SKUPLJI MATERIJAL NE PREKIDA GRADNJU: Sanacije škola i vrtića nastavljaju se uprkos čestim poskupljenjima

B. Borisavljević

23. 05. 2022. u 11:17

POSKUPLjENjE građevinskog materijala nije zaustavilo radove na brojnim gradilištim u vrtićima, školama i drugim obrazovnim ustanovama, ali je otežalo ispunjenje dogovorenog - tvrdi Slavko Gak, gradski sekretar za dečju zaštitu i obrazovanje.

СКУПЉИ МАТЕРИЈАЛ НЕ ПРЕКИДА ГРАДЊУ: Санације школа и вртића настављају се упркос честим поскупљењима

Foto M. Anđela

Iako se bliži kraj školske godine, majstori će biti na terenu i tokom letnjeg raspusta. U ovom trenutku su u toku ili počinju do leta radovi na 20 objekata vrtića i škola, ukupne vrednosti oko 309 miliona dinara - kaže Gak.

Prema rečima našeg sagovornika, cilj je da se obnove sve škole i vrtići kojima je to neophodno. On navodi da će se tokom leta raditi u 10 škola, za šta je izdvojeno 174,9 miliona dinara, i u 10 vrtića, sa 134 miliona dinara.

- Poskupljenje građevinskog materijala otežava nam izvršenje ugovora, ali zasad ne pravi prevelike probleme, tako da investicioni planovi Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu zasad teku neometano - kaže Gak. - Imali smo sreću da nam u prošloj i ovoj godini nijedno gradilište nije bilo otvoreno duže od nekoliko meseci, što je ostavljalo mogućnost izvođačima da dobro iskalkulišu i predvide eventualno povećanje cena koje nije bilo veliko u tih nekoliko meseci.

U deset srednjih škola biće urađene sanacije krovova, fasade, zamena stolarije, nadogradnja ili sređivanje toaleta. Na spisku obrazovnih ustanova su - Srednja škola Barajevo (24,6 miliona dinara), Medicinska Zemun (8,7 miliona), Tehnička škola Obrenovac (28,4 miliona), Poljoprivredna škola (24,2 miliona), Škola za dizajn tekstila (11,7 miliona) Gimnazija "Sveti Sava" (24,1 milion), Baletska škola "Lujo Davičo" (17 miliona), Srednja škola Grocka (20,2 miliona), Pravno-birotehnička Zemun (12,6 miliona) i Osma gimnazija (3,1 milion).

Novo ruho imaju i PU Rakovica - vrtić "Dolores" (3,7 miliona dinara) i "Duško Radović" (25 miliona), PU Zvezdara - "Maštarije" (10,2 miliona), PU Savski Venac - "Kraljica Marija" (39,3 miliona), PU Voždovac - "Ljolja" 3. faza (23,6 miliona), PU "Čukarica" (11,7 miliona), PU Grocka - vrtić "Lane" (10,5 miliona), PU Stari Grad - Dunavsko obdanište (5,8 miliona), vrtići "Leptirić" i "Vila" (2,5 miliona) i PU Lazarevac - "Dečje carstvo" (1,6 miliona).

BUDžET 200 MILIONA EVRA

VEĆ dve godine budžet za obrazovanje premašuje 200 miliona evra, što je skoro tri puta više nego 2012. godine, kada je predškolskim ustanovama i školama bilo namenjeno tek oko 86 miliona evra.

U proteklih pet godina rekonstruisano je više od 45 vrtića i 115 škola, za šta je izdvojeno više od 4,6 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024