I "ĐEVREK" SA BULEVARA ODE U ISTORIJU: Poslednjih godina Beograd je ostao bez mnogih kultnih pekara

J. DINČIĆ

17. 10. 2021. u 09:40

MIRIS pečenog hleba, koji se decenijama, pa i duže od veka, širio Beogradom pred zoru, polako odlazi u zaborav.

И ЂЕВРЕК СА БУЛЕВАРА ОДЕ У ИСТОРИЈУ: Последњих година Београд је остао без многих култних пекара

Od 1. oktobra pekara "Kuvani đevrek" zatvorena, Foto I. Marinković

Male pekare, u kojima su se uglavnom u furunama pripremala peciva, pekle kifle i bureci, sve više uzmiču pred šljaštećim svetlom i novim receptima u radnjama koje se brže zatvaraju nego što su se otvorile.

Nedavno je ključ u bravu stavljen i na čuvenu pekaru "Kuvani đevrek" u Bulevaru kralja Aleksandra koja je zvanično zatvorila vrata 1. oktobra. Vlasnik Dragiša Filipović otišao je u penziju za čim žale mnogobrojni Beograđani. Ova je pekara bila čuvena baš po kuvanom đevreku za koji su mnogobrojne mušterije ovde specijalno dolazile.

Foto M. Anđela

Tradicija koju je porodica Filipović negovala duže od šest decenija gasi se, jer nema ko da ih nasledi, potomci su se odlučili za druge profesije, a glavni majstor zaslužio je penziju. Lokal se trenutno izdaje, pa će sa novim vlasnikom vremenom nestati i figura đevreka koji se nalazio iznad ulaza u pekaru i koji je postao simbol ove ulice.

- Đevrek, đevrek, đevrek pa onda ostalo - uz osmeh priča Stana Stekić, koja živi u neposrednoj blizini.

- Pazarila sam ovde sigurno duže od 40 godina i nekako osećam tugu otkad sam čula da planiraju da zatvore. Zaslužili su ljudi da se odmore od posla, ali mi komšije se teško navikavamo na to.

Pekara "Anđelko" u Balkanskoj ulici, Foto I. Marinković

Zubu vremena i zatvaranju, čak duže od veka, neke pekare ipak odolevaju, poput "Anđelka" u Balkanskoj ulici. Osnovana je 1920, a sa pradede, dede i oca danas je prešla u ruke unuka.

- Tajne za uspešno postojanje nema, sve više nas vreme gazi i polako nas vodi ka tome da se male pekare zatvaraju - objašnjava za "Novosti" Aleksandar Mitanoski, vlasnik čuvene pekare u Balkanskoj.

- Danas je ljuta borba i gotovo je nemoguće naći dobrog majstora, jer ovaj zanat polako izumire i mašine sve više zamenjuju ljude. Male pekare uglavnom opstaju zahvaljujući porodici, gde kao u našem slučaju, svi radimo zajedno. Tamo gde nema ko da vas nasledi, posao se gasi.

Foto Novosti

Naš sagovornik dodaje i da su uglavnom okrenuti starim mušterijama, jer mlade ne privlače proizvodi napravljeni po tradicionalnoj recepturi.

- Oni ulaze samo u one objekte koji sijaju i šljašte, a mi nikada nismo bili takvi, niti smo se kroz vek postojanja promenili - dodaje Aleksandar.

Da stare porodične pekare polako nestaju sa mape prestonice potvrđuju i Dorćolci koji su pre nekoliko godina ostali bez čuvene pekare "Kod tri lava" na uglu Budimske i Knez Miletine ulice.

Otkad je zatvorena na njoj stoji napis "lokal u renoviranju", a zid se urušava i njena sudbina je i dalje neizvesna. Kultna pekara je bila osnovana 1912, i kako svedoče Beograđani, u njoj se mesio najbolji burek u gradu.

"Kod Makedonca" - apoteka

VATRA u furuni ugasila se i u pekari "Cvetni trg" ili kako su je Vračarci od milošte zvali "Kod Makedonca". Lokal je restitucijom vraćen nekadašnjim vlasnicima i od pre dve godine umesto pekare, otvorena je apoteka. Tokom tradicije duge skoro 62 godine mušterije u "Cvetnom trgu" su bili mnogi generali, akademici, glumci, sportisti. Nekad su dolazili asovi Zvezde, a lokalni dečaci bi se krili iza izloga ne bi li ih videli iz blizine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati