OGRADA POSTALA ŠKOLSKA TABLA: Studenti FPU besplatno ukrasili dvorište u OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu (FOTO)

B. Borisavljević

29. 05. 2022. u 07:52

STUDENTI završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka za primenjeno slikarstvo u klasi profesora Miroslava Lazovića (na slici), obradovali su mališane u OŠ "Lazar Savatić" u Zemunu. Budući slikari su, zajedno sa svojim malim drugarima iz odeljenja prvog dva, ogradu "pretvorili" u školsku tablu na kojoj se ređaju geometrijske figure, formule, mape, mikroskopi, globusi... Naravno, školarci su dali svoje sugestije, pa su tu i ljuljaške, ljubavni inicijali, oblačići, čuveno OMG...

ОГРАДА ПОСТАЛА ШКОЛСКА ТАБЛА: Студенти ФПУ бесплатно украсили двориште у ОШ Лазар Саватић у Земуну (ФОТО)

Foto: Milena Anđela

Prema rečima profesora Lazovića, ideja je bila da se kroz crtež najbolje predstavi institucija i skrene pažnja deci da prepoznaju neku radnju. Obuhvaćeni su svi segmenti škole, kroz predmet monumentalno slikarstvo. On navodi da su studenti odlično odgovorili zadatku. Ovo nije prvi put da profesor Lazović sa svojim studentima besplatno ukrašava objekte.

- Najveća akcija je oslikavanje 170 murala na zgradama u Kraljevu, a osvežili smo i tridesetak škola - priča profesor Lazović.

- Gde smo god radili, murali i slike se nisu narušavali grafitima. Ljudi pogrešno doživljavaju mural, pa za sve kažu mural. To je jedna osmišljena slika, koja nosi neke poruke u zavisnosti od ambijenta gde se nalazi. Grafiti su preuzeti sa Zapada. Tek da se nešto šara. Retko gde sam video ćirilicu. Jedan poznati italijanski umetnik kaže da imamo najlepše pismo na svetu. Tim dečacima nije palo na pamet da upotrebe ćirilicu.

U umetničkom timu, koji je zajedno smišljao skicu su Sara Marković, Milica Milutinović, Kristina Ilić i Vladimir Neckov.

- Motiv nam je bila školska tabla, koja je zelene boje, sve je nacrtano belom kredom, povezano jednom linijom kao da je u dahu urađeno - objašnjavaju nam autori. - Kao predavanja koja traju, nastavljaju se. Rad se decom je bio divan. Oni su sjajni, pomagali su nam, davali ideje. Divno iskustvo.

UČIONICE

AKADEMCI su oslikali i učionicu prvog dva, što je oduševilo mališane.

Oni su poželeli da imaju još crteža, a najviše njih smatra da bi to trebalo da bude porodično stablo sa njihovim imenima ispod kojih bi bio otisak šake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)