ŠKOLA STARA 140 GODINA, A NAJMODERNIJA NA BALKANU: "Novosti" prve u poseti Zemunskoj gimnaziji pred povratak đaka u učionice

B. Borisavljević

23. 09. 2021. u 09:34

ĐACI Zemunske gimnazije, posle godinu i po dana "podstanarskog staža", uskoro će se vratiti u svoju potpuno rekonstruisanu školu, koja će biti najmodernija na Balkanu.

ШКОЛА СТАРА 140 ГОДИНА, А НАЈМОДЕРНИЈА НА БАЛКАНУ: Новости прве у посети Земунској гимназији пред повратак ђака у учионице

Foto Z. Jovanović

Ekipa "Novosti" je prva posetila školu. Utisak je da je školi vraćen izvorni duh, uz najsavremeniju opremu i učila. Kako nam je potvrdio Miloš Bjelanović, direktor škole, svi radovi su završeni. U toku je opremanje učionica, kabineta i ostalih prostorija, koje bi trebalo da bude završeno do kraja septembra. Potom sledi "useljenje" đaka.

Iako škola postoji već 140 godina, ovo je bila prva ozbiljna rekonstrukcija zgrade, koja je spomenik kulture. Sve je rađeno uz poštovanje uslova Zavoda za zaštitu spomenika.

Foto Z. Jovanović

Drvena stolarija je zadržana i restaurirana. Pošto u Srbiji nije bilo majstora, prozori su "osveženi" u Austriji. Radovi su počeli u aprilu prošle godine, sređeno je 6.500 kvadrata prostora, ali i urađeni novi krov, strujne instalacije, vodovodna i kanalizaciona mreža, sređena fasada. Učionice i kabineti su opremljeni u skladu sa zahtevima savremne nastave.

- Učionice će imati multifunkcinalne projektore i pametne table, koje će profesorima omugućiti da na najbolji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave, ali i ishode koje će učenici pokazati na kraju školske godine - kaže Bjelanović.

- Nadam se da će se kakav kvalitet nastave će imati naši đaci, pokazati na opštoj maturi.

PONOSAN Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije, Foto Z. Jovanović

U sklopu rekonstrukcije, u skladu sa vrhunskim standardima, sređene su i prostorije u podrumu, koje su bile u katastrofalnom stanju. Od nekada neuslovnog prostora, gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima će biti biblioteka sa oko 35.000 naslova i čitaonica, kao i stomatološka ordinacija. U knjižnom fondu je stotinak naslova sa početka 18. veka, koji će biti odvojeni. Na plafonima u učionicama su upijači zvuka, tako da glas ne odzvanja i profesori ne moraju suviše glasno da pričaju. U kabinetu za hemiju postoje dva digestora, koja služe za bezbednost učenika prilikom izvođenja eksperimenata

- Siguran sam da će svi uživati u novoj čitaonici i biblioteci, i da će najsavremeniji uslovi izroditi nove naučnike, političare, umetnike, sportiste kakve gimnazija stalno "proizvodi" već duže od veka i po - kaže Bjelanović.

- U Gimnaziji se pravi Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalnom izložbenom postavkom sa Hilandara.

Rekonstrukcija škole je koštala oko 400 miliona dinara, a Grad je odobrio 55 miliona za kompletno opremanje gimnazije.

Foto Z. Jovanović

KAMERNA SCENA

DVORIŠTE, okolina i hodnici pokriveni su sa 50 kamera. Klupe su napravljene od materijala koji ne može da se ošteti urezivanjem, što đaci rade. u svlačionicima postoje tuš-kabine. U hodnicima će biti uređeni prostori sa lezibegovima u kojima će đaci moći da borave, kada se desi da gube čas. Gimanzija ima pet računarskih kabineta sa 128 mesta za učenike.

- U svečanoj sali će biti otvorena kamerna scena, koju Zemun nema - otkriva Bjelanović.

- Gimnazija je uvek bila svetionik Zemuncima. Sve je polazilo odavde i sve se dešavalo ovde. Hoćemo da to sada bude, ne samo za đake i profesore, nego za ceo Zemun.

Foto Z. Jovanović

 

 

LIČNA KARTA

ZEMUNSKA gimnazija je osnovana 1858. godine. Do sada je u školi maturiralo 40.000 đaka. Škola ima oko 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Bivši đaci ove gimnazije su uspešni u brojnim oblastima. Među njima je Gordana Vunjak Novaković, svetski proznata naučnica, pisac David Albahari.

Tu su i umetnici, počeviši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević, prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912. godine odbranio rad na Sorboni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a