FASADA POD KONAC ILI PRETE KAZNAMA: Obaveza održavanja zgrada za preduzeća u kulturno-istorijskim celinama

M. STANOJKOVIĆ

14. 06. 2021. u 07:52

GRADSKA uprava zavešće red u kulturno-istorijskim celinama kada je reč o izgledu zgrada koje nisu pojedinačno zaštićene, ali su u sklopu ambijentalnog dela. Korisnici i vlasnici objekata, pravna lica imaće obavezu da održavaju fasade urednim. U slučaju da inspekcija zatekne drugačije stanje, kazna će biti 150.000 dinara.

ФАСАДА ПОД КОНАЦ ИЛИ ПРЕТЕ КАЗНАМА: Обавезa одржавања зграда зa предузећа у културно-историјским целинама

Smiljanićeva ulica od nedavno u zaštićenoj celini / Foto P. Milošević

Ova novina uvedena je izmenama i dopunama odluke o komunalnom redu, usvojenim na poslednjoj sednici Skupštine grada.

U skladu sa tim, spoljne delove zgrade imaju obavezu da drže pod konac, a kazne će se pisati i ukoliko se ne obezbedi stručno i kvalitetno izvođenje radova na uređenju. Takođe, ukoliko se izborom vrste materijala ili boja naruši celokupan izgled zgrade i okoline.

- Ovo se odnosi pre svega na preduzeća, a ne na stambene zajednice - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici. - Tu mislimo na banke, pošte, škole, vrtiće, javne službe, mninsitarstva i privatne kompanije. Nema nijednog razloga da neko bude vlasnik ili korisnik zgrade i da pusti da se šara, a onda čeka da država ili Grad čisti te fasade. Tako je u Parizu i u drugim evropskim gradovima.

Kako bi se zadržao autentičan izgled zaštićenih delova grada, kojih sada ima 18, prošle godine bilo je najavljeno da se novim generalnim urbanističkim planom koji treba da bude usvojen, biti uvedeno pravilo da Zavod za zaštitu spomenika kulture daje saglasnost na izgled fasade u kulturno-istorijskim celinama. Iako je reč o objektima koji nisu spomenici kulture, novi su, ali moraće da se uklope u postojeću celinu.

- Na Kosančićevom vencu ili u Krunskoj ulici neće moći da nikne staklena fasada ili ona koja liči na lego kocke, što se inače dešavalo ranije - upozoravali su u gradskoj upravi ranije. - Osim toga, postojaće obaveza da fasade u prostornim kulturno-istorijskim celinama imaju i skulpture ili reljefe, odnosno neko drugo umetničko delo.

POD LUPOM U 18 DELOVA

NEDAVNO su za kulturno-prostorno istorijsku celinu imenovani i Krunski venac i Svetosavski plato. Pravna lica moraće da vode računa i u području oko Kneza Miloša, Dositejevom liceju, Kosančićevog venca, Profesorskoj koloniji, na Terazijama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)