КAДА је почео рат? Питање звучи чудно. Наравно, 22. јуна 1941, када би друго? У тачно четири часа, "А нама објавили" - то је Молотовљево обраћање на радију. Тачно у подне.

"Грађани и грађанке Совјетског Савеза!

"Данас, у четири часа ујутру, без претходно изражених било каквих претензија према Совјетском Савезу и без објаве рата, немачка армија је напала нашу земљу.

"Овај рат нам нису наметнули ни немачки народ, ни немачки радници, сељаци и интелигенција, чију патњу врло добро разумемо, већ клика крвожедних фашистичких владара Немачке, који су поробили Французе, Чехе, Пољаке, Србе, Норвешку, Белгију, Данску, Холандију, Грчку и друге народе.

"Није нашем народу први пут да мора да се носи са нападом арогантног непријатеља. Својевремено је наш народ на Наполеонов поход на Русију одговорио отаџбинским ратом, а Наполеон је поражен, и то је довело до његове пропасти.

"Наша ствар је праведна. Непријатељ ће бити разбијен. Победа ће бити наша."

ТАКО је први пут, већ првог дана, тај рат добио име Отаџбински. Приликом гостовања на радију 3. јула, Стаљин га је назвао Велики. Име је било ту. Почео је Велики отаџбински рат.

Изјутра 22. јуна Гебелс је на немачком радију читао обраћање Адолфа Хитлера. Званично објављени непосредни разлози за напад на СССР из тог обраћања данас нам звуче више него чудно:

"Немачки народе! Националсоцијалисти! Опхрван тешким пословима и бригама, био сам принуђен на вишемесечно ћутање. Али сада је дошао тренутак када, напослетку, могу да говорим отворено: Влада немачког Рајха данас поседује документа из којих се јасно види да је Русија, како би дефинитивно увукла Србију у рат, обећала да ће јој преко Солуна доставити оружје, авионе, муницију и други ратни материјал за борбу против Немачке.

"Тиме је Москва не само прекршила одредбе нашег пакта о пријатељству, већ га је на бедан начин и издала.

"Због тога сам данас одлучио да поново судбину и будућност немачког Рајха предам у руке наших војника.

"Нека нам Господ помогне у тој борби!

"КАКВА Србија? Какав Солун? Где се то уопште налази, ваљда у Грчкој? То нормалан човек не може да схвати."

И тако је почео наш рат. Али, Други светски рат је трајао већ две године, СССР је само постао још један од његових учесника. Питање је: Када је он почео? Ми сматрамо да је то 1. септембар 1939, када је Немачка напала Пољску.

Ипак, последњих година се ово класично историографско полазиште све више доводи у питање. Иницијатива је потекла од политичара балтичких земаља и саме Пољске, а сада такво полазиште прихватају и озбиљни научници. Шта се, у ствари, предлаже? Да се истинским датумом почетка Другог светског рата сматра дан потписивања пакта Молотов-Рибентроп, 23. август 1939. године. Наводно су на тај начин Хитлеру дефинитивно дате одрешене руке. Било му је потребно само недељу дана да трупе на граници с Пољском доведе у пуну борбену готовост. Чини се да се званичан датум почетка рата помера само за једну недељу, а какав ефекат и каква перспектива!

Долази се до тога да је Русија заједно са Немачком покренула светски рат! Русија је крива.

У ОВОМ фељтону заговарам идеју да Стаљина (а самим тим и СССР и Русију), не покушавају тек тако да претворе у Хитлеровог савезника, као и да разлог за тако нешто није "лепота" ефектног историјског парадокса. То се не дешава ради јалових пропагандних циљева - не би због тога газили преко мртвих. Циљеви су потпуно прагматични.

Да се вратимо почетку рата, датуму који покушавају да помере за недељу дана.

Како да одговоримо? Може се заузети званично становиште историчара: из докумената је познато да је тачан датум напада на Пољску, 1. септембар 1939, Фирер утврдио још у пролеће 1939. године. Тако да пакт Молотов-Рибентроп није на то имао никакав утицај. Постојање или непостојање уговора са СССР-ом ни на који начин није утицало на планове Немачке да се обрачуна с Пољском. Али то је одговор историчара. Да погледамо ствар мало дубље. Одговоримо на питање ко је заиста охрабривао Хитлера и ко заиста сноси моралну одговорност за увлачење света у најбруталнији покољ у историји човечанства.

Планета је тонула у светски рат постепено, као лоптица низ степенице - са степеника на степеник. Набројаћемо највеће степенике тих степеница које воде до пакла.

СЕПТЕМБАР 1938, "Минхенска завера". Енглеска и Француска Хитлеру, на његов захтев и на лепе очи (односно на поклон), дају половину Чехословачке. Не територијално већ што се економског потенцијала тиче, Судетска област је, када би се прецртала на наше просторе, била тачно половина Русије, до Волге, само без Москве.

Тај поступак је чак и тада деловао срамно, можда и одвратно. То је Черчил лепо окарактерисао (уколико му се и овај афоризам не приписује, као и обично). Наводно, Чемберлен (премијер Велике Британије) и Даладје (премијер Француске) сматрали су: боље срамота, него рат. На крају су ипак имали најпре срамоту, а затим и рат.

Да није било Минхена, не би било ни 1. септембра 1939, не би било ни рата. Удружене снаге Француске, Чехословачке (која је, ма како то чудно изгледало, војно била прилично јака држава, о чему ћемо говорити нешто касније) и СССР-а, које је у то време повезивао уговор о савезништву, биле би неупоредиво јаче од Немачке. Али, Французи нису желели да помогну Чесима, а нама то нису дозволили.

МАРТ 1938, Аншлус. - Не губећи време на празне разговоре, Немачка окупира Аустрију. И шта је то? Поновно уједињење братских германских народа. Поновно уједињење, савез - аншлус на немачком. Та реч је чак и за руско ухо некако склиска, тако да је ушла у историју.

Да направимо аналогију: то је као када бисмо се ми једно јутро пробудили, а код нас аншлус Украјине. Је ли то нама братска држава? Јесте, братскa је. И вероватно ће нас дочекати с цвећем и у Харкову, и на Криму, и у Кијеву. Могли бисмо рећи: "Па ето, поново смо се братски ујединили." Некада смо били једна држава. Узгред Немачка и Аустрија никада до тада нису биле у истој држави, зато Украјина није добар пример. С Пољском смо такође неко време били једна држава, али ни то није најбољи пример. С којим бисмо од братских народа могли да се ујединимо? Па да! Са свим државама бивше Југославије. Јесу ли то братски народи? Јесу, братски су. Неки од њих чак пишу ћирилицом. Далеко су, али шта мари. А Украјина би, да се не љути, могла да припоји Канаду, тамо има много Украјинаца.

Управо такву Хитлерову логику је 1938. прихватила међународна заједница! Као и две године раније.


БЕРЛИН ПРЕКОРАВА ЕВРОПУ

НЕМАЧКА није имала право на војску у Рајнској области 1936. године, јер је то била демилитаризована зона. Она је те године, ипак, ушла са војском, кршећи све тада важеће међународне споразуме. Француска је у суседству, али то толерише. Без и једне једине гримасе на лицу, иако је у том тренутку имала неупоредиво већу војску од Немачке. Била је у стању да згњечи Немачку као бубашвабу. Ипак, Француска ништа није учинила. Лига народа је покушала мало да укори Немце, као, у начелу, такво понашање није у реду. Немци су се "наљутили" и иступили из Лиге народа, још су и врата залупили.