У ИНТЕРВЈУУ новинару грчког листа "Та Неа" Јанису Дијакогијанису, 19. априла 1999. године Живадин Јовановић, министар иностраних послова говорио је и о "новој улози НАТО", као и о томе шта се налази иза агресије НАТО на Југославију, о Рамбујеу, о генералу НАТО-а Кларку, који части у кафанама терористе ОВК, о истини, о трагедији избеглица, о политичком решењу за које се ангажује Београд, и о Грчкој.

"Одједном НАТО више нема глобалног 'непријатеља'. Због тога тражи нову улогу, коју може пронаћи, на пример, у дезорганизацији и дестабилизацији Балкана, али и у акцијама за експанзију. Заступа конкретне економске интересе у региону. Настоји да створи проблеме земљама у којима живе мањине, поткрепљујући постојеће разлике. Најпре долива уље на ватру, а потом долази накнадно да би гасио пожар.

НАТО жели да преузме функцију Савета безбедности УН. Рекао бих да НАТО прелази у другу фазу своје историје, постаје светски полицајац н успоставља доминацију у Европи и над њеним тржиштем."

ЈОВАНОВИЋ је рекао, такође, да НАТО има циљ експанзије према Русији. Косово и Метохија, и уопште Југославија, имају стратешки положај на Балкану, за амерички скок ка Русији, централној Азији и Блиском истоку. Због тога неће оставити на миру народе од Гибралтара до Тихог океана.

Агресија без оправдања и основа има геополитичке циљеве, има везе са империјалистичким војно-економским интересима. Познато вам је да неки фактори, као што је Турска, на пример, имају за циљ да се прошире користећи кризу на Балкану...

Сви ми треба да извучемо своје лекције из ове кризе.

Наравно, свако има своје изборе. Али, није довољно разговарати само са Албанијом, Бугарском, Скопљем. Схватам да је Грчка чланица НАТО и ЕУ, има обавезе. Али, ако погледамо историју, као и данашње потребе, интереси Југославије су слични грчким.

То нико не треба да заборавља, додао је. Поготово када НАТО жели да користи грчке луке за транзит његове војне силе, чији је циљ да убијају народ и разарају Југославију.

ИСТИНА о Косову и Метохији је друкчија од оне коју приказују средства јавног информисања у Америци и у Западној Европи, тврди министар иностраних послова Југославије.

Проблем није само катастрофа инфраструктуре Југославије, није само што руше мостове, куће и фабрике. Успостављају се невероватна савезништва и не знамо до чега ће то довести и само човечанство. На пример, савез НАТО са терористичком тзв. ОВК представља "почетак" сарадње са терористима на штету суверених земаља. Јуче на листи терориста, данас "борци за слободу" и савезници САД и НАТО! То се дешава на европском тлу. Које добро за Европу из тога може проистећи? Што је још трагичније, Европа учествује у рату против саме себе!"

Г. Јовановић има чврсто уверење да је у праву.

"Није довољно што агресори о нападу не обавештавају ни своје парламенте, народе. Приказују Југославију као веома лошу земљу и Југословене као лоше људе. Када би владе НАТО приказале преко ТВ трагедију у Југославији, како се свакодневно наставља са бомбардовањима, њихови народи би се побунили."

И НАСТАВЉА о Рамбујеу:

"Оптужују нас да нисмо потписали папир. Кажем папир, јер никада нису постојали документи или споразуми. Бомбардују нас пошто нисмо потписали диктат. Направили су катастрофу и изазвали геноцид и још кажу - ви сте криви за избеглице! Погледајте извештаје службе УН пре 24. марта. Да ли је тада било колона избеглица, сви ти несрећни људи чије куће сада бомбардују? Знате ли г. Дијакогијанису да је пола бомби, које су бацили авиони НАТО од почетка рата, пало на Косово и Метохију? И питам вас, ако су наводно желели да заштите становништво зашто су га бомбардовали, зашто руше станове, куће, зашто разарају и пале све? Зашто бацају тоне осиромашеног уранијума - да штите људска права!

Да ли тако охрабрују избеглице да се врате? Зашто су бомбардовали конвој избеглица, убивши преко 70 људи, жена, деце, само једним нападом? То је њихова права порука - не желе да се људи врате. Не хају за здравље људи, ни Албанаца, ни Срба. Не дозвољавају избеглицама да се врате. Кажу у Бриселу да је бомба пала грешком! Али у року од три сата бацили су три бомбе. Зар ово није злочин? Где је грешка? Као грешку су навели и бомбардовање међународног путничког воза на мосту у Грделици. То је безумље. Алексинац је уништен. Порушили су 500 кућа рудара. Сравнили су делове града Ћуприје. Погодили су школе, болнице, спортске дворане. Знате ли да је до сада извађено 60 мртвих из воза бомбардованог на мосту у Грделици? Ово је истина о избеглицама. НАТО бомбама исцртава нове границе на Балкану! Исто ће сутра радити било где у свету."

НА ПИТАЊЕ које решење би могло да заустави рат, г. Јовановић је одговорио:

"Наравно, политичко решење дијалогом. И објашњава: Пре свега ми смо суверена земља, укључујући Косово и Метохију. Не позивамо никога да реши било који наш проблем. Где се десило тако нешто? У Француској, у Шпанији или у Енглеској са њиховим сепаратистичким покретима? Зашто се не говори о убијању Курда у Турској? Ко се од ових који нас сада нападају својим ракетама и авионима интересује за елементарна права Курда у Турској? Ко је од њих рекао нешто о наших 700.000 избеглица из БиХ? Зар Американци немају проблеме, на пример, у Тексасу, Сан Франциску? Да ли се неко усудио да се меша у њихова унутрашња питања? Да ли је неко говорио о референдуму на Аљасци? Да ли је неко поставио питање Квебека у Канади?

НА КОСОВУ и Метохији решење може бити само политичко, директним дијалогом са представницима локалних заједница које већ стотинама година тамо живе. Југославија дијалогом може да реши проблем. То је наша стратегија. Можемо да обезбедимо интересе свих мањина и да покрајина има аутономију и самоуправу, у складу са највишим европским стандардима.

Поштујемо Савет Европе који прати ова збивања. Председник Милошевић и други југословенски политичари су од почетка априла почели да воде разговоре са Руговом. Ови дуги разговори били су на добром путу да се постигне мирно решење. Договорили смо се, сви сматрамо да треба да престане агресија и бомбардовање НАТО-а. Агресорима се, наравно, не свиђају наши разговори са Руговом. Хоће они да заповедају.

Генерал Кларк се састао са злочинцима тзв. ОВК у кафићу у Рамбујеу, и питам се, да ли је могуће да европске владе одобравају сарадњу НАТО са терористима. Да ли су то озбиљни људи? У кафићима са злочинцима тзв. ОВК? Ми желимо споразум који неће бити наметнут, већ који ће сви прихватити. Радићемо са свим лидерима на Космету како би се дошло до прихватљивог и принципијелног решења. Постављамо питање где су међународне организације? Зашто нису у Београду? Ми их нисмо протерали. Потребни су нам да бисмо заједно радили за мир."


АГРЕСИЈА НА САВРЕМЕНУ ЦИВИЛИЗАЦИЈУ

ЖИВАДИН Јовановић је, такође, нагласио да проблем Балкана може да се реши ако се схвати да "се ова агресија НАТО-а без оправдања и основа тиче Европе и земаља чланица УН. И додао: Само на први поглед изгледа да је жртва Југославија. Реалност је трагичнија. Ради се о агресији на људске вредности, разарању међународних организација, као што су УН и ОЕБС, о разарању светског система мира и безбедности. Сматрам да је то агресија на савремену цивилизацију, на оно што је човек створио и наследио, што је створило много генерација пре нас".