ВЕЋИНА ТВ интервјуа за време НАТО агресије одвијала се са терасе пасареле која повезује зграду РТС са Пионирским домом у Таковској број 2, где је, до злочиначког бомбардовања зграде РТС 23. априла 1999. био инсталиран сателитски бим-одашиљач.

Други интервјуи и директна укључивања у информативне емисије страних телевизија реализовани су из студија РТС. Немали број интервјуа током агресије НАТО дат је у згради СМИП. Неколико дана пре бомбардовања зграде Савезног министарства одбране и Генералштаба, када је уједно озбиљно оштећена и зграда СМИП, канцеларија министра била је привремено смештена у згради хотела "Палас", на Обилићевом венцу, а потом у адаптираној згради у Булевару мира број 26 где су такође примани страни новинари и ТВ екипе. Неке од америчких телевизија имале су, краће или дуже време током агресије НАТО, своје импровизоване студије у хотелу "Интерконтинентал" одакле сам такође дао неколико интервјуа.

Интервју америчкој ТВ мрежн NВС (Ен-Би-Си) Београд, 18. април 1999. године, неколико дана пре бомбардовања РТС:

Питање: Господине министре, једноставно питање. Када ће српска војска и паравојне јединице престати убијање и силовање на Косову?

Одговор: Нема основа за такве оптужбе. Пре свега, сви грађани у Југославији су безбедни, слободни и равноправни. Нема убијања, силовања, никоме нису ускраћена било која људска, мањинска или грађанска права. Ове оптужбе представљају само пропаганду НАТО која има за циљ оправдавање флагрантне агресије против Југославије, као суверене европске државе. Нигде у Југославији нема паравојних снага, укључујући Косово и Метохију.

Питање: Према организацији Human Rights Watch, високом комесару УН за избеглице и данашњем издању "Вашингтон поста", 15 мушкараца албанске националности је хладнокрвно убијено, затим су прекривени сеном, поливени бензином и спаљени. Постоје небројена сведочења очевидаца о оваквим зверствима које су починиле снаге српске војске и паравојне јединице.

Одговор: То су најобичније измишљотине НАТО пропаганде. Они желе да скрену пажњу са неуспеха њихове крваве агресије против Југославије, да скрену пажњу са чињенице да убијају цивиле, уништавају цивилну ннфраструктуру, уништавају градове као што су Београд, Приштина, Крагујевац, мостове широм Југославије... То се не може сакрити. То је злочин против човечности, злочин против мира. Они ће одговарати за ове злочине.

Питање: Колико трупа се тренутно налази на Косову?

Одговор: Ја нисам министар одбране, нити начелник Генералштаба, тако да не могу да одговорим на то ваше питање. Али, у сваком случају, довољно да се супротставимо агресији НАТО и САД у овом делу наше земље.

Питање: Дозволите да вам покажем неке сателитске снимке из ваздуха на територији Косова. Ово је сликано у марту, види се равно тло. Неколико недеља касније, види се гомила земље, тако да се озбиљно сумња да су то масовне гробнице у којима су сахрањени људи.

Одговор: Жао ми је, али не пратим ваш програм. Можете свашта (на екрану) да показујете, али ваша администрација неће моћи да избегне одговорност за незакониту агресију против Југославије. Никад неће бити оправдања за то. Колико сам схватио, администрација има тешкоћа да оправда протеклих 26 дана ваздушних напада широм Југославије, уништавање привредних објеката, убијање људи широм земље. Она, наравно, покушава да увери америчко јавно мњење да овде раде нешто добро. Они врше само злодела. Ако имате сателитске снимке и техничке могућности, како онда ваше снаге нису избегле бомбардовање колоне избеглица и убијање 75 невине деце, жена и старих лица пре неколико дана на Косову и Метохији? Ако су ваше снаге тако прецизне, како онда не могу да избегну убијање људи овде, у овом делу Европе?

Питање: Господине министре, кажете да не знате колико има припадника српске војске на Косову и категорично тврдите да уопште није било убијања, сакаћења или силовања? Ко је онда организовао возове и аутобусе којима је преко 700.000 етничких Албанаца протерано са Косова?

Одговор: Слушајте, ја од вас не тражим да ми кажете колико имате трупа у Тексасу, или каквим снагама располажете када бомбардујете Картум или Кабул или било које друго место, Сомалију и слично. Ово је суверена земља и одлука о томе колико ће трупа бити распоређено у одређеном делу земље је суверена одлука ове земље. Не тражимо дозволу од вас или било ког другог колико ћемо снага распоредити да се одбранимо од агресије САД и НАТО. Питање је, дакле, зашто учествујете у овој крвавој и злочиначкој агресији против Југославије? Шта добро може да се изроди из бомбардовања и уништавања градова широм Југославије? Ви спомињете возове и аутобусе. Шта је са оним возом који је НАТО бомбардовао у Грделици, када је убијено 55 путинка. То је био јасан сигнал и илустрација овог злочина против човечности, као и оно што се десило у још много градова у овом делу Европе.

Питање: Да ли сте спремни за копнени рат?

Одговор: Као што сте могли и сами да се уверите током ових 26 дана агресије, спремни смо снажно да бранимо своју земљу и тако ћемо наставити. Можете бити сигурни да можемо да се одупремо свим нападима и свим врстама агресије. Мислим да ваше снаге, да администрација САД н команданти НАТО, треба да извуку поуке из досадашњих неуспешних ваздушних напада и агресије која траје већ 26 дана. Ако предузму неке нове акције, то ће бити само доказ неуспеха, али неуспех за неуспехом неће прикрити овај злочин, а то је незаконита агресија администрације САД и НАТО против Југославије.

Питање: Да ли ће Србија икада уклонити своје копнене снаге са Косова?

Одговор: Ово је питање на које одговор дају надлежни органи Србије и Југославије, а не било који страни фактори. Као што сам већ рекао, Југославија не тражи од вас или било кога другог дозволу у вези с тим како ће распоређивати своје одбрамбене снаге. Да ли ви од било кога тражите дозволу шта ћете да радите са својим трупама у вашој земљи, на Аљасци и у другим државама? Не, зато што сте суверени. И Југославија је суверена. Чињеница да је мања и слабија не значн да је мање суверена. Задржаће своје снаге, онолико колико је потребно и довољно да би се одупрла незаконитој агресији. Док ви не прекинете агресију, док администрација САД не одлучн да обуставн ову незакониту, крваву и неуспешну агресију против Југославије и док се снаге НАТО не повуку из суседних земаља, са наших граннца, из Македоније и Албаније, Југославија ће задржати довољан број трупа да се одбрани.ИСТОРИЈА ЕВРОПЕ И СВЕТА

ПИТАЊЕ: Још једном, господине министре, историје ради, тврдите да српска војска, односно паравојне снаге, нису убиле никога на Косову нити приморале било кога да напусти Косово? Одговор: Ово је историја за вас колико и за друге. Ово је светска историја, историја Европе. Није само на вама да питате и оцењујете, и ми имамо право на оцене и питања. Зауставите ову крваву агресију и повуците се одавде. То не служи ничему добром, нити за Американце, нити за Европу или свет, јер то што нам данас чините је противзаконито, против мира и човечности, против Повеље УН. Суштинско питање је да се заустави агресија, а не да пажњу одвлачите неким другим питањима.
СУТРА: "Математика" Ларија Кинга