GRAD ĆE TRAŽITI UKIDANJE KONVERZIJA: Šteta zbog nerealizovanih investicija milijarde evra

B.B.

21. 05. 2022. u 14:00

GRAD Beograd že zatražiti ukidanje konverzija, odnosno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, jer ona otežava investiranje, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

ГРАД  ЋЕ ТРАЖИТИ УКИДАЊЕ КОНВЕРЗИЈА: Штета због нереализованих инвестиција милијарде евра

Goran Vesić, Foto Z. Jovanović

On je istakao da, od kada je uvedena pre skoro 15 godina, na nekoliko godina je skoro zaustavio sve velike projekte u visokogradnji. Trenutno, samo u Beogradu, na nekoliko stotina vrednih lokacija ne može da se gradi zbog ovog instituta.

Prema rečima Vesića, ovu oblast regulišu Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i to na različite načine, što je kako je naglasio nedopustivo.

- Ukidanje konverzije omogućiće da se uspostavi pravna sigurnost i jasan zakonski okvir, u kome će građanima i privredi, biti olakšano da ostvare svoje pravo svojine na građevinskom zemljištu, ali i otvoriti prostor za dalje investicije, kako privatnih tako i stranih investitora - rekao je Vesić. - Država za ovih deceniju i po, skoro da i nema prihoda od konverzije, a šteta koja je naneta zbog toga što nisu realizovane investicije meri se milijardama evra.

On je naveo da je propis donet kao komunistički, uz obrazloženje da će obezbediti više para za budžet, ali ta pravila u tržišnoj privredi ne funkcionišu i na kraju nanesu najviše štete društvu koje se ne razvija i ljudima koji ostaju bez radnih mesta.

- Kada imate propis od koga država nema koristi za budžet, a otežava investiranje koje bi donelo više prihoda za budžet, nova radna mesta i veći bruto domaći proizvod, jasno je šta treba da se uradi, da se ukine - rekao je Vesić. - Izmenama bi se omogućila pravna sigurnost građanima i privredi stvaranjem zakonskog okvira za efikasniji i jednostavniji način rešavanja imovinsko pravnih odnosa na zemljištu. Time bi se konačno ostvario jedan od ciljeva ovog zakona, a to je stabilno investiciono okruženje i usklađivanje sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest