LAZINA KUĆA POD STRAŽOM: Na domu pesnika i lekara u Hilandarskoj ulici broj 7 posle požara dodate samo dve spomen-ploče

Anica Klisurić

23. 01. 2022. u 08:32

KUĆA Laze Lazarevića još tavori ruinirana u Hilandarskoj 7. Od požara koji je izbio pre godinu dana, obnovljene su samo dve spomen-ploče koje stoje na fasadi. Većih radova nije bilo, a o onome što je ostalo brinu stražari.

ЛАЗИНА КУЋА ПОД СТРАЖОМ: На дому песника и лекара у Хиландарској улици број 7 после пожара додате само две спомен-плоче

Objekat je tokom vremena oštećen, Foto M. AnđelaFoto

Objekat će procesom restitucije biti vraćen prvobitnim vlasnicima, ali zasada nije poznato dokle je stigao ovaj postupak. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture navode da su svesni situacije u kojoj se Lazin dom sada nalazi, ali da čekaju da se slože sve pravne okolnosti kako bi mogli da izrade dokumentaciju.

- Ukoliko bude u planu da se preduzmu bilo kakvi radovi, građevinski, na uređenju fasade, krova ili enterijera, mi smo dužni da izdamo uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite na osnovu kojih se rade projekat i dokumentacija - govore za "Novosti" u Zavodu.

- Za projekat je potom potrebno pribaviti saglasnost. U skladu sa odredbama Zakona o kulturnom dobrima, ali i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, vlasnici ili korisnici objekata koji uživaju zaštitu, čuvaju ih i održavaju i sprovode utvrđene mere zaštite.

Foto M. AnđelaFoto

Trenutno je kuća prazna, a nakon izbijanja požara Direkcija za imovinu Republike Srbije je obezbedila celodnevno čuvanje objekta, čime je sprečeno eventualno neovlašćeno ulaženje u kuću.

Kako su nam rekli, u prethodnom periodu obraćali su im se samo zabrinuti sugrađani i "Nacionalna fondacija za humanu starost dr Laza Lazarević", koji su tražili saglasnot kako bi obnovili dve spomen-ploče na objektu.

Prema rečima direktora ove fondacije Simeona Babića, oni su zabrinuti zbog stanja u kojem se kuća nalazi. Kako je rekao za "Novosti", nada se da će dom lekara i pisca biti obnovljen, jer je Laza Lazarević toliko ostavio u nasleđe mnogim generacijama.

- Kuća se nalazi u sklopu celine Kopitareva gradina koja je zaštićena, ali pojedinačno nije pod zaštitom - govori Babić.

- Nadam se da će Grad učiniti bilo šta što je u njihovoj mogućnosti kako bi se spasao ovaj objekat. Postoji i projekat koji smo uradili za rekonstrukciju ovog zdanja, a dobili smo i saglasnost Zavoda. Ulazio sam u kuću, ono što sam tamo zatekao bilo je strašno, svuda je bilo đubreta. Nadam se da će biti rekonstrusana i da ćemo je sačuvati. Laza je to zaslužio za sve što nam je ostavio. Bilo bi lepo i kada bi bila zaštićena.

Foto M. AnđelaFoto

IZGRAĐENA 1878. GODINE

KUĆA Laze Lazarevića izgrađena je 1878. godine. Laza je koristio za stanovanje i privatnu praksu, a koliko ju je želeo, govori i zapis: "Ja sam sve moje planove rasturio i u jedan skupio, a to je da, ako Bog da, kupim ovu kuću". Njegova supruga Poleksija kuću je kasnije prodala. Prethodnih godina ovde je bilo smešteno Dečje odeljenje Biblioteke grada, koja je iseljeno 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)