"NOVOSTI" SAZNAJU: Stanari Vidovdanske će moći da uđu u domove i preuzmu svoje stvari

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 07. 2021. u 15:22 >> 21:22

NAKON mnogo neprospavanih noći i neizvesnosti, stanari Vidovdanske ulice na Vračaru, čija se zgrada urušila pre desetak dana, moći će već sutra i prekosutra da nakratko uđu u svoje domove i preuzmu neophodne lične stvari.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Станари Видовданске ће моћи да уђу у домове и преузму своје ствари

Foto: Z. Jovanović

Građevinski fakultet u Beogradu završio je juče procenu rizika i dao zeleno svetlo, da u strogo kontrolisanim uslovima i vremenu zakorače u svoje stanove i sa sobom ponesu ono što mogu.

Kako je za "Novosti" objasnio profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu dr Ivan Ignjatović, zaključak koji su doneli posle neiscrpnih ispitivanja i presabiranja je da je bezbedno da nakratko borave u zgradi tek toliko da uzmu najosnovnije.

- To treba da se obavi što hitnije, jer su sadašnje procene takve - objašnjava prof. Ignjatović.

Ako bi došlo do padavina, situacija bi se promenila i ne bi smelo da se ulazi.

- U prostorije do koje će moguće doći centralnim delovima, stanari će ići stepeništem.

Za nepristupačne delove biće neophodna pomoć vatrogasaca, pa će ući ili kroz prozor ili montažnim stepenicima - kaže profesor Ignjatović. - Ima prostorija koje nisu urušene. Kada budu izneli stvari, biće trajno zabranjen ulazak u zgradu.

 

 

Stanarka Ljubica Stanimirović, nakratko je osetila olakšanje što će moći da se domogne dela svojih stvari.

- Javili su nam da ćemo moći da uđemo - kaže Zorica. - Nisam želela da kupujem nove stvari jer sam verovala da ću doći do starih.

Nakon što se njihova zgrada urušila zbog kopanja temeljne jame na izgradnji susednog objekta, stanari Vidovdanske 2a ostali su u trenutku bez svojih domova. Oni koji nisu imali kuda, smešteni su u hotelu "Slavija". Na nedavno održanom sastanku u Skupštini grada, dogovoreno je da Grad, odnosno Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju poruši postojeću i na istom mestu podigne novu zgradu, u kojoj će stanove dobiti sadašnji vlasnici, a deo će biti namenjen za tržište. Za to vreme, godinu dana će im biti obezbeđen privremeni smeštaj čije će troškovi snositi Grad.

SASLUŠANjE 26. AVGUSTA

PRVO osnovno javno tužilaštvo saslušaće odgovorne za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj 26. avgusta. Trebalo bi da budu saslušani izvođač radova, kao i investitori objekta, koji su fizička lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!