Радио Новости су озваничене и формално, потписом савезног министра телекомуникација. Ми тиме, међутим, нисмо постали државни медиј у лошем смислу те речи, а пре свега у смислу жмурења и глувила пред догађајима и истином, ма какви они били, али ћемо и даље без комплекса бити на страни своје земље и на страни истине.

Код нас се појавио један медијски круг који је увек и априори против своје земље и оног што она уради или каже, а обавезно на страни других држава, нарочито ако су против нас. По оној познатој: Србин кад одлучи да буде демократа, он почне да ради против себе.

Много је, међутим, више и много су опаснији они из света, који дођу овде и виде чега нема а не виде оно што ће у очи да им упадне.


9. јун 1998.

ДОБРО ВЕЧЕ, вероватно се спремате да утонете у сан, али пре него што вам пожелимо лаку ноћ, бацимо кратак поглед на дан који управо одлази.

Састао се, после дужег времена, Врховни савет одбране и констатовао да је наша граница према Албанији добро чувана. То је важно и због тога што су ту границу обишли и инспектори НАТО-а и извршили контролу. Наравно, са албанске стране. НАТО инспектори нису ништа саопштили, сем да их је једино интересовао проблем избеглица са Косова. С том намером су кренули у инспекцију. Да ли то значи да морају да виде оно због чега су послати и ако тога нема? И даље од тога, да ли смеју или не смеју да виде и нешто друго чега на тој граници има, а што није предвиђено описом њиховог задатка?

НИЈЕ још увек познато како су инспектори НАТО извршили задатак, и да ли су видели још нешто осим избеглица са Косова, али италијански лист "Коријере дела сера" обавештава своје читаоце и све НАТО структуре о томе шта су НАТО инспектори тамо могли и морали да виде. "На албанској страни обављају се велике припреме за борбу. Калашњикови, базуке и митраљези шаљу се војсци за ослобађање Космета која се већ четири месеца бије на отвореном пољу са трупама из Београда. Центар за регрутовање Шиптара за борбу је албанско место Тропоја у којем на знак чекају на десетине герилаца у маскирним униформама. Све се те припреме догађају пред очима новинара, посматрача из Европе и НАТО". Каже "Коријере дела сера".

Увек се нађе понеко и на том монолитном Западу ко проваљује неке чврсте договоре, тајне налоге и брифинге, као што је овог пута тај "Коријере дела сера", док остали италијански листови дувају у антисрпску корачницу која се диригује из Брисела и Вашингтона. Чак и најревноснији трубачи и бубњари, Енглези, имају свог "издајника". Тако, на пример, данашњи "Интернешенел хералд трибјун" саветује ратоборне натовце да се не упуштају у интервенцију на Косову, јер Косово није Босна. Сви остали слепо слушају Ујка Сема и хушкају га на интервенцију.


10. јун 1998.

НЕМОГУЋЕ је све објашњавати некаквом неприлагођеношћу Срба новим светским околностима и односима, Милошевићевим лошим особинама, па чак ни теоријом интереса којом неки објашњавају све догађаје у свету, без остатка и без изузетка. Срби и Милошевић, на пример, не раде ништа против америчких и немачких интереса, против интереса НАТО и других бабарога овог времена. А ипак су им криви толико да би неки неупућени посматрач, рецимо са неке друге планете, могао да помисли да ти Срби само што нису потопили британска острва, похарали Америку и уништили све друге народе на Балкану.

Хрвати за то време мирно протерују све преостале Србе из Барање, источне Славоније и бивше Републике Српске Крајине. Тамо се у политичкој тишини врши, односно довршава етничко чишћење, а да се због тога нико не узбуђује.

ПРОБЛЕМ је и у томе што се слично догађа и на Космету: албански оружници истерују из неких етнички чистих насеља и последњег заосталог Србина, јер им и тај један једини смета, и не дозвољавају му да умре ту где се родио. При томе се не чује ни реч протеста мултиетничког Америчког информативног центра у Приштини; такве чињенице не бележе мултиетничке новинске агенције Ројтерс, Асошијетед прес, АФП, ДПА ; не оглашава се мултиетнички ОЕБС и други мултиетнички, хуманитарни и демократски предстваници тзв. међународне заједнице и савремене цивилизације.

Како је то, рецимо, обавезна мултиетничка Босна и Херцеговина, а истовремено, у непосредном суседству етнички чиста Хрватска? Ево сад и Косово и Метохија. И да парадокс буде подигнут на ниво апсурда - одговор српске полиције на терористичке акције већ се све чешће назива етничким чишћењем са супротне стране!

БИЛО би потребно много емисија, коментара, анализа и студија да се утврди о чему се ради и колика је у томе чија кривица: Срба и Милошевића, али и свих других. Што се мене тиче, склон сам да верујем да је све то, наша целокупна судбина, записано у Уставу из 1974, да то није обичан правни акт него нека врста тестамента. Креманског пророчанства. Књиге пророкове. Не кажу залуд албански преговарачи да то треба да буде полазна основа у решавању статуса Косова и Метохије. Заборављају при томе само једну чињеницу - да су управо њихови изабрани представници у Скупштини Косова, којих је било у великој већини, изгласали промену тог устава 1989. године.

У ВЕЗИ с тим уставом, још је чудније, колико много Американаца, ево Клинтон на пример, затим Немаца, Енглеза Аустралијанаца и других страних званичника помињу тај устав и знају његове параграфе, а при томе једва знају за Југославију, Београд, Загреб или Приштину, а још мање да их покажу на глобусу или географској карти. Дај боже да приближно познају свој устав као тај наш, тачније Титов и Кардељев.

Можда је највећа кривица Срба и Милошевића што су се побунили против те своје Библије и дрзнули се да промене ту своју задату судбину. При томе су правили веће и мање грешке, али овде није реч о грешкама него о грешци. О тој великој грешци.


БАЛКАН И СКАНДИНАВИЈА

11. јун 1998.

БИО би ово један леп дан и добро вече. Вегетација вегетира пуном паром - биће пшенице, а и кукуруз је узео добар залет. Као и све друго што расте из ове плодне земље са умереном климом. Није случајно толико отимање о Балкан и сада и одувек у историји. Туда воде путеви, ту је добра земља и добро небо, и ето разлога за претенденте. Балкан је због њих постао синоним за сукобљавања и ратове. Неће бити да је то зато или само зато што су балкански народи наводно примитивни и заостали, а неки други су добри, фини и цивилизовани.

Коме, на пример треба Скандинавско полуострво, или тачније - који путеви воде туда? Води пут ка Северном полу, у нигде и у ништа. Зато је ту мирније а не зато што су Швеђани, Норвежани, Данци бољи од Грка, Бугара, Срба, Румуна.

На Балкану је, уосталом, поникла европска цивилизација. О Балкан су се одувек отимали најмоћнији: Римљани, Авари, Монголи, Хуни, Турци, Немци, Французи, а ево сад и Американци и НАТО. Најмоћнији није најмоћнији ако није овладао Балканом.

Све су покорили на Балкану, још им само сметају неки Срби. Морају ли они увек да штрче и пркосе? Скандинавци би нас вероватно посаветовали да је боље бити прагматичан и не "качити се" са моћнима. Вук Караџић би рекао - пустио бих ја њега али неће он мене. Да ли је могућ скандинавски рецепт на Балкану. Нисам сигуран, али није наодмет сањати о томе. Лаку ноћ и добар сан. Скандинавски.


СУТРА: од Нато пакта до Нато религије