DUŠKO RADOVIĆ NA TOPLIČINOM VENCU: Usvojeni su predlozi za postavljanje spomen-obeležja u prestonici

M. S.

12. 08. 2021. u 06:47

LEGENDA Beograda Duško Radović dobiće spomen-obeležje na Topličinom vencu. Ova inicijativa usvojena je juče na sednici Komisije za imenovanje spomenika i nazive trgova da obeležje dobije čuveni pisac i novinar.

ДУШКО РАДОВИЋ НА  ТОПЛИЧИНОМ ВЕНЦУ: Усвојени су предлози за постављање спомен-обележја у престоници

Foto Beoinfo/arhiva

Između ostalog, doneta su i odluke da se muzičaru Milanu Mladenoviću podigne spomen-ploča, kao i žrtvama ratova od 1990. do 1999. godine, a i jedinom preživelom Srbinu u masakru u Glini 1941, Ljubanu Jednakom. Odlučeno je i da se imenuje skver Milene Dravić i Dragana Nikolića na Vračaru, kao i da jedan park dobije književnik Milan Oklopdžić, poznatiji kao Mika Oklop.

Kako je obrazloženo u inicijativi da Duško Radović dobije obeležje na Topličinom vencu, naredne godine se navršava 100 godina od njegovog rođenja, što je povod da se spomen-obeležje podigne.

- Bitno je da slavni književnik na stogodišnjicu rođenja dobije bistu u prestonici - navedeno je u inicijativi.

Na predlog Udruženja ratnih vojnih invalida, odlučeno je da se novo spomen-obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine podigne na javnoj zelenoj površini, na skveru između Hajduk-Veljkovog venca i Nemanjine ulice, ispred Železničkog muzeja. Javna površina ispred ulica Mileševske i Cara Nikolaja poneće naziv Skver Milene i Gage. Prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84 nazvaće se Parkom Mike Oklopa, po književniku Milanu Oklopdžiću. Takođe, usvojena je inicijativa Zadužbine "Milan Mladenović" za spomen-ploču muzičaru na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja "Mazal - Jevrejsko žensko društvo" da se postavi obeležje na zgradi Robnog magazina "Buli" u Ulici kralja Petra 19.

Stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu biće nazvano po istoričaru Miodragu A. Dabižiću. Na predlog Saveza jevrejskih opština biće postavljeno obeležje "Kamen spoticanja" na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Kosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, u Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

ZVERSKI PRETUČEN: Tragična smrt našeg velikog glumca - mislili da je Rom, nisu ga prepoznali! On potom tražio da ih ne gone krivično