МАДРИД, 16. јануар 1999. Интервју за шпанскн лист "Мундо": Живадин Јовановић (60), дипломата од каријере од пре годину и по дана, министар је иностраних послова Југославије. Док су се Београд и Вашингтон поново увалили у међусобни рат, засада само на вербалном нивоу, представник Србије тражи подршку по европским престоницама. Јуче је био у Мадриду, састао се са Абелом Матутесом (МИП Шпаније).

* Шта сте постигли у сусрету са Матутесом?

- Желимо да повећамо робну размену између Шпаније и Савезне Републике Југославије, јер у мојој земљи постоје велика отвореност и потребе да се привредни односи прошире. Посебно смо заинтересовани за учешће Шпаније у процесу приватизације у туризму и инфраструктури. Наш основни циљ је развијање нормалних односа са Европском унијом, а посебно смо заинтересовани да ЕУ укине санкције које нам је наметнула без основа. Коначно, желимо да СРЈ постане пуноправни члан ЕУ

* Не изгледа ли вам да је то у овом тренутку превелика жеља?

- Да, може бити, али ми сматрамо да смо способни да будемо равноправни партнер Европској унији, јер Југославија има значајно тржиште, природне и људске ресурсе и веће искуство у тржишном привређивању од било које источноевропске земље; поседујемо рудна богатства, храну, електроенергију.

* Та слика се не слаже са описом који, после десетогодишње владавине Милошевића, дају разни извори: сиромаштво, незапосленост, висока стопа криминала...

- У Југославији је било великих штета као последица грађанског рата у окружењу; санкције без преседана које су нам завели Савет безбедности и Европска унија нанеле су нам штету у износу од 150 милијарди долара. Казнили су нас, искључили из Међународног монетарног фонда и са међународног тржишта капитала. Упркос томе, привредни раст никада није био испод 4%. Ниједна од суседних земаља није имала такав привредни раст. Проблем је у томе што део међународне заједнице није задовољан, Срби су живели као што ви живите сада. Откако нас кажњавају санкцијама ствари су се погоршале.

* Запад вас кажњава јер је Слободан Милошевић постао његов непријатељ број један, као Садам Хусеин и Муамер Гадафи?

- У међународним односима данас је у моди послушност према моћницима као свеприсутни критеријум. А ми Срби никада нисмо билн послушни према некоме са стране. Никада нисмо прихватали политичке нити друштвено-системске директиве из било ког дела света или центра да су долазиле. Године 1948, Југославија је одбила Стаљинове, а 1968. Брежњевљеве директиве. То смо учинили, јер одбијамо било чији диктат. Данас, када неко покушава да у име демократије или било које друге вредности, намеће своју вољу и интересе, ми сматрамо да имамо право да одлучујемо сами о томе шта је за нас добро. Ма колико биле паметне, европске или америчке престонице не могу да знају боље од нас шта је добро за СРЈ, или за наш народ. Нека нас пусте на миру. Желимо да се наша земља развија у интересу нашег народа. А што се Милошевића тиче, њега је народ изабрао. Ми поштујемо Америку, али иако је моћна, то не значи да је у свему у праву. Наша држава постоји десетак векова, ми знамо сами да уређујемо наше односе. А отвореност за равноправну сарадњу за нас никада није била спорна.

* Представник Стејт департмента негирао је да њихова влада жели да руши вашу?

- Да, демантовао је постојање једног документа CIA, али не и намену милиона долара датих српској опозицији. Да ли би се Шпанији свидело када би САД исплатиле 35 милиона долара шпанској опозицији? За финансирање студентског покрета или, чак, и ЕТА. То је управо оно што Америка чини у Србији. Дошло се дотле да су наменили милион долара награде за "добре судије" о Србији. Шта они знају о Србији? Нико нема монопол на истину.

* Али српска влада би могла да побољша своје односе са Западом ако би променила политику на Косову где је 90 одсто становништва албанског порекла?

- Наша политика је политика равноправности свих, постизање мирног решења, поштовање људских права. Али не пристајемо на то да ико помаже тероризам и сепаратизам, и захтевамо да се поштује територијални интегритет Србије.

Дан раније, 15. јануара утицајни шпански дневник "Паис" објавио је интервју, под насловом НЕЋЕМО КОНТАКТЕ СА ТЕРОРИСТИМА, са савезним министром иностраних послова Живадином Јовановићем, у којем су истакнути основни југословенски ставови о тероризму и актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

- Терористи су терористи чак и када ослобађају таоце. Наша политика се неће променити. Нећемо одржавати контакте са терористима - изјавио је Јовановић.

У разговору вођеном у Мадриду, током министрове једнодневне радне посете на позив шефа шпанске дипломатије А. Матутеса, Јовановић је објаснио да албански сепаратисти и терористи на Косову и Метохији теже насилном одвајању од Србије и Југославије.

- Сепаратисти не желе права, већ територије - изјавио је савезни министар. Шпански лист пише да је савезни министар оценио да је Југославија жртва новог светског поретка који нарушава основне принципе суверенитета држава.

"Оно што се догађа у Југославији представља опасан преседан за друге земље", рекао је Јовановић. "Не може се бити против промена постојећих граница, а истовремено подржавати сепаратистичке снаге", цитира шпански лист југословенског министра.

У интервјуу савезни министар истакао је југословенски став да се до решења косовског проблема може доћи само дијалогом и преговорима, "никако употребом силе".

Јовановић је рекао да је могуће једино оно политичко решење које поштује људска права, равноправност грађана, њихову културну, религијску и етничку особеност, али које у сваком случају поштује интегритет Југославије, пише "Паис".

На констатацију новинара "Паиса" да се југословенске оцене збивања на Космету не поклапају са неким оценама присутним у међународној заједници, министар је узвратио:

"На кога мислите када говорите о међународној заједници? Шпанија има конструктиван став, исто као и Грчка, Италија или Француска. А да не говоримо о Русији, Кини или Индији. Зар ове земље нису део међународне заједнице?"

У интервјуу је министар Јовановић изнео да терористима, који себе називају ОВК, стиже новац из Немачке, Швајцарске, неких скандинавских земаља и САД, као и да оружје долази из Албаније, понекад под маском хуманитарне помоћи.


НОВА СТРАТЕГИЈА НАТО

"ПАИС" констатује да је у интервјуу Јовановић био врло критичан према НАТО-у и његовим плановима за интервенцију на Косову. "Ми смо земља која се налази на раскрсници путева и многи желе да користе наш положај и ситуацију за своје геополитичке циљеве. Војноиндустријском комплексу су потребни сукоби за развој и профите војне индустрије. Ми смо преседан који треба да послужи као оправдање за интервенције изван зоне деловања снага НАТО-а и наш случај ће бити разматран на предстојећем самиту НАТО земаља, када буде дефинисана нова стратегија тог савеза" - цитира лист Јовановића.

У интервјуу министар Јовановић је упозорио на даље припреме терориста за насилне акције и апеловао да се блокира помоћ - у новцу, оружју и људству - коју из иностранства добијају терористи на Косову и Метохији.

СУТРА: Скретање пажње са неуспеха НАТО