VRAĆENI NA POSAO UZ NOVČANU NADOKNADU: Grupa otpuštenih iz poliklinike "Mažestik" dobila spor sa DZ Stari grad

B. Borisavljević

05. 04. 2022. u 06:47

I DRUGA grupa od 13 zaposlenih u nekadašnjoj Stomatološkoj poliklinici "Mažestik", koji su 31. decembra 2016. godine proglašeni tehnološkim viškom i ostali bez posla, jer su bili u kategoriji "neugovorenih", dobila je spor protiv Doma zdravlja "Stari grad".

ВРАЋЕНИ НА ПОСАО УЗ НОВЧАНУ НАДОКНАДУ: Група отпуштених из поликлинике Мажестик добила спор са ДЗ Стари град

Na posao vraćaju čak tri lekara, Foto M. Anđela

Pravosnažnom presudom naloženo je da se vrate na posao, kao i da im ova zdravstvena ustanova isplati zarade sa pripadajućim kamatama. Takođe, Dom zdravlja je dužan da im nadoknadi i troškove parničnog postupka, u iznosu većem od četiri miliona dinara.

Kako saznajemo, Apelacioni sud je u drugostepenom postupku potvrdio presudu Prvog osnovnog suda i odbio žalbu Doma zdravlja "Stari grad", kao neosnovanu. Prvostepena presuda u korist otpuštenih stomatologa, zubnih tehničara i medicinskih sestara je doneta 2017. godine, ali su usledile žalbe matične zdravstvene ustanove, koje je nadležni sud dva puta odbio.

U grupi od 13 "povratnika", dvoje zaposlenih je, u međuvremenu, preminulo. Među onima koji su vraćeni na posao su tri lekara, četiri sestre i isto toliko tehničara. Oni su se svi izjasnili da žele da se vrate na posao. Kako je donošenjem presude prestao da postoji razlog zbog koga su dobili otkaz, oni će morati da vrate isplaćenu otpremninu što je, kako su nam rekli, po zakonu.

- Iako je poslodavac, po presudi, dužan da isplati zaostale zarade sa doprinosima za PIO fond, ništa nam nije uplaćeno, jer kako nam je rečeno, nema novca - kaže jedan od zaposlenih.

Zdravstvena ustanova "Mažestik", Foto DZ Stari grad

Prošle godine je na posao vraćena grupa od 13 zaposlenih, koja je, takođe, dobila sudski spor protiv Doma zdravlja. U ovoj zdravstvenoj ustanovi ne postoji stomatološka služba za radno sposobno stanovništvo i ostale građane, koji mogu da leče i popravljaju zube o trošku RFZO. Takođe, iako žele, ne mogu ni da plate uslugu. To dovodi do potpuno apsurdne situacije, da su zaposleni vraćeni na posao, ali nemaju gde da rade, pa se raspoređuju po drugim službama. U drugim domovima zdravlja postoji mogućnost plaćanja stomatoloških usluga za građane koji nisu u "povlašćenim kategorijama".

POČETAK KRAJA 2006. GODINE

AGONIJA u "Mažestiku", ali i za njihove kolege u drugim domovima zdravlja, počela je 2006. godine, kada su uvedene kategorije - ugovoreni i neugovoreni stomatolozi. Broj zaposlenih, pre svega dečje i preventivne stomatologije, utvrđuje se prema broju stanovnika u datoj lokalnoj samoupravi i njih plaća RFZO. Za Stari grad brojka je 27 stomatoloških radnika, a na spisku je tada bilo njih 75. "Prekobrojni" su prebačeni na neugovorene i otišli na tržište da zarade svoju platu, a novac od naplate usluga je išao na račun DZ "Stari grad".

Potom je, po zahtevu MMF, usledila racionalizacija zaposlenih u javnim službama, što je rezultiralo otkazom za 48 zaposlenih u "Mažestiku" i stavljanjem katanca na ovu službu, koja je radila više decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)