RIZNICA RADOVA NAJMLAĐIH: Dečji kulturni centar Beograda čuva bogatu zbirku iz likovnog ateljea koja je nastajala više od 60 godina

A. Vojinović

21. 11. 2021. u 07:52

BOGATA riznica radova mališana koji su u decenijama iza nas od malih nogu u likovnom ateljeu Dečjeg kulturnog centra Beograd stvarali umetnička dela čuvaju se u arhivu ove ustanove kulture. Posebnu kolekciju DKCB je osnovao sa ciljem da se od zaborava zauvek sačuvaju umeća najmlađih, od kojih su brojni kasnije postali poznati akademski slikari, dizajneri i kostimografi, ali i da se profesionalcima iz oblasti kulture pruže materijal za istraživački rad.

РИЗНИЦА РАДОВА НАЈМЛАЂИХ: Дечји културни центар Београда чува богату збирку из ликовног атељеа која је настајала више од 60 година

Foto DKCB

- Projekat formiranja istraživačkog arhiva DKCB podrazumeva dugogodišnji rad čiji je cilj afirmisanje i izučavanje autentičnog dečjeg likovnog izraza i stvaralaštva, koji se potvrđuje kroz bogatu i vrednu kolekciju likovnih radova dece i omladine koja čini zbirku likovnog stvaralaštva DKCB - kaže, za "Novosti", Lidija Seničar, urednik likovnih programa u DKCB i kustos Galerije. - Zbirka je formirana od radova iz likovnog ateljea Dečjeg kulturnog centra, koji postoji preko 60 godina. Takođe, sadrži i stručno žirirane radove iz više zemalja širom sveta koji su deo međunarodnih likovnih konkursa i više od dve decenije se koriste za ilustraciju poštanskih marki i knjiga. Poseban deo zbirke posvećen je tradicionalnoj manifestaciji "Radost Evrope".

Prema rečima naše sagovornice, likovni centar tadašnjeg Doma pionira osnovan je 1956. godine u čiji ateljei su dolazili mališani uzrasta od sedam do 15 godina i stvarali svoje prve radove. Godišnje je bilo 50-60 polaznika.

Osim brižljivog čuvanja dečjih istorijskih umetnina, arhiv Dečjeg kulturnog centra zainteresovanim likovnim pedagozima iz osnovnih i srednjih škola, profesorima sa umetničkih fakulteta, psiholozima, ali i studentima i naučnicima nudi i dobar izvor informacija koje mogu koristiti u istraživačkom radu.

Generacije mališana su tokom duge istorije ovog ateljea prošle kroz likovni centar Doma pionira i Dečjeg kulturnog centra, a među njima su i poznati slikari Miša Čolović, Goran Gvardiol i Dušan Jovanović, zatim dizajner i novinar Dušan Glušac, kostimograf Emilija Kovačević, modni dizajner Beba Okanović Krnetić, arhitekta Tanja Trušin i mnogi drugi.

Foto DKCB

IZLOŽBE JOŠ 1958. GODINE

PRVE izložbe dečjih radova iz likovnog ateljea bile su organizovane još 1958. godine, to su "Likovni doživljaji deteta" i "Izložba dečjeg slikarstva", a godinu kasnije i "Kroz šetnju i igru".

- Centar je učestvovao na međunarodnim izložbama u Japanu, Indiji, Čileu, Italiji i svuda je pobrao uspehe i nagrade - navodi Lidija Seničar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista