STUDENTI NAPRAVILI VOZILO BUDUĆNOSTI: Formula tim "Drumska strela" na Mašinskom fakultetu nedavno predstavio prvi bolid na struju u Srbiji

G. Novaković

19. 12. 2021. u 07:52

DIM na bini amfiteatra podiže škripa guma. Zastor se sklanja i svetlost otkriva prvi električni bolid ikada napravljen u Srbiji. Za srpski Formula tim "Drumska strela" Nova godina već je stigla sa ovim momentom. I to u njihovoj kući. Na Mašinskom fakultetu.

СТУДЕНТИ НАПРАВИЛИ ВОЗИЛО БУДУЋНОСТИ: Формула тим Друмска стрела на Машинском факултету недавно представио први болид на струју у Србији

Bolid na struju / Foto P. Milošević

Najnovije vozilo sklopljeno rukama mladih akademaca, svečano je predstavljeno u četvrtak. Tim od 60 studenata vredno je radio dve godine ne bi li postavio novi standard u Formuli i bio prvi u državi koji je uspeo da napravi vozilo na struju. Ovoga puta, u radionici su zajednički "zasukali rukave" najbolji sa Mašinskog, Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti.

- Projekat "Drumske strele" je na neki način avangarda i pionirski projekat dualnog obrazovanja pre samog dualnog obrazovanja - kaže za "Novosti" Bogdan Čarapić, vođa Formula student tima "Drumska strela". - Cevasta šasija od čelika bila je obeležje svakog bolida pre ovog, a sada smo prvi put u Srbiji, uz pomoć kompanija, uspeli da napravimo monokok šasiju. To je simbol svakog trkačkog automobila, kao ljuska jajeta u koju se ukomponuje ostatak svakog bolida. Imali smo izazov sa inženjerske strane, a tu je i situacija sa koronom.

Ovo vozilo budućnosti dugo je bilo u pripremi i na čekanju. Još 2017. godine rodila se ideja, ali tek sada stvorile su se mogućnosti za realizaciju. Glavna inovacija je monokok šasija izrađena od karbonskih vlakana, koja će u velikoj meri doprineti poboljšanju aerodinamičkih i dinamičkih performansi elektro-vozila. Dinamiku elektro formule dodatno poboljšava i pogon na sva četiri točka.

- Ovim bolidom opraštamo se sa epohom koja je bila pre nas. Opraštamo se sa vozilima i ljudima koji su doprineli da ovo vozilo bude ovde. Sigurno je više od 150 ljudi od 2017. koji su trunku znoja dali za ovaj bolid i doprineli da on izgleda ovako. Ponosimo se saradnjom sa članovima Formule student porodice, jer jednom kad se u nju uđe, teško se izlazi. Projekat spoji, pogotovo neprospavane noći u našim kancelarijama, u radionici, kao i odlazak na takmičenje - zaključuje Čarapić.

Kako je rekao na svečanosti prvi mentor "Drumske strele" i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović, formula na elektro-pogon dokaz je da treba pratiti studente i verovati u ono što rade. Imperativ kojeg se pridržava tim jeste da ne treba igrati srpsku ligu, već ligu svetskog šampiona. Taj moto vodiće ih i ubuduće.

ZAJEZDILO DEVET AUTOMOBILA

FORMULA student tim "Drumska strela" je osnovan 2010. godine i od tada nastupa na prestižnim takmičenjima širom Evrope. Iza sebe imaju devet vozila sa benzinskim motorom i više od 20 takmičenja na kojima su postigli zavidne rezultate, priznanja i dobili pohvale stručnjaka vodećih automobilskih industrija u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a