ZA OPASNOG PSA OBAVEZNA KORPA: Sve je više neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca

J. DINČIĆ

23. 05. 2022. u 07:52

U POSLEDNjE vreme česte su vesti o nesavesnim vlasnicima uglavnom opasnih pasa, koji prolaznike i druge četvoronošce izlažu opasnosti ne obazirući se na propise. Nedavno je u parku, u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu, malog psa niže rase napao pitbul. Vlasnica čiji je pas napadnut, slučaj je odmah prijavila policiji, ali tvrdi da do incidenta ne bi došlo da je neodgovorni vlasnik pitbula poštovao propise. Osim što na taj način izbegava opasnost, vlasnici pasa izbegavaju i kazne čija se visina kreće od 5.000 do 50.000 dinara.

ЗА ОПАСНОГ ПСА ОБАВЕЗНА КОРПА: Све је више неодговорних власника кућних љубимаца

Foto P. Mitić

- Sve se odigralo u samo nekoliko sekundi, dok sam ja telefonirala da se javim da sam stigla u park, čula sam vrisku i ciku iza sebe - ispričala je Plavlica P., vlasnica napadnutog psa. - Moj pas Arči je bio blizu mene kada se pitbul sjurio sa igrališta i uhvatio ga za zadnju nogu, visio je naglavačke iz njegovih čeljusti, jedva smo uspeli da ga oslobodimo.

Osim ovog slučaja, nedavno su i na raskrsnici Sarajevske i Višegradske ulice građani snimili neodgovornog vlasnika koji se svađao sa ženom jer mu je skrenula pažnju da psa mora da šeta na povocu. Iako prema Zakonu o dobrobiti životinja, opasne pse mogu u šetnju da izvode samo punoletni, na povocu i sa zaštitnom korpom na njušci, toga se skoro niko ne pridržava.

- Osoba koja izvodi opasnog psa dužna je da sa sobom nosi potvrdu, izdatu u skladu sa posebnim propisom, kao dokaz da su i vlasnik i pas prošli određenu obuku, uz proveru socijalizacije psa - objašnjavaju nadležni u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove. - Kazne za nepoštovanje ovih propisa su od 5.000 do 50.000 dinara, a za kontrolu je zadužena Komunalna milicija.

Iako, pre svega, rase pasa pitbul i staford terijer važe za opasne, veterinari upozoravaju da takav može da bude svaki pas ako je vlasnik neodgovoran.

- Ako vlasnik trenira psa da bude agresivan ili ako se ponaša prema njemu agresivno i pas će postati takav - objašnjava veterinar Vladimir Terzin. - Moramo da budemo svesni i da od pudle možete napraviti zver koja će da napada sve, da reži i ujeda, s tim što je mala pa ne može da nanese neke ozbiljne povrede.

Nadležni iz veterinarske inspekcije ističu da u proteklih godinu dana nije bilo prijava protiv vlasnika opasnih pasa. U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije objašnjavaju da su njihove patrole prošle godine povodom kontrole kućnih ljubimaca izlazile na teren 820 puta, od čega se 76 kontrola odnosilo na opasne pse. Međutim, koliko je kazni napisano nije poznato. Takođe, nadležni apeluju na sve građane da ako primete nesavesne i neodgovorne vlasnike opasnih pasa mogu da ih prijave i "Beokom" servisu.

OSUĐEN NA PET GODINA

VLASNIK dva pitbula koji su ženi u Pančevu početkom januara otkinuli ruku, osuđen je na pet godina zatvora zato što je svoje pse, koji su svrstani u kategoriju opasan pas, držao suprotno propisima. Odnosno, nisu imali zaštitnu korpu tokom šetnje na ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)