VEĆ TREĆI POŽAR ZA MESEC DANA: U Mirijevu se juče ujutru zapalio GSP autobus 27, koji ide do Trga Republike

Š. M.

23. 06. 2022. u 06:04

U ULICI Jovanke Radaković u Mirijevu juče oko 9 sati zapalio se autobus na liniji 27, popularni "japanac".

ВЕЋ ТРЕЋИ ПОЖАР ЗА МЕСЕЦ ДАНА: У Миријеву се јуче ујутру запалио ГСП аутобус 27, који иде до Трга Републике

Ulica Jovanke Radaković, Foto J. Matijević

Ovo je treći požar koji je u poslednjih mesec dana izbio na vozilima javnog prevoza. Kako smo saznali, vatra, koja je brzo ugašena, krenula je od motora, a povređenih, nije bilo.

Reporteri "Novosti" juče su kod stajališta u Nikole Doksata u smeru ka gradu zatekli neupotrebljivo vozilo, kojem je zbog izbijanja vatre puklo i staklo.

Čim je primetio da se nešto dešava u zadnjem delu motora, vozač je naložio svim putnicima da odmah napuste autobus, a on je pozvao vatrogasce koji su sa dve ekipe i sedam spasilaca brzo ugasili požar. Vozilo je pretrpelo veću materijalnu štetu, ali će posle popravke ponovo moći da se vrati u redovan saobraćaj.

Inače, 93 vozila koja je Vlada Japana poklonila Srbiji početkom 21. veka imala su garanciju od 15 godina, ali su neki od njih "preživeli", pa se i danas redovno koriste u javnom prevozu.

Autobus privatnog prevoznika na prigradskoj liniji potpuno je izgoreo 31. maja u obrenovačkom naselju Ratari, a povređenih nije bilo.

Putnici su uspeli i da se na vreme evakuišu iz vozila GSP na liniji 77 koje vozi od Zvezdare do Bežanijske kose, a čiji motor se zapalio samo dan kasnije u Brankovoj ulici.

Kako su za naš list tada istakli u Sekretarijatu za javni prevoz, detaljnim pregledom vozila na liniji 77 utvrđeno je da je uzrok samozapaljenja vozila pucanje creva za ulje hidrostatičnog pogona ventilatora na sistemu za hlađenje motora, na priključku ulaza u hidromotor. To je ujedno, uz starost vozila, i glavni uzrok požara na autobusima koji saobraćaju gradom.

- Gotovo svi požari koji izbiju na autobusima, njih 99 odsto, dešavaju se u zadnjem delu, kod motora - istakao je, za "Novosti", zamenik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Vlado Plemić.

GODIŠNjE 30 INTERVENCIJA

OSIM požara, najčešći kvarovi na autobusima koji saobraćaju prestonicom dešavaju se na kočnicama. Jedan takav slučaj dogodio se početkom juna na vozilu na liniji 83.

U Beogradu je u poslednjih pet godina bilo 159 vatrogasnih intervencija na autobusima, što predstavlja u proseku tridesetak godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju