GRAFIT "KOŠTA" 10.000 DINARA: Za čišćenje žvrljotina sa mnogobrojnih fasada grad je u 2022. izdvojio rekordnih milion evra

A. V. V.

09. 04. 2022. u 08:51

DA sveže ofarbane fasade u prestonici dugo ne ostanu čiste i bez žvrljotina, nije nepoznanica.

ГРАФИТ КОШТА 10.000 ДИНАРА: За чишћење жврљотина са многобројних фасада град је у 2022. издвојио рекордних милион евра

Sanacija zida na Dorćolu, Foto M. Anđela

Za njihovo uklanjanje Grad je ove godine izdvojio čak milion evra. Nasuprot toj visokoj brojci, kazne za pojedince koje komunalni milicionari uhvate u prekršaju iznose 10.000 dinara, pa ni ne čudi zašto mnogi žitelji glavnog grada ne strahuju da uzmu sprej u ruke.

Tokom prošle godine nadležne ekipe izdale su ukupno 76 prekršajnih naloga za šaranje, a od početka ove godine svega devet.

- Najveći broj prekršajnih naloga izdat je povodom ispisivanja grafita u ulicama: Južni bulevar, Njegoševa, Bogdana Žerajića i Jovana Isailovića, odnosno, na teritoriji opština Vračar, Palilula i Rakovica - navode, za "Novosti", u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije.

- U skladu sa Odlukom o čišćenju grafita komunalni inspektor je nadležan za donošenje rešenja, tačnije, preduzimanje mera u cilju izdavanja vanrednog naloga za uklanjanje grafita sa javne površine.

Grad je u saradnji sa JKP "Gradska čistoća" i centralnim opštinama od prošle godine krenuo u veliku akciju uklanjanja grafita sa zidova zgrada. Kako su nedavno najavili nadležni, nove mašine za čišćenje šarenih žvrljotina su nabavljene, kao i količine antigrafit boje. A takođe, izmenom propisa svi investitori su u obavezi da na fasadama višespratnica do dva metra visine imaju antigrafit boju, kako bi budući grafiti mogli da se skinu običnom vodom.

Sveže fasade i zidove lane su dobile mnoge stambene zajednice, podzemni prolazi i druge javne površine u srcu prestonice.

UKLANjAJU EKIPE "ČISTOĆE"

ZA uklanjanje grafita zadužene su ekipe JKP "Gradska čistoća". Radnici ovog preduzeća natpise skidaju specijalnim hemijskim sredstvima. Posle 20 minuta od nanošenja, toplom vodom ispiraju zidove pod visokim pritiskom. A ukoliko je grafit star, postupak se ponavlja nekoliko puta. Istovremeno sa brisanjem, površinu premazuju i zaštitnom, antigrafit bojom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju