U Južni vojni okrug (JVO) u nedelju je stigao prvi bataljon operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M" za raketnu brigade tog okruga, javio je Itar-Tass iz sela Molkina u Pokrajini Krasnodar na jugu Rusije.

Svečano su konvoj sa borbenom tehnikom dočekali prvi zamenik ministra odbrane Arkadij Bahin, komandant JVO Aleksandar Galkin, predstavnici pokrajinske administracije, vojnici i veterani, navodi ruska državna agencija.

"Ovo je već druga raketna formacija koju nam je isporučila namenska industrija za Kopnene snage", rekao je Bahin, najavljujući da će još dva bataljona "Iskander-M" za raketnu brigade biti dopremljena na mesto dislokacije tokom narednih meseci.

Ruski general je, takođe, najavio da će sledeće godine još dve raketne brigade biti opremljene sistemima "Iskander-M". Rusko Ministarstvo odbrane je juče potvrdilo informacije iz zapadne štampe o dislokaciji "Iskandera" na zapadu Rusije i prisustvo raketnih bataljona na teritoriji Zapadnog vojnog okruga (ZVO) koji, između ostalog, obuhvata i rusku eksklavu Kalinjingrad. Ministarstvo je istaklo da oblasti dislokacije "Iskandera" na teritoriji ZVO nisu u suprotnosti sa bilo kojim međunarodnim sporazumima ili dogovorima. Glavnokomandujući Združenih snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav danas je izrazio zabrinutost zbog informacije da je Rusija možda instalirala sisteme "Iskander" blizu istočnih granica Alijanse, preneo je Asošijeted pres.

Prema njegovim rečima, pojavljivanje te informacije govori o tome da Rusija i NATO treba da traže način za češću i bolju komunikaciju.

Američka novinska agencija navodi da je rusko Ministarstvo odbrane dalo "zaobilazan" odgovor na pisanje nemačkog "Bilda" koji je napisao da je Rusija poslala rakete "Iskander" u Kalinjingrad, saopštivši da takav "potez neće narušiti nikakve sporazume".

Američki general je novinarima u Berlinu rekao da bi takav potez bio razlog za zabrinutost i naglasio potrebu "stalnih veza i komunikacije zasnovanih na poverenju" sa ruskom vojskom.

Bridlav je rekao da letelice Rusije i NATO-a lete blizu jedne drugih na Baltiku, Mediteranu i drugde, i da zato "ne može biti mesta za loše procene", navodi AP.