VUČIĆ U BATAJNICI: U oktobru ćete videti bojevo gađanje koje će pokazati svu snagu Vojske (VIDEO)

Novosti online 21. 08. 2020. u 09:57 >> 09:57

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici najnovije oružje Vojske Srbije i istakao da je to sve oružje koje sami pravimo i plod domaće pameti i znanja.

Foto: Tanjug

-Ovo je sve oružje koje mi pravimo-istakao je Vučić tokom obilaska sa i dodao da se u vežbi posebno dobro pokazao borbeni robot "Mali Miloš" - bezposadni borbeni sistem.

Predsednik je kazao da oružje pravi Zastava Oružje, Petoletka, Teleoptika i drugi i istakao da je država pomogla odbrambenu industriju zbog čega sve manje zaostajemo za najmodernijim zapadnim i istočnim sistemima.

-Sve više smanjujemo tu razliku, a pre smo zaostajali u svetlosnim godinama-dodao je Vučić.

Posebnu pažnju tokom obilaska je posvetio i borbenom vozilu Miloš.

 


VUČIĆ: PONOSAN SAM NA CELU VOJSKU

Danas se više neko ikada videlo koliko je srpska vojska napredovala, koliko smo snažniji, a naši vojnici opremljeniji i obučeniji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić posle prikaza dela jedinica Vojske Srbije.

-Ne pravimo vojsku da bismo bilo kome pretili, već da, ukoliko, ne daj bože, bude potrebe, budu u stanju da zaštite nebo i zemlju i da zaštite zemlju od svakog agresora-poručio je Vučić.

Foto: Tanjug

 

Dodao je da je zadovoljan prikazanim u Batajnici, posebno pohvalivši 72. brigadu za specijalne operacije.

-Fantastična brzina, do sada nisam video takvu brzinu naših vojnika. Bez greške, pada, bez klizanja, gotovo neverovatno-rekao je Vučić, dodajući da je ponosan na celu Vojsku Srbije.
 

ČESTITKE SVIMA

-Želim da čestitam svima koji su na izuzetan način pokazali svoje sposobnosti. Posebno bih pohvalio ljude iz 72. specijalne jedinice, videli smo posebno brzinu, izuzetnu preciznost momaka iz 63. padobranske. Mogli ste da vidite naše bombardere. Mogli ste da vidite i Malog Miloša...Mogli ste da vidite po prvi put Mi17 naoružan. Pancir ste takođe videli-rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug

 

U OKTOBRU BOJEVO GAĐANjE

-U oktobru mesecu najavljujem nešto dosad neviđeno. Videćete bojevo gađanje, trešće se zemlja od onog što ćete moći da vidite - najavio je predsednik.
 

VOJSKA POKAZALA SVOJU SNAGU NA NEBU IZNAD BATAJNICE

Deo jedinica Vojske Srbije prikazao je danas na nebu nad Batajnicom samo deo svoje snage i sposobnosti, kao i novu opremu i naoružanje.

Prikaz na aerodromu "Pukovnik – pilot Milenko Pavlović" počeo je naletom dva aviona MiG 29, koji su simulirali vazdušnu borbu radi ostvarenja prevlasti u vazdušnom prostoru i stvaranju uslova za dejstvo lovačko – bombarderske avjacije.

Foto: Tanjug

 

Nakon naleta MiG-ova, naletali su i avioni tipa "Orao" koji su u brišućem letu izvršili dejstvo po izabranim ciljevima na zemlji, dok su u zoni operacije osmatranje i zaštitu vazdušnog prostora vršila borbena vozila artiljerijsko-raketnog sistema "PANCIR S 1".

Tokom prikaza izvršena je i evakuacija helikopterom X-145, dok su obezbeđenje rejona izvršila dva tima specijalnih snaga koji su desentirani iz helikoptera Mi17B5.

Sinhronizovanim upadom specijalnih snaga neutralisani su teroristi, a jedan tim desantiran je iz helikoptera Mi-8, tehnikom brzog spuštanja, dok su dva tima vršila desantiranje iz dva helikoptera Mi-35.

Foto: Tanjug

 

Vatrenu podršku specijalnih snaga izvršile su dve dljinski kontrolisane bezposadne platforme „mali Miloš“ koje su desantirane iz helikoptera Mi – 17, dok je blokadu rejona izvršio ukrcani tim iz borbeno oklopnog vozila "LAZAR".

Prikaz je završen desantom padobranaca iz aviona An-26 u jednom naletu sa visine od 1.500 metara, a padobrane su otvorili na visini od 1.200 metara.

 


VOJSKA PONOSNA NA PANCIR

Vojska Srbije danas ima čast i prikazaćemo deo sposobnosti naše vojske, izjavio je za TV Pink pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoje Generalštaba Vojske.

Marić je, gostujući u "Novom jutru" i komentarišući pokaznu vežbu, apelovao na mlade ljude da pogledaju šta Vojska ima da prikaže na aerodromu i dodao da će prikaz biti dinamičan.

Foto: Tanjug

 

- Učestvovaće više od 100 pripadnika naše Vojske - kazao je Marić i dodao da je počela jedna od pet sekvenci.

Marić kaže da je ideja da se prikaže sposobnost Vojske i novi deo naoružanja.

Pukovnik Bojan Pavković kaže da će se danas videti i neka nova sredstva koja su u razvoju.

Kaže da ćemo moći da vidimo nova oklopna vozila, PVO sisteme, pancir i bespilotnu letelicu Vrbac u statičnom prikazu.

Foto: Tanjug

 

Marić je opisao prvu vežbu, kada je povređen vazdušni prostor naše zemlje i kada je zadatak Vojske da neutrališe napad iz vazduha.

Istakao je da je Vojska ponosna na Pancir koji uništava najsavremenije borbene pretnje iz vazduha.

- Prva sekvenca je završena, naši lovci su neutralisali pretnju, prešlo se na drugu sekvencu - kazao je Marić i dodao da se u drugoj sekvenci neutrališe objekat dejstva.

Marić je rekao da je zadatak u trećoj supoziciji kada se dešava spasavanje.

- Suština je spasiti onoga kome je potrebna pomoć - naveo je Marić i dodao da je prikaz dosta dinamičan.

Foto: Tanjug

 

- Suština je spasiti onoga kome je potrebna pomoć - naveo je Marić i dodao da je prikaz dosta dinamičan.

Marić je rekao da je pretpostavka u sekvenci četiri da naša vojska neutralizuje terorističku grupu.

- Situacija je nepoznata, mora brzo da se dejstvuje - pojasnio je Marić i dodao da je ovo savremeno ratovanje, gde se vidi da Miloš zamenjuje ljude.



 
Pogledajte više