБЕГЛА СВИЊА ШЕТАЛА БЛОКОМ: Животиња изненадила житеље Новог Београда

Foto "Instagram"

 Nije bila uplašena, nije bežala, a snimak životinje u Bloku 72 zapalio je društvene mreže. Komentari su samo pljuštali, a jedan je glasio da domaća životinja traži samo "luksuzne" krajeve za šetnju, gde kvadrat stana košta više od 2.000 evra!

Ovaj prizor iznenadio je komšiluk, ali su se ranijih godina i ostale životinje često mogle videti u ovom delu grada.

Što se tiče ove domaće životinje, nije poznato odakle je došla. I dok su se mnogi zabavljali gledajući ovu avanturu, neki su se uplašili za svoju bezbednost. Slučaj životinja koje se slobodno šetaju širim centrom grada nije novost, pa se tako 2020. godine u Ulici Mileve Marić Ajnštajn moglo videti nekoliko koza kako se penju po parkiranim automobilima.

GOLUBOVI

PREMA postojećim propisima, u centru prestonice moguće je gajiti golubove na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi, u posebno ograđenom prostoru za tu namenu.

Međutim, za golubarnik na vrhu višespratnice potrebna je saglasnost svih vlasnika stanova.

- Naše ekipe po pozivu građana odmah izađu na teren i uhvate "odbeglu" životinju - istakao je za "Novosti" direktor "Veterine" Budimir Grubić. - Na Novom Beogradu čest je slučaj da domaće životinje "okupiraju" neku teritoriju, pošto je blizu i opština Surčin. Vlasnici živine uglavnom se odmah jave i prijave nestanak, pa im se životinja po pronalasku brzo vrati. Sva živina svakako je obeležena, pa nije problem doći do podatka iz kog je obora pobegla.

Foto "Instagram"

Komunalni inspektori centralnih prestoničkih opština prijave od žitelja uglavnom dobijaju zbog komšijskih mačaka i pasa, dok onima na periferiji najviše smeta čuvanje živine i svinja. Tako je držanje stoke, bar prema važećim pravilima, odavno već zabranjeno na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu. Na ostalim beogradskim opštinama, odnosno Voždovcu, Grockoj, Zvezdari, Zemunu, Novom Beogradu, Paliluli, Čukarici, Rakovici, Lazarevacu, Barajevu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu aktima se bliže određuju mesta gde se mogu držati životinje i koje vrste.

- Kopitari i papkari se mogu držati u zajedničkom dvorištu porodične kuće po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih suvlasnika objekta - kažu za naš list u "Veterini". - Zakonom je propisano da svi koji imaju neku od domaćih životinja nju mogu držati i gajiti isključivo u dvorištu, na prostoru od najmanje deset kvadrata i na propisanoj udaljenosti od komšijskog placa.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024