ЗАШТО су нас бомбардовали?! Ми смо, као државна телевизија, извештавали грађане, објективно, истинито, правовремено и, зашто не рећи, патриотски. Било је оних који су се плашили да раде у ратним условима. Разумљиво је то. Чак и у време када смо радили под радном обавезом, онима који су се плашили генерални директор је поручивао да иду кући. Без икаквих санкција. Лично сам био сведок у неколико ситуација. А било је и таквих који су нас лагали како би избегли своје радне задатке. Имена им не помињем, јер не заслужују да буду на овим страницама, а неки и данас корачају ходницима РТС-а.

Радили смо даноноћно, у сменама, са смањеним бројем жена и девојака, за које смо тих ратних дана сматрали да би више требало да су код куће него на послу. Мушкарци су били оптерећенији јер је доста колега ратни распоред имало ван РТС-а. Извештавао сам из Београда и околине са сниматељем Животом Неимаревићем. Можда ће то изгледати чудно, али било је ситуација када су се новинари "отимали" за задатке. Као да није био рат! Трудили смо се да наши репортери, новинари и сниматељи буду на сваком месту, и успевали су у томе.

СЛАЛИ смо у свет истиниту слику која је раздраживала главешине НАТО-а. Посебно онај "невидљиви" F-117 који је срушен изнад Буђановаца! Какав је то шок био за Си-Ен-Ен, Солану, Кларка, Клинтона и њихове савезнике. Или чувени наш снимак када ја НАТО бомбардовао колону албанских избеглица код Ђаковице и убио 75 људи. Весли Кларк је покушао да подметне то нашим авионима, али када смо ми приказали снимке делова америчких бомби, Весли је "завеслао" да је то био војни конвој?! Али слика РТС-а са угљенисаним телима и погођеним тракторским приколицама је многе савезнике НАТО-а уверила да Кларк не говори истину.

Након детаљних анализа у Кларковом штабу, генерал је у зору 15. априла 1999. позвао Хавијера Солану и, како пише у својој књизи "Вођење модерног рата", поред осталог, рекао: "Мислим да смо ми то урадили. Мислим да је то био јасан случај погрешне идентификације циља, и препоручујем да то објавимо на конференцији за штампу" - рекао је тада Кларк.

РТС јесте Клинтона, Кларка, Солану, Шеја, Олбрајтову, Блера сматрао злочинцима и лажовима и приказивао свакодневна разарања наше земље које су њихови авиони чинили са безбедних висина. Западне медијске куће то нису објављивале. Очито је, у то сам потпуно убеђен, да се злочинцима рад РТС-а није допадао! Американци не воле да гледају мртвачке сандуке са својим војницима у њима, нити оборене авионе НАТО-а, посебно не у периоду када је та организација славила 50 година постојања. А и преварили су се у рачуници да ће се све брзо завршити.

ИАКО многи мисле да смо изгубили медијски рат, ја се не слажем. Својим ангажовањем борили смо се против сатанизације нашег народа која је тих година достигла врхунац. Истина која је одавде одлазила у свет није се допадала злочинцима. Требало је направити нешто велико, што ће повратити уздрмани ауторитет НАТО-а. Да ли је онда нека лудачка глава НАТО-а наредила да се заустави РТС?! НАТО генерали су 8. априла 1999. објавили да је легитиман циљ РТС, специјална студија и релеји, јер се користе као "инструмент репресије и пропаганде".

Наиме, врло брзо после бомбардовања, неколико руководилаца РТС-а етикетирано је да су, наводно, "знали када ће зграда телевизије бити бомбардована, а нису евакуисали запослене, односно оставили их у згради у интересу Милошевићеве пропаганде". Зар је заиста могуће да неко помисли да би људско биће могло да ћути о тајни која може убити невине?

две деценије касније, после злочина који су починили над СРЈ, огласиле су се и неке амбасаде са изразима саучешћа! Бета, Инсајдер, штампани и електронски медији објавили су то, наравно:

"Памтимо 24. март као дан када је дипломатија подбацила и изражавамо искрено жаљење због цивилних жртава током догађаја из 1999. године", истиче се у заједничкој изјави саучешћа представника амбасада Канаде, Француске, Италије, Немачке, Холандије, Норвешке, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава.

"Саучествујемо са болом свих оних који су у ратовима деведесетих изгубили своје најмилије", наглашава се у изјави, поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије.

Касно Марко на Косово стиже, каже народна пословица!

НАШ народ памти актере "Милосрдног анђела" који су хиљаде српских породица завиле у црно. Сећате ли се Клинтона, Блера, Солане, Кларка, Олбрајтове. Судови СРЈ осудили су све те главешине на вишегодишње робије. Подсетимо, Окружни суд у Београду је, 21. септембра 2000, 14 челника земаља Западне Европе у одсуству осудио на по двадесет година затвора. Ту пресуду је 19. јуна 2001. укинуо Врховни суд и вратио предмет Окружном суду. И, шта би!? Нови предводници "демократије", лидери ДОС-а, после петооктобарског преврата, укинули су те пресуде. Зашто?

Лист Еспресо, 31. марта 2019, поред осталог, пише: "Веровали или не, али чак ни Србија не гони људе који су одговорни за смрт између 1.200 и 2.500 људи и око 5.000 рањених, од којих је 89. деце. Ниједан суд у свету против одговорних у овом злочину не води ни истражни поступак, нити је за то исказао намеру. Да све буде још горе, чак ни Србија никога кривично не гони. Србија је својевремено поднела оптужнице против челника НАТО алијансе и земаља које су учествовали у бомбардовању Србије.

ТАЧНИЈЕ пред Окружним судом у Београду било је и почело суђење групи западних политичара и представника НАТО-а који су оптужени за 'злочине' током бомбардовања СР Југославије. Ту групу политичара окружни јавни тужилац у Београду оптужио је за више кривичних дела против уставног уређења и безбедности СР Југославије и против човечности и међународног права."

"Ипак све је обустављено 2001. године када је окружни јавни тужилац одустао од оптужнице против 14 челника западних земаља и НАТО. Претходно је Врховни суд, 5. октобра 2000, укинуо пресуду против горе наведених лица која су у првостепеном поступку осуђена на 20 година затвора и вратио је Окружном суду. Тако се завршило све, а горе наведени су ослобођени сваке одговорности и то од стране Србије и, како сазнајемо, нису више ни на списку људи које `јури` Србија", пише Еспресо.