SKELA ILI UGOVOR O OBNOVI FASADE: Stanari Aleksinačkih rudara 12 pola godine se spore sa "Stambenim"

G. NOVAKOVIĆ

02. 03. 2022. u 07:52

POLA godine traje "borba" stanara iz Aleksinačkih rudara u Zemunu sa JP "Gradsko stambeno" da im uklone skelu ispred ulaza na broju 12.

СКЕЛА ИЛИ УГОВОР О ОБНОВИ ФАСАДЕ: Станари Алексиначких рудара 12 пола године се споре са Стамбеним

Foto Privatna arhiva

Ona je postavljena preventivno, posle obrušavanja dela betona sa terase na osmom spratu.

Stambena zajednica privatno je rešila problem, ali iz gradskog preduzeća ne odustaju od demontaže skele, jer smatraju da je to urađeno nestručno i da stanari i dalje nisu bezbedni.

Prema rečima jedne od stanarki iz pomenutog ulaza, avgusta prošle godine počeo je da otpada beton sa balkona iznad osmog sprata. Odmah su poslali zahtev "Gradskom stambenom" za sanaciju, ali nikakav odgovor danima nisu dobili. Umesto toga, kaže naša sagovornica, radnici su jednog popodneva došli i postavili skelu.

- To je trebalo da bude hitna intervencija, ali ništa drugo nisu učinili. Komšija koji stanuje u potkrovlju i koristi balkon, angažovao je privatnu firmu da sanira zid i to ćemo mu kao stambena zajednica refundirati. Muči nas to što nadležni kažu da je zid težak nekoliko tona. Zamislite da se beton odvali, koga bi ta skela zaštitila - pita se Radoslava J.

Stambeni objekat u Zemunu, Foto Privatna arhiva

Kako nam je rekla Radoslava, upravnica zgrade podnela je zahtev za uklanjanje skele još u septembru. Do danas, ona nije sklonjena, iako su poslali "Stambenom" svu dokumentaciju i garanciju izvođača radova. To preduzeću nije dovoljno, te traže da neko od komšija, ili upravnica, dostavi pisanu garanciju da preuzimaju odgovornost za bezbednost.

- Parcijalne sanacije koje stanari izvode u svojoj režiji, estetske su, a ne konstruktivne prirode i nikako nisu garancija bezbednosti - kažu nam u JP "Gradsko stambeno". - Skela je ispred ulaza radi zaštite stanara i prolaznika, usled potencijalnog pada pomenutih elemenata. Za sanaciju je neophodno da se izradi projekat i statički proračun prema kojima bi bila rekonstruisana cela fasada. Stanari su obavešteni da ukoliko žele da im dostavimo ponudu za izvođenje radova, moraju prvo predati pomenutu dokumentaciju. Do sada to nisu učinili.

Iz preduzeća napominju i to da postavljanje i uklanjanje skele stanare ništa neće koštati, budući da oni svakako plaćaju fiksno mesečno redovno održavanje, u okviru koga će biti i troškovi u vezi sa njom. Potencijalni radovi na rekonstrukciji cele fasade, uz obavezan projekat, investicioni su i troškove u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, snose stanari. "Stambeno" im može ponuditi otplatu na 60 mesečnih rata.

DOTRAJALI PANELI

KAKO navode u "Stambenom", opisani problem sa dotrajalim konstrukcijama betonskih panela nema samo navedeni ulaz na broju 12, već nekoliko zgrada koje su u ovom delu ulice.

Potpuna sanacija, odnosno rekonstrukcija kompletnih fasadnih omotača, jedino je rešenje koje trajnije garantuje bezbednost ljudi i imovine.

UMALO NESREĆA

PRE skoro deset godina, panel težak nekoliko tona pao je sa zgrade preko puta. Samo pukom srećom, povređenih nije bilo, a "Gradsko stambeno" je postavilo tada skele oko cele višespratnice. One su stajale dve godine i nikakvi radovi nisu izvođeni - kaže Radoslava J.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)