VAĐENJE KRPELJA DO 500 DINARA: Različite cene usluge veterinara kod privatnika i u državnoj ustanovi

J. D.

21. 05. 2022. u 08:51

PROLEĆE je doba godine kada se mnogi vlasnici kućnih ljubimaca odlučuju da svoje četvoronožce zaštite od krpelja i parazita koji vrebaju iz nepokošene trave i korova i napadaju pse i mačke.

ВАЂЕЊЕ КРПЕЉА ДО 500 ДИНАРА: Различите цене услуге ветеринара код приватника и у државној установи

Foto Z. Jovanović

Takođe, mnogo je i onih koji se odlučuju da udome nekog ljubimca, koji bez obzira da li je pronađen na ulici, usvojen iz azila ili kupljen u odgajivačnici mora proći određenu proceduru vakcinacije. Cene veterinarskih usluga su uglavnom najpovoljnije u JKP "Veterini Beograd", dok su u ostalim privatnim ambulantama malo više.

Na primer, za vakcinaciju pasa ili mačaka protiv besnila u ambulanti "Veterine" potrebno je izdvojiti 1.200 dinara, dok je kod privatnika za ovu uslugu potrebno platiti oko 1.500 dinara. Obična vakcina koju psi moraju da primaju jednom godišnje je 2.000 dinara. Vađenje krpelja, po komadu je od 300 do 500 dinara, a travke "popino prase" i do 1.500 dinara. Opšti klinički pregled je od 1.200 u "Veterini" do najviše 1.600 dinara kod privatnika. Ako je ljubimac povređen, veterinari previjanje naplaćuju u proseku od 500 do 700 dinara.

- Ovo je doba godine kada ljubimce najviše napadaju krpelji i vaši, zbog čega se moraju stavljati zaštitne tablete - objašnjava dr veterine Nevena Radonjić. - Nakon što je štene očišćeno od parazita, sa šest ili osam nedelja treba ga prvi put vakcinisati protiv zaraznih bolesti, a vakcine koje se danas koriste su polivalentne, što znači da se obavlja vakcinacija protiv više bolesti, a najčešće su to hepatitis, leptospiroza i parvoviroza.

Mačke se takođe moraju očistiti od parazita, vakcinisati protiv zaraznih mačjih bolesti, i detaljno pregledati. Većina mačaka nađenih na ulici ima unutrašnje parazite i buve, pa ukoliko odlučite da udomite takvu mačku, poželjno je da je pre donošenja u dom odvede kod veterinara. Takođe, mačke se moraju vakcinisati protiv besnila, ali moraju biti i mikročipovane odnosno obeležene.

IZDAVANjE PASOŠA

DA bi pas ili mačka dobili pasoš, najpre moraju biti čipovani. Čipovanje se obavlja čipovima renomiranih proizvođača koji su pravljeni od inertnih materijala i ne predstavljaju bilo kakav zdravstveni rizik za ljubimca. Čip sadrži cifreni broj, prema kome se nakon očitavanja može utvrditi indentitet životinje i njenog vlasnika. Nakon čipovanja izdaje se pasoš, koji se plaća 1.500 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere