KINEZI MOGU I NA DVE LOKACIJE: Zakupci iz Bloka 70 strahuju da će biti iseljeni zbog gradnje novog centra

S. VIDAČKOVIĆ

27. 05. 2022. u 12:30

UOČI predstavljanja projekta novog kineskog tržnog centra koji će se graditi u produžetku novobeogradske Ulice Jurija Gagarina u Bloku 72, zakupci lokala TC iz Bloka 70, koji je letos goreo, strahuju da će biti iseljeni.

КИНЕЗИ МОГУ И  НА ДВЕ ЛОКАЦИЈЕ: Закупци из Блока 70 страхују да ће бити исељени због градње новог центра

Foto: M.S.

Iako će novi trgovinski objekat biti veći i imati bolje uslove, vlasnici prodavnica u Bloku 70 misle da će većina Kineza koji sada tamo posluju da pređe u novoizgrađeni centar, te da će ovaj postojeći biti zatvoren.

S druge strane, glavni gradski urbanista Marko Stojčić kaže, za "Novosti", da je moguće da oba tržna centra posluju, te da će Grad pomoći koliko može Bloku 70, kada dobije konkretan predlog od tamošnjih zakupaca.


Posle požara u najpoznatijem beogradskom kineskom kvartu, kada je sredinom avgusta prošle godine izgorelo oko 100 lokala na oko 4.000 kvadrata, posledice su još vidljive. Deo onih čije je prodavnice progutao plamen svoju robu smestili su u kontejnere ispred.
- Ovo što smo čuli, za novi tržni centar, naslutili smo odmah posle požara - kaže jedan od vlasnika.

- Brinemo se da će Kinezi preći tamo, za njima i mušterije. Mali broj nas domaćih će ostati ovde i neće nam se isplatiti da držimo lokale i poslujemo, verovatno ćemo morati da stavimo katanac, i nije nemoguće da se na ovoj parceli pojavi neki investitor. Mi smo uradili sve što je do nas da obnovimo ovaj uništeni deo, obraćali smo se nadležnima, ali nikakav konkretan odgovor nismo dobili.


Grad nema prava da troši budžetska sredstva na sanaciju objekta koji nije u njegovom vlasništvu, ali može da pomogne u okolnom uređenju Bloka 70. To ističe glavni gradski urbanista Marko Stojčić i kaže da čeka predlog udruženja zakupaca iz tog bloka, kako bi se dogovorili.

Foto: M.Đ.

 


- Za samu rekonstrukciju tržnog centra koji je goreo nemamo osnov, ali kao Grad možemo pomoći oko infrastrukture, okoline... - objašnjava Stojčić za naš list.

- Zakupci imaju svoje udruženje, imali smo jedan razgovor sa njima na kojem ništa nismo precizirali. Čekamo da nam se jave sa konkretnim predlogom, kako bismo zajedno krenuli u rešavanje. Moguće je da taj tržni centar u Bloku 70 opstane onakav kakav je sad, da se izgoreli deo rekonstruiše. Ni onaj budući trgovinski objekat u Bloku 72 neće se izgraditi tako brzo, a za to vreme stari može biti obnovljen. Roba može da bude i u jednom i u drugom zdanju.


U Starom dvoru danas će da bude predstavljen projekat novog kineskog tržnog centra, koji će nići iza naselja Dr Ivan Ribar. Dve građevinske parcele na ovoj lokaciji u Bloku 72, koje su bile u vlasništvu Grada, prodate su za 821,2 miliona dinara na nedavnom javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se na licitaciju javila kineska kompanija, koja je kupila ovo zemljište od 27.501 kvadratnog metra, te da u gradsku kasu ide više od sedam miliona evra. 
 

KOMERCIJALNI SADRŽAJI


NA zemljištu koje je kupila kineska kompanija, u nastavku Ulice Jurija Gagarina, predviđeni su komercijalni sadržaji niske spratnosti.
- Novi objekat će biti moderan, urađen po svim standardima - rekao je Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)