ЧОВЕК који заслужује да му се име нађе међу првима на страницама овог рукописа је Џереми Скејхил, амерички новинар, који се после двадесет година вратио у Београд да присуствује обележавању две деценије од бомбардовања РТС-а. Тим поводом, амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил био је гост РТС-а. Џереми Скејхил је као млади двадесетпетогодишњи новинар извештавао из Београда 1999. године. Он се извинио у име своје државе због тога што је, како је рекао, током НАТО бомбардовања хладнокрвно убила 16 радника Радио-телевизије Србије.

Скејхил је то учинио на отварању међународне конференције "Крај некажњивости за злочине над новинарима", у априлу 2019. у Београду, јер, како је рекао, до сада нико ту реч није изговорио нити је неко проглашен кривим за бомбардовање РТС-а. Пред члановима породица погинулих радника РТС-а, Скејхил је храбро и самоуверено нагласио: "Никада од моје владе нисте чули извињење. Жао ми је што је моја влада хладнокрвно убила чланове ваших породица. Ја као Американац одговоран сам за то бомбардовање", рекао је Скејхил, а пренео РТС. "Оно што је САД урадио био је ратни злочин, а ниједан човек никада није изведен пред лице правде", рекао је Скејхил, и додао да се моли и нада да ће правда бити задовољена. "САД много прича о слободи медија, али нико није поставио питање зашто је убијено 16 радника који су само радили свој посао", запитао се Скејхил.

У АПРИЛУ 2019. Скејхил је гостовао и у емисији "Око" РТС-а и, ево шта је, поред осталог, рекао:

"Не прође недељу дана да се не сетим бомбардовања зграде РТС-а. И да будемо јасни, то је било убиство. Убили су тих 16 људи. Било је то убиство с предумишљајем које су починили САД и НАТО. Сматрам да смо прешли црту бомбардовањем РТС-а, чиме смо омогућили владама широм света да новинаре прогласе за легитимне мете. Са ове дистанце рекао бих да је то био веома значајан моменат у модерној историји ратовања. Чињеница да САД и дан-данас бране одлуку што је РТС бомбардован, представља велику неправду и још горе од тога. Тиме се и даље поручује да, када моћне државе убијају новинаре и медијске раднике, оне пролазе без казне. Хашки трибунал не истражује америчке ратне злочине. А чак и ако би то пробао да уради, амерички став је - не може нам судити никакав међународни суд. За нас међународни закони не важе. Тај принцип су сада почеле да усвајају и друге земље. Британија размишља да се дистанцира од међународних конвенција по којима би могло да се суди њиховим војницима или званичницима. То је форма победничке правде, али за породице оних који су убијени то није политичко питање. То су њихови животи. Ти животи су уништени и даље се разарају зато што нема правде. Шта је Си-Ен-Ен знао и зашто није обавестио своје колеге, односно да ли су то урадили.

ЗНАМ да многи на РТС сматрају своје тадашње руководство одговорним и мислим да је то важан крак истраге, али да будемо јасни - то је био ратни злочин за који пуну одговорност сноси НАТО. Био сам у Њујорку те вечери јер је требало да примим новинарску награду. Ричард Холбрук је био главни говорник на тој церемонији. Када је Ричард Холбрук објавио да је РТС бомбардован, неки новинари су тапшали. Не много њих, али неки јесу. Никада нећу заборавити то тапшање јер је то за мене била страшна издаја новинарства као институције. Да кличете владином званичнику који прославља бомбардовање телевизијске куће где је настрадало 16 људи."

Скејхил је говорио и о једном сусрету са некадашњим командантом НАТО-а, америчким генералом Веслијем Кларком.

"Он се свакако сећао бомбардовања РТС-а, али је рекао како је погинуло шесторо, а ја сам инсистирао да их је било 16. Он је говорио да је то било пропагандно средство које је користио Милошевић. Када сам га притиснуо, он јесте рекао да осећа жаљење, али да ли би то икада рекао да није био питан? Зашто никада није говорио јавно о томе? И нисам га питао само о бомбардовању РТС-а.

ПИТАО сам га и о бомбардовању путничког воза када су погинули српски цивили и један православни свештеник. А када је

НАТО објавио видео тог ракетирања убрзали су га неколико пута како би створили утисак да су пилоти покушавали да спрече удар у последњем тренутку, али је све било сувише брзо, јер је тако у рату. Али то је била превара и пропаганда која је ширена и објављивана на Си-Ен-Ену, Ен-Би-Сију и свим другим мрежама. Неки од њих су касније известили да је то био штимован видео. Ево зашто то спомињем у вези са РТС-ом. Да ли је РТС тада био средство пропаганде? Наравно да јесте. То је био државни медиј. Шта је изговор Си-Ен-Ена? Они нису државни медиј. Али су дозволили да се преко њих заговара рат у Ираку. Њујорк тајмс је штампао лажи о оружју за масовно уништење. На насловној страни.

Шта је разлика у пропагандној улози РТС-а и Си-Ен-Ена? Па то што је РТС поштено признавао да је државна телевизија, а Си-Ен-Ен се прави да је објективан", каже новинар Џереми Скејхил.

САТИШ Намбијар, индијски генерал који је 1992. и 1993. био командант мировних снага у Босни, како преноси Политика 14. априла 1999, рекао је: "Пошто свет може да гледа само извештаје Си-Ен-Ена и Би-Би-Сија, као и конференције са брифинга

НАТО-а, јасно је да Запад покушава да сву кривицу пребаци на Југославију. На основу властитог искуства из Босне, могу вам рећи да је најважнији задатак западних електронских медија да преносе искључиво политичке ставове својих влада. Немојмо се заваравати о слободи медија у 'највећој светској демократији'."

ДНЕВНИ лист Вечерње новости објавио је 6. јуна 2019. да је Џереми Скејхил (45), амерички новинар и суоснивач онлајн магазина Интерсепт, овогодишњи добитник награде за новинарску храброст "Милан Пантић", коју додељују Новости.

"Скејхил је имао храбрости да уради оно што западне владе две деценије избегавају - да признају да су 1999. године починили низ злочина, за које не само да нико није одговарао, већ су последице свесно заташкаване, умањиване и маргинализоване у западном јавном мњењу", наводи се у образложењу жирија.

Шира јавност у Србији чула је за Скејхила у априлу ове године, када је на отварању дводневне међународне конференције "Крај некажњивости за злочине против новинара" у Београду, упутио извињење породицама настрадалих током бомбардовања зграде РТС 1999. године.