KRST OD 8 METARA PODSEĆA NA ALASE: Na Adi Huji opet će biti podignut spomenik posvećen gradskim ribarima

A. Z. KLISURIĆ

30. 10. 2021. u 10:47

ALASKI krst, spomen-obeležje posvećeno svim ribarima koji su živeli u Beogradu uskoro će ponovo biti postavljeno na Adi Huji.

КРСТ ОД 8 МЕТАРА  ПОДСЕЋА НА АЛАСЕ: На Ади Хуји опет ће бити подигнут споменик посвећен градским рибарима

Foto GO Palilula

Za sada je postavljen postament, a u planu je da se iznad njega izdigne pravoslavni krst od metala visine osam metara. IZ GO Palilula rekli su da je inicijativa i izradu spomenika, zahvaljujući privatnim donatorima, obezbedila Asocijacija alasa Srbije. Završetak radova očekuje se za dvadesetak dana.

Ovo spomen-obeležje prvobitno je bilo podignuto 1922. godine na istom prostoru. Tada je krst bio od hrastovine i takođe je bio visok osam metara. Posle Drugog svetskog rata, 1945. godine spomenik je srušen.

Foto GO Palilula

Tokom prethodnih godina, Asocijacija alasa Srbije nekoliko puta je apelovala na nadležne da se na mestu nekadašnjeg podigne novi krst, ali bezuspešno.

- Oni su se 2017. godine obratili našoj opštini sa ovim zahtevom i mi smo ga podržali - navode iz GO Palilula.

- Prošao je sve neophodne institucije i odobren je na sednici Skupštine grada. Izradu samog spomen-obeležja je obezbedila Asocijacija alasa, uz pomoć privatnih donatora.

Metalni krst biće postavljen na betonskom postolju, a urađena je i prilazna staza.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)