KOMŠIJE MU PRAVE KUĆU OD TEMELJA: Žitelji Kraljevačke ulice pomažu Dragoljubu Simiću kome je izgoreo dom

M. STANOJKOVIĆ

23. 02. 2021. u 06:47

TEMELjE solidarnosti udarili su komšije Kraljevačke ulice na Voždovcu.

I. Marinković

Iz pepela, zajedničim snagama, već nedeljama ciglu po ciglu slažu novu kuću svom susedu Dragoljubu Simiću Keletu(63), koju je izgubio dom u požaru krajem januara.

U deliću sekunde njihovom prijatelju i komšiji nestalo je sve ono što je imao. Njegova slika na zgarištu bila je dovoljna da probudi komšiluk i predlozi za akciju počeli su da se zidaju.

- Radim u trafici i te večeri bio sam na radnom mestu kada sam čuo vatrogasce i nedugo zatim, video da je Keletu kuća ugljenisana - kaže Nenad Černoš, jedan od pokretača akcije "Srcem za komšiju".

- Kada sam ga ugledao čađavog, znao sam da nešto moramo da uradimo.

ZIDANjE Majstori su i juče bili na građevini, I. Marinković

Gotovo bez reči, i ostali stanari zgrada u Kraljevačkoj pridružili su se ovoj zamisli. Neko je doneo džakove cemente, drugi grede, treći novac, a poneki i vetar u leđa da se krene u gradnju kuće. Kuća je ozidana, a već sledeće nedelje biće i pokrivena. Komšije neimari svakodnevno su na gradilištu, da udare neki blok, da donesu ručak i piće za majstore i da u prolazu viknu, "srećan rad majstori".

POMAŽU SVI

OSIM mnogobrojnih privatnih firmi koje su se uključili u gradnju kuće, meštani Kraljevačke ulice obratili su se za pomoć i Opštini Voždovac.

- Tražili smo da nas spoje sa gradskim preduzećima što su i učinili. Veliku zahvalnost dugujemo "Vodovodu" koji nam je poslao i svoju mehanizaciju i bili su na raspolaganju za sve što smo ih kontaktirali.

- Ubrzo smo napravili i grupu na društvenim mrežama "Srcem za komšiju", putem koje nam se ljudi javljaju spremni da pomognu - navodi Černoš.

- Stvorila se neverovatna atmosfera, a javljaju se i ostali Voždovčani sa željom da učestvuju. Kele je legenda Voždovca, a iako živi od socijalne pomoći i sakupljanja sekundarnih sirovina, toliko je ponsan da nikada nije zatražio bilo šta od nas.

Od neverice do verovanja da su čuda moguća i da danas ipak komšijska sloga nije potpuno iščezla, Simiću su susedi uspeli da povrate osmeh na lice.

- To su dobri ljudi, pošteni. Kuća napreduje malo po malo i biće ista u kvadraturi kao moja koju sam nekad imao - prepričava ovaj skromni čovek za "Novosti".

- Dolaze povremeno, neki su stalno tu. Zahvalan sam i sada verujm da će kuća uskoro biti gotova.

Pogledajte više