OSAM SPRATOVA NA MESTU STARE VILE: U Vračarskoj ulici Nikolaja Krasnova biće stambeno-poslovni objekat

Š. Marović

07. 05. 2022. u 07:52

NA mestu vile u Ulici Nikolaja Krasnova 4 u narednom periodu nići će stambeno-poslovni objekat od osam spratova.

ОСАМ СПРАТОВА НА  МЕСТУ СТАРЕ ВИЛЕ: У Врачарској улици Николаја Краснова биће стамбено-пословни објекат

Ograda ispred gradilišta, Foto M. Anđela

Kako su "Novosti" pisale u septembru prošle godine, vlasnik parcele iskoristio je skidanje prethodne zaštite sa celine "Istočni Vračar" i započeo uklanjanje jednospratne kuće.

Reporteri "Novosti" juče su u Ulici Nikolaja Krasnova zatekli postavljeni građevinsku ogradu koja nagoveštava skori početak radova. Takođe su iskopane i podzemne etaže.

Stambeni objekat koji se do skoro nalazio na ovoj lokaciji sagrađen je 1931. godine za advokata i publicistu Mihaila M. Živanovića, dok je 1959. godine urađen projekat za nadziđivanje, koji na kraju nije realizovan. Kuća se nalazila pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u okviru celine "Istočni Vračar", ali je ona istekla 25.12.2020. godine. Vakuum je iskoristila privatna firma iz Beograda, pa će umesto ovog objekta u narednom periodu nići moderna osmospratnica.

Buduća stambeno-poslovna zgrada imaće dva podzemna nivoa, prizemlje, šest spratova i jedan uvučeni. Formirana je kao dvostrano uzidana sa otvorima ka ulici i dvorištu bloka, a ukupna površina je 1.937 kvadrata. Kako se navodi, zgrada će posedovati jedan stan po spratu, a svi su projektovani kao četvorosobni. Njihove kvadrature variraju između od 135 i 150 kvadrata. Postoje dve podzemne etaže, na prvoj će biti smešteno sedam parking-mesta, dok se na drugoj nalazi njih pet.

Kako su za "Novosti" istakli u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, proces utvrđivanja celine koja uživa status prethodne zaštite izvršava se u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

- Na osnovu istraživanja, proučavanja i valorizacije evidentiranih nepokretnosti, vrši se određivanje njihovih kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i umetničko-estetskih vrednosti, na osnovu kojih ovaj Zavod izrađuje i prosleđuje Predlog odluke o utvrđivanju kulturnog dobra, sa pratećim elaboratom, Republičkom zavodu - kažu oni.

Foto M. Anđela

- U daljoj proceduri Predlog odluke se upućuje nadležnom ministarstvu, a konačnu odluku o utvrđivanju kulturnog dobra donosi Vlada Republike Srbije, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku.

Rešenje o rušenju objekta starog skoro ceo vek izdala je Opština Vračar, a majstori su prvo počeli sa skidanjem crepa. Kasnije je srušen i njegov ostatak, u kom je do pre osam godina, prema rečima stanara ovog dela prestonice živela starija gospođa. Oni ističu da je investitor mogao sačuvati fasadu, koja bi istakla da se na tom mestu nekada nalazilo ovo zdanje.

Ovako je izgledala predratno zdanje iz 1931. godine, Foto Z. Jovanović

PLAN DA SE SMANjE GABARITI

POSLEDNjIH nekoliko godina na teritoriji opštine Vračar učestali su primeri rušenja starih predratnih vila zarad izgradnje modernih stambeno-poslovnih kvadrata.

Zbog uklanjanja vile u Internacionalnih brigada 47 krajem prošle godine reagovao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakavši da će Urbanističkom zavodu i Sekretarijatu za urbanizam biti predloženo da se izmene određeni planovi kako bi se smanjila trenutno dozvoljena spratnost. Time bi na Vračaru bila dozvoljena gradnja prizemlja, jednog ili dva sprata i potkrovlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a