ČETIRI DANA PEŠAČILI DO 14. SPRATA: Zbog nestručnog rukovanja, u Gandijevoj 72 bez sva tri lifta u soliteru

G. N.

08. 06. 2021. u 06:47

NESTRUČNA i nezakonita intervencija liftovskim postrojenjem, ostavila je stanare Gandijeve ulice na broju 72 bez lifta četiri dana. Jedino što su mogle službe JP "Gradsko stambeno" da učine, jeste da zbog bezbednosti nalože vanredni tehnički pregled, nakon čega su liftovi ponovo pušteni u pogon.

ЧЕТИРИ ДАНА  ПЕШАЧИЛИ  ДО 14. СПРАТА: Због нестручног руковања, у Гандијевој 72 без сва три лифта у солитеру

Foto Ž. Knežević

Budući da je reč o situaciji opasnoj po život korisnika, podneta je krivična prijava protiv N. N. lica, a stanari su upozoreni da je potreban remont, zbog uveliko premašenog radnog veka. Ova stambena zajednica, međutim, odbila je ponudu.

Nije bilo lako žiteljima ove novobeogradske ulice krajem maja, kada su kabine stale.

Mnogima je uspon do 14. sprata bio izazov, a za sve je odgovorna nepoznata osoba. Dežurna služba "Gradskog stambenog" zatekla je kabinu lifta broj dva u prizemlju uz otvorena vrata na drugom spratu, a kabinu lifta broj tri na 11. spratu uz otvorena vrata na drugom i šestom spratu.

- Ova situacija je veoma opasna po život korisnika, uzrokovana nestručnim i nezakonitim intervencijama na liftovima - objašnjavaju u "Stambenom".

- Naša stručna služba je prema propisima odmah otklonila trenutnu opasnost uz organizovanje vanrednog tehničkog pregleda. Protiv N. N. lica podneta je krivična prijava policiji.

POPRAVKA Liftu je bio neophodan remont, Foto Ž. Knežević

Stanari, ipak, sumnjaju u odluku nadležnog preduzeća. Kako kažu, obimniji posao na liftovima obavljen je pre nekoliko godina, i utisak je da se oni od tada češće kvare. Ipak, iz "Gradskog stambenog" ovo demantuju, i navode da je srž problema u tome što je radni vek liftova odavno premašen. Sva tri rade 40 godina, od predviđenih 25.

- Liftovi rade stabilno, uz uobičajen broj kvarova, ali se može očekivati da problemi budu sve češći sa starošću, ako se ne izvrši remont ili zamena. Stanari su ponudu za remont dva od tri lifta odbili. Napominjemo da u Gandijevoj 72 nije bilo reči o tehničkim kvarovima, već neovlašćenim aktivnostima - kažu u preduzeću.

UPOZORENjA NA 4.000 ADRESA

JP "Gradsko stambeno" poslalo je u prethodnom periodu obaveštenja na oko 4.000 adresa o potrebi zamene liftovskih postrojenja zbog premašenog radnog veka. Međutim, iz preduzeća nemaju dobre vesti.

- Odziv stanara je značajno manji od potrebnog. Godišnje pošaljemo nekoliko stotina ponuda, a prihvati se njih tek nekoliko desetina - ističu nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024