"MOLITVA" OPET NA KALEMEGDANU: Statua posvećena Urlihu Celjskom biće vraćena na Beogradsku tvrđavu

J. D.

03. 05. 2022. u 06:47

STATUA "Molitva" posvećena Urlihu Celjskom, suprugu knjeginje Katarine Branković, ćerke despota Đurđa Brankovića i Jerine, biće ponovo vraćena na Kalemegdan!

МОЛИТВА ОПЕТ НА КАЛЕМЕГДАНУ: Статуа посвећена Урлиху Цељском биће враћена на Београдску тврђаву

Deo Kalemegdanske tvrđave, Foto P. MiloševićPrivatna arhiva

Delo vajara Frana Kršinića iz parka sa prestoničke tvrđave uklonjeno je posle 1945. godine odlukom komunističkih vlasti. Premeštena je zatim u park "Manjež", a od 1993. godine se nalazi u depou Narodnog muzeja i uskoro će biti ponovo među Beograđanima na Kalemegdanu.

- Plan nam je da u narednih nekoliko meseci Kršinićeva statua "Molitva" posvećena Urlihu Celjskom koji je poginuo u Beogradu bude vraćena na Kalemegdan - najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Onako kako smo vratili na Kalemegdan statuu Filipa Višnjića koja je bila deo spomeničke kompozicije Karađorđu, vajara Paška Vučetića.

Foto Privatna arhiva

Spomenik Karađorđu bio je postavljen 1913. godine, a austrijski okupatori uništili su ga 1916. godine. Na mestu gde je bio Karađorđev spomenik, okupatori su planirali da podignu spomenik caru Franji Josifu. Spomenik je dopremljen 1918. godine, ali nije postavljen jer je Beograd u međuvremenu bio oslobođen. Posle oslobođenja, spomenik caru Franji je pretopljen i od njega su izlivena zvona koja i danas zvone na kalemegdanskoj crkvi Ružici.

"Molitva" u depou, Foto Privatna arhiva

Spomenik "Molitva" predstavlja predstavlja ženu koja sedi sklopljenih ruku. Posvećena je mužu knjeginje Katarine koja se za celjskog grofa Ulriha, veoma moćnog i bogatog, sa velikim posedima u Štajerskoj i Hrvatskoj, udala 20. aprila 1434. godine. Sa njim je imala troje dece, sinove Hermana i Georga, i ćerku Elizabetu. Nakon muževljeve pogibije u opsadi Beograda 1456. godine, Katarina je kao celjska kneginja vladala sama, ali je 1457. godine izgubila podršku celjskog vojskovođe Vitovca kao i veći deo poseda. Umrla je 1491. godine u selu Konče u Makedoniji, gde je i sahranjena u lokalnoj crkvi posvećenoj Svetom Stefanu.

Foto Privatna arhiva

POBEDNIK

U PARKU na Kalemegdanu najpoznatija je statua "Pobednik", delo vajara Ivana Meštrovića, koja je pre dve godina u potpunosti obnovljena. Restauracija statue urađena je u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu, a ceo posao obavljen je pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)