ЊУЈОРК, 29. децембар 1998, Генералном секретару УН уручен "Ед мемоар" о најновијој ситуацији на Косову и Метохији у коме се наглашава да су владе Републике Србије и СР Југославије одлучне у реализацији мирног политичког решења.

Документ је такође достављен Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Европској унији, садашњим и будућим председавајућима тих организација и шефовима дипломатија Пољске и Норвешке Брониславу Геремеку и Кнуту Волебеку, односно Аустрије и Данске Волфгангу Шиселу и Нилсу Хелвег-Петерсену - са молбом да га доставе свим земљама чланицама.

"Ед мемоар" је упућен и седишту Уједињених нација у Женеви, високом комесару за избеглице Садако Огати, председнику Међународног Црвеног крста Корнелију Самаруги, високом комесару за људска права УН Мери Робинсон и специјалном изасланику за људска права Јиржију Динстбиру.

САВЕЗНИ министар иностраних послова Живадин Јовановић упутио је генералном секретару УН Кофију Анану "Ед мемоар" у којем га обавештава о најновијој ситуацији на Косову и Метохији.

У пропратном писму са тим документом, који је уручен генералном секретару Анану, шеф југословенске дипломатије наглашава да су владе Републике Србије и СР Југославије одлучне у реализацији мирног, политичког решења у Аутономној Покрајини Косово и Метохија које мора гарантовати равноправност свих грађана и свих националних и етничких заједница, у складу са међународним стандардима и принципом поштовања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и СР Југославије.

МИНИСТАР Јовановић затим обавештава Кофија Анана о покретању политичког дијалога у којем учествују представници свих националних и етничких заједница, укључујући и две политичке партије припадника албанске националне мањине.

Учесници дијалога представљају више од 600.000 грађана - 250.000 Срба и Црногораца, 150.000 Муслимана, 150.000 Рома, више од 50.000 Турака, Хрвата и других, наглашава савезни министар, а затим указује на то да настављање дијалога нису прихватили представници одређених политичких партија албанске националне мањине.

"Док они одбијају дијалог, терористи на терену злоупотребљавају новонасталу ситуацију, интензивирају злочиначку активност, киднапују и убијају недужне грађане и представнике државне власти, уносе напетост и узнемирење међу грађане, што државни органи не могу толерисати", указује савезни министар.

Уз пропратно писмо са таквим напоменама, министар Јовановић у опширном "Ед мемоару" подсећа на кључне одредбе резолуција Савета безбедности 1199 и 1160, па тако цитира делове у којима се јасно осуђује свака спољна помоћ и подршка тероризму на Косову и Метохији, што укључује и дотурање оружја за терористе и њихово тренирање.

ЦИТИРАЈУ се и они делови релевантних резолуција Савета безбедности у којима се од свих земаља тражи да, користећи сва расположива легална средства и међународне законе, учине све како би се спречило организовано прикупљање средстава за помоћ и наоружавање терориста.

Те одредбе резолуција се грубо крше, указује се у "Ед мемоару", а затим се то и доказује прецизним подацима и чињеницама о правој ситуацији на Косову и Метохији и збивањима у тој јужној српској покрајини.

У делу који говори о активности терориста, савезни министар предочава генералном секретару УН чињеницу да су од 1. јануара до 26. децембра ове године терористи извели 1.854 терористичка напада у којима су 284 особе убијене, док је 556 рањено.

У документу југословенске владе се даље каже да је 1.106 терористичких напада било изведено на објекте и припаднике полиције. Чак 115 полицајаца је погинуло, а 399 је рањено. Четрнаест полицајаца је киднаповано, од којих су тројица убијена, тројица су ослобођена, док је судбина осморице припадника снага реда и даље непозната.

Терористи су извели 748 напада на цивиле, убивши 169 особа, док је 157 цивила рањено. У истом периоду, током 12 протеклих месеци, албански терористи су отели 290 људи, од којих је 31 лице убијено, 108 ослобођено, деветоро је успело да побегне, док се и даље ништа не зна о судбини 142 киднаповане особе.

О СТРАВИЧНИМ злочинима терориста сведоче и откривене масовне гробнице у Глођанима, Клечкој, Волујаку и другим местима, напомиње се у "Ед мемоару" савезне владе.

Износи се и податак да су од 13. октобра, када је постигнут споразум између председника СРЈ Слободана Милошевића и америчког изасланика Ричарда Холбрука, па до сада, терористи предузели чак 470 напада.

Уз прецизно изношење чињеница о најновијим злочиначким нападима терориста на житеље Косова и Метохије, у документу се указује на то да је циљ тих напада да се заплаши и протера неалбанско становништво и да се Косово и Метохија претвори у етнички чист регион, као и то да се спроведе одмазда према оним члановима албанске националне мањине који су лојални грађани државе Србије и СРЈ.

Као доказ такве тактике терориста најбоље сведочи и податак да је од укупно 1.413 села на Косову и Метохији, захваљујући ранијој активности сепаратиста и терориста, 700 села етнички очишћено од неалбанског живља, док су Срби и Црногорци само у овој години протерани из још 87 села.

Савезни министар затим упознаје Кофија Анана и са податком да су се током 1998. године на албанско-југословенској граници догодила 122 погранична инцидента, 22 само у протекла два месеца.

ИНЦИДЕНТЕ су провоцирали наоружани терористи који су покушали да се убаце на територију СРЈ, што представља сталну претњу територијалном интегритету и суверенитету Југославије, упозорава министар Јовановић, а затим генералном секретару УН скреће пажњу и на податке о заплењеним великим количинама оружја које су терористи и албански екстремисти и сепаратисти покушали да убаце у нашу земљу.

Уз прецизан списак заплењеног оружја, у "Ед мемоару" Кофију Анану се скреће пажња и на чињеницу да велики део тог оружја потиче из Албаније, али и из других земаља.

Терористи поседују и противавионске ракете "стингер", упозорава се у "Ед мемоару", а затим се скреће пажња и на директну везу терориста на Космету окупљених у такозвану Ослободилачку војску Косова са организованим међународним тероризмом. О томе сведоче и заплењена документа и друге информације добијене од терориста који су покушали да се убаце на Косово и Метохију.

Министар Јовановић подсећа и на то да су многе међународне организације, укључујући и ОЕБС, утврдиле постојање база на северу Албаније за обуку и наоружавање терориста.

На крају документа упућеног Кофију Анану, савезни министар указује на то да ескалација терористичких напада и злоупотреба смањења присуства снага безбедности представљају највећу препреку мирном, политичком решењу.

ФАВОРИЗОВАЊЕ ЈЕДНЕ ЕТНИЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

УЗ ПОДСЕЋАЊЕ да је Косово и Метохија мултиетничко подручје, савезни министар Живадин Јовановић у "Ед мемоару" Кофију Анану указује да није прихватљив ниједан приступ који фаворизује било коју националну или етничку заједницу или који подстиче сепаратизам у фазама, нити су прихватљива решења наметнута споља. На крају писма генералиом секретару УН, савезни министар Јовановић наглашава да би један од кључних фактора за прогрес који би водио ка политичком решењу проблема морао да буде јасна осуда тероризма и стављање тзв. ОВК на листу терористичких организација.

(СУТРА: Милиони долара за српску опозицију)