"BORBA" PROSLAVILA 100 GODINA POSTOJANJA: Svečanost povodom jubileja lista u čijoj su kući nastale "Večernje novosti" (FOTO)

S.V.

19. 02. 2022. u 17:35

NAVRŠIO se ceo vek otkako je izašao prvi broj lista "Borba", 19. februara 1922. godine. Povodom jubileja novina u čijoj su kući rođeni "Večernje novosti", "Sport", "Kekec", Studio B i Atelje 212, juče je održana svečanost u Skupštini grada Beograda gde su uručene zahvalnice i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

БОРБА ПРОСЛАВИЛА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА: Свечаност поводом јубилеја листа у чијој су кући настале Вечерње новости (ФОТО)

Foto: Z. Jovanović

Svi oni koji su rasli u SFRJ pamte "Borbu" kao simbol za slobodu, te izvor presudnih i bitnih informacija, ističe direktor Andrija Jorgić.

- Veliki značaj "Borbe" ogleda se i u činjenici da su za nju pisali i izveštavali velikani naše književnosti i novinarstva, poput Andrića, Ćosića, Crnjanskog - podsetio je Jorgić. - Svi oni su bili deo bogate istorije naše kuće. Upravo zato, "Borba" je pokretač mnogih dnevnih, nedeljnih i periodičnih izdanja i slobodno mogu da kažem da je "Borba" kolevka jugoslovenskog i srpskog novinarstva. Važno je da i danas izlazi, kao mesečnik, da čuva tradiciju i ćirilicu.

U ime kompanije "Novosti" zahvalnicu je primila naš generalni sekretar Lidija Obradović, a priznanja su dobili i Ministarstvo kulture i informisanja, najbolji teniser sveta Novak Đoković, "Pošta Srbije", Štamparija "Borba", Studio B, Matematička gimnazija, Javna biblioteka iz Doljevca, Zavod za javno zdravlje u Šapcu, talentovana slikarka Tamara Rogović, te druge medijske kuće, kompanije i pojedinci sa kojima "Borba" godinama neguje uspešnu saradnju. S obzirom na to da je Novak Đoković trenutno u Dubaiju, priznanje je uručeno njegovom ocu Srđanu, koji je na svečanosti poručio da čitav narod treba da bude zahvalan i srećan što živi u Novakovoj eri.

ZVANICE

PROSLAVI jubileja prisustvoali su Srđan i Dijana Đoković, direktor "Pošte Srbije" Zoran Đorđević, predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, modna kreatorka Suzana Perić... Zvanice su pogledale i desetominutni film o istoriji lista "Borba".

- Moja supruga i ja često kažemo da smo ga izgubili jer ga retko viđamo, i njega i naše unuke, ali ga je dobio svet. Pravdoljubiv, dobar i istinit Novak je to pokazao i pre nekoliko nedelja, u toj velikoj borbi u kojoj smo nažalost učestvovali i mi kao njegova porodica. Nismo mogli da dozvolimo da to sve ode u pepeo, sve to što Novak radi dve decenije je sažeto u toj borbi koja se dogodila pre nekoliko nedelja. Mnogo mi je žao što to nisu svi shvatili i što ima onih koji to gledaju na drugačiji način i nisu mu pružili podršku. Ali, ogromna većina njegovog, srpskog naroda i drugih pravdoljubivih naroda je uz našeg, a svetskog, Novaka - poručio je Srđan Đoković.

BONUS VIDEO - Iskovao zmaja od 2,5 metra

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije