TRINAESTA "RASADNIK" NAJBOLJIH STUDENATA: Više od dve trećine gimanzijalaca upisalo budžetske studije

B.B.

27. 09. 2021. u 14:02

MATURANTI Trinaeste beogradske gimnazije za nekoliko dana će nastaviti školovanje na više od 50 fakulteta. Na budžetske studije državnih fakulteta upisano je više od dve trećine učenika završnog razreda (njih 194), pokazuje analiza koju je prvi put uradila ova srednja škola.

ТРИНАЕСТА РАСАДНИК НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА: Више од две трећине гиманзијалаца уписало буџетске студије

Foto P. Mitić

Prema rečima Bojana Vučkovića, direktora škole, najveći broj maturanata se opredelio za studije na Elektrotehničkom fakultetu - njih 38. Upravo taj podatak ovu gimnaziju svrstava u vrh srednjih škola iz cele Srbije, iz kojih na ETF stižu najuspešniji brucoši. Slede Fakultet organizacionih nauka, pa Medicinski, Matematički, Pravni fakultet, Filološki, Filozofski, Mašinski, Građevinski fakultet.

- Ovi podaci govore da u osnovnim školama iz kojih nam dolaze đaci, kao i u našoj gimnaziji, postoji razvijena kultura učenja - objašnjava Vučković. - Uloga učitelja tokom obrazovanja je izuzetno bitna. Raznolikost fakulteta koje upisuju naši đaci pokazuje koliku širinu znanja im pruža gimanzijsko obrazovanje. Iako dobijamo odlične đake, tokom školovanja je normalno da dođe do nove selekcije, jer je i teže gradivo, nova sredina.

Sa kakvim znanjem maturanti izlaze iz ove škole svedoče i podaci da su prvi na rang-listama upisanih na Tehnološko-metalurškom fakultetu, Medicinskom, Filozofskom - studijski program Istorija, Geografskom - Prostorno planiranje, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti, i to na glumi i montaži.

Drugoplasirani na FON-u je, takođe, završio Trinaestu, kao i treći na rang-listi na studijskom programu Logopedija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i na Psihologiji na Filozofskom fakultetu.

Kao zanimljiv podatak Vučković navodi da su 32 đaka u odeljenju 4/4 prirodno-matematičkog smera upisala 22 različita fakulteta, a od 31 učenika odeljenja 4/1 društvenog smera, čak 28 su budžetski studenti.

BROJKE

Analiza je obuhvatila 261 učenika od ukupno 283, koliko ih je bilo u generaciji 2021.

U statusu samofinansirajućih studenata na državne fakultete upisano je 14 odsto (36 učenika), na privatne fakultete je otišlo 9,6 odsto (25), dok se 1,5 odsto (četiri) opredelilo za studije u inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije