IZMENA PLANOVA NA ŠTETU CERAKA: Projektant Milenija Marušić protiv nove urbanističke dokumentacije

M. S.

29. 01. 2022. u 08:51

IZMENAMA plana generalne regulacije (PGR) očuvanje identiteta i celovitosti naselja Cerak vinogradi moglo bi da bude ugroženo.

ИЗМЕНА ПЛАНОВА НА ШТЕТУ ЦЕРАКА: Пројектант Миленија Марушић против нове урбанистичке документације

Foto P. Milošević

Ovo tvrdi glavni projektant naselja arhitekta Milenija Marušić, koja apeluje na gradske institucije da se predviđenim izmenama PGR ne menja urbanističko-tehnička dokumentacija na osnovu koje je naselje projektovano, izgrađeno i proglašeno za kulturno dobro.

Kako podseća Marušićeva, reč je o naselju i urbanističkim projektima koji su od posebnog značaja za Republiku Srbiju, te je neophodno da se ubuduće sprovođenje PGR na čitavoj teritoriji zaštićenog kulturnog dobra obavlja na osnovu tri urbanistička projekta iz 1978, 1982. i 1995.

- Ne da se, kako je predloženo, ti urbanistički projekti stave van snage i ponište da bi se propisala izrada novog plana detaljne regulacije - rekla je Marušićeva.

- Osim ranije obustavljena tri detaljna urbanistička plana naselja, PGR i njegova aktuelna izmena stavlja van snage i tri urbanistička projekta za naselje, koja u svojstvu autentične autorske arhitekture sadrže detaljno razrađena idejna rešenja i idejne projekte objekata i okoline na osnovu kojih je izgrađeno više od 90 odsto sadržaja u naselju.

Deo stambenih zgrada rakovičkog naselja, Foto P. Milošević

Urbanistički projekti, dodaje Marušićeva, nisu planski dokumenti:

- Oni su projekti, oni su osnov i potvrda celovitosti urbanističko-arhitektonskog rešenja naselja, kako izgrađenog, tako i manjeg, još neizgrađenog dela, na osnovu kojeg je naselje vrednovano po nacionalnim i internacionalnim kriterijumima kroz sve protekle decenije. Urbanistički projekti se ne mogu ukidati i moraju se poštovati, jer oni jesu i ostaju stečena obaveza.

KULTURNO DOBRO OD 2019.

STAMBENO naselje Cerak vinogradi naseljeno je pre 40 godina. Oko 35 godina nosilo je status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom, da bi 2019. godine bilo proglašeno kulturnim dobrom. Naselje se nalazi u u stalnoj postavci Muzeja savremene umetnosti MoMA u NJujorku.

Za stanare zgrada u ovom kraju zaštita, međutim, podrazumeva obaveze. Za svaku intervenicju sada moraju da traže saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ROMANTIKA NA NEŠTO MODERNIJI NAČIN: Hotel namenjen samo starijima od 16 godina koji znaju dobro da se zabave