КРАЈЕМ педесетих година, немачки интелектуалци: војни стручњаци, државни чиновници и историчари, сматрали су да је време да и Немачка прикаже своје резултате Другог светског рата. И објавили су књигу која се управо тако и звала (код нас је штампана с поднасловом "Закључци поражених").

Немци су с правом сматрали да наши и њихови губици једноставно нису за поређење с оним што су високе пећи рата прогутале када су у питању друге европске земље.

Највише су страдале Пољска и Југославија. А што се тиче Данске, Луксембурга и Норвешке, може се сматрати да уопште и нису пострадале у Другом светском рату. Остали - релативно мало. Оружане снаге САД изгубиле су 174.000 људи на европском и северноафричком ратном попришту, укупно на свим ратиштима - 229.000.

НЕМЦИ су изашли са следећим подацима: губици немачког народа у Другом светском рату, током непосредних борбених дејстава,износе око 6,5 милиона људи. Оружане снаге Немачке (у границама из 1937. године) изгубиле су 3,05 милиона људи. Убијено је 20 милиона људи - то је цифра која је најближа истини што се тиче укупних губитака Совјетског Савеза у Другом светском рату. У принципу, што се губитака немачког и руског народа тиче (у ширем смислу), они износе око 10% укупног становништва Немачке и Русије (Резултати Другог светског рата. Закључци поражених).

Потом су пристизали нови подаци, бројке су биле прецизније, и веће. Данас сматрамо да је Руса (у ширем смислу, односно Совјета) изгинуло 26,6 милиона, Немаца - 7,3 милиона, Пољака - шест милиона, Американаца - 418.000 (опет на свим ратним поприштима).

ЗЕМЉА која је међу државама-савезницама СССР-а највише страдала јесте Велика Британија, која је ратовала две године дуже од нас, а њени укупни губици за шест година рата износе око 400.000 људи. То је ужасно, јер то није само 400.000, већ много више ако се узме да су ти људи имали породице, то је онда неупоредиво више људских трагедија. Али добро запамтите ту бројку. Због тога што ћу вас замолити да сваки пут када будем говорио о доприносу победи СССР-а, Енглеске, САД или Француске, упоредите ту цифру с нашом. 27 милиона. 27.000.000 трагедија. Та пропорција изгледа овако: 400.000/27.000.000 = 1/67, што је, свакако, најтачнија математичка формула цене коју су савезници платили за заједничку победу.

Закључци победника, или побеђених - потпуно је свеједно! Према мом мишљењу, намећу следеће питање. Какво морално право имају остале земље, осим наше, имајући у виду ове цифре, да одлучују о послератној судбини Европе? Да, управо тако.

Победу над немачким нацизмом, оним што је највредније и најскупље - људским животима - платили смо управо ми.

ЗАПАДНИ ФРОНТ НА ЗАПАДНОМ фронту губици су били - 22 англоамеричка војника на 10 немачких. Само у Арденској операцији, коју је немачка команда водила од 16. децембра 1943. до 28. јануара 1944. године, савезничка армија изгубила је 77.000 војника, а немачка - 25.000.

На историјском тасу - наши су тегови од више милиона пудова. И ситни тегићи других земаља.

ТОКОМ послератног периода су утврђивани, а онда су и расли и ратни губици немачке армије. Помињу се, као по правилу, цифре од пет до седам милиона. Истраживање америчке војне агенције German Manpower - најсолидније што се статистичког потенцијала тиче - утврдило је да је укупно погинуло или нестало без трага 5.100.728 немачких војника.

Према подацима међуресорне комисије која се бавила прикупљањем података о нашим губицима током рата, дефинитивни ратни или демографски губици у људству према евиденцији совјетске армије јесу следећи (укупно убијених, умрлих услед рањавања и оних који се нису вратили из заробљеништва), рачунајући и борбе на Далеком истоку - 8.668.400 људи.

Од те монструозне цифре могло би се одмах одузети два и по милиона наших војника који су помрли у немачком заробљеништву. Они нису умрли због тога што су били слабићи, или зато јер нису имали среће. Умрли су једноставно зато што су били Руси. Из било ког другог заробљеништва, осим из геноцидног заточеништва за "нижу врсту", они би се вратили. Од укупног броја Американаца и Енглеза који су доспели у немачко заробљеништво умрло је њих 4%. совјетских заробљеника је умрло 57,8%. Јесте ли направили поређење? Јесте ли се замислили?

Остаје нешто више од шест милиона наших изгинулих војника. Упоредите то с губицима Вермахта. И шта смо добили? Испада да су нам губици приближно једнаки?

НА КРАЈУ крајева, сматрам да морамо да направимо такав систем ратних архива који ће омогућити сваком грађанину Русије или сваком заинтересованом страном држављанину да практично потпуно слободно дође до било којег документа с којег је скинута ознака тајности, а сада је време да то буде урађено с практично свим документима (Д. Медведев).

Будући да не баратамо коначним подацима, у ситуацији смо да поредимо само оно чиме поуздано располажемо. Окупација Норвешке коштала је Немачку 1.317 погинулих војника. Освајање Грчке - 1.484 погинула војника. Пољске - 10.572 погинула војника.

Само на једном делу Источног фронта, на потезу од Карелије до Црног мора, за само три недеље код Москве, од 6. до 27. децембра 1941. године - немачка армија је имала 120.000 погинулих.

ТРАЈНИ губици Црвене армије под Москвом за четири недеље - од 5. децембра 1941. до 7. јануара 1942. године, током Московске стратешке офанзиве, износили су 140.000 људи. Практично исто толико - рачунајући и лоше обучене устанике. То није био изузетак: паритет губитака, као што сам и раније напоменуо, постојао је још одраније - од битке код Смоленска.

У монструозној машини за млевење меса Стаљинградске битке, наши губици су били 480.000 погинулих, рањених и несталих без трага, а код Немаца и њихових савезника - 800.000. И то само током офанзиве наших снага - ако би се посматрала велика битка генерално, онда би нацистички губици достигли милион и по људи.

А сада - само тренутак. С наше стране се борила само једна снага - Црвена армија. А Немци су на Источном фронту имали и савезнике. Колико њих тачно? Могли бисмо то прерачунати према проценту заробљеника. У совјетском заробљеништву се крајем рата затекло 514.000 Мађара, 187.000 Румуна, 49.000 Италијана, око 350.000 Аустријанаца, Финаца, Словака, Чеха, Шпанаца, Белгијанаца, Француза и осталих. Укупно је свих тих "разнобојних" војника било 1,1 милион. Додајте то на минималан број од пет милиона Немаца. Шта испада? Да их је већ било више него нас?

Према подацима Велике совјетске енциклопедије, на Источном фронту је уништено 607 дивизија хитлеровске коалиције. Уништено! А према савременим подацима, уништене су чак 674 дивизије (508 Вермахтових, 166 савезничких).

У међувремену се против англоамеричких снага у Северној Африци од 1941. до 1943. године борило 9-20 дивизија, у Италији од 1943. до 1945. године - 7-26 дивизија, у Западној Европи после отварања Другог фронта - 56-75 дивизија.

Током читавог периода рата, однос наших и немачких губитака био је 1,3:1 у корист Немаца. На 13 убијених, несталих без трага и рањених или заробљених совјетских војника - 10 немачких. Али, такође, према његовим проценама, ако се изузму беспоштедне 1941. и 1942. година, у другој етапи рата, 1943-1945, на 10 погинулих црвеноармејаца долази 13 погинулих војника Вермахта.Односно, управо потпуно обрнута пропорција!