ПРИСТАЛИЦЕ атеистичке идеологије посебно су настојале да децу одврате од вере. Осим ометања и забране верске наставе - како епископи са различитих страна извештају Свети архијерејски синод Српске првославне цркве, а овај тим поводом упућује притужбе Државној верској комисији - деци је забрањивано да одлазе у цркву и да живе по вери православној. Сведоче о томе и следећи документовани случајеви.

Срески школски повереник у Шиду пред Божић 1952. године дошао је у школу у селу Мала Вашица да би ђацима забранио да на Божић у цркви читају апостол. Исти повереник дошао је, 5. јануара 1952. године и у село Илинце и у тамошњој школи испитивао децу ко ће од њих на Божић у цркви читати апостол и антифоне. Потом је родитеље те деце позвао у Месни народни одбор и саопштио им да није требало својој деци да дозволе да у цркви узимају учешћа у богослужењима.

ЗА ПРАЗНИК Светог Саве 1953. године, у архијерејском намесништву таковском, школској деци је било забрањено да посећују богослужења у црквама. Децу која су, ипак, била у цркви на Савиндан салушавали су у Комитету и поједини наставници тамошње гимназије, а неки су због тога и укором кажњени.

Пожешко-ариљско архијерејско намесништво у марту 1953. године извештава: "У намесништву пожешком у последње време почео је талас гоњења вере какав се до сада није осећао. Овај талас нарочито је био жесток пред Недељу чисту. На покладе одржан је састанак родитељски, на коме су директор гимназије, професори и учитељи најжешћим речима вређали веру. Они су наређивали ђацима да не смеју се причешћивати, а свештеницима претили да ће их затварати. Управитељ основне школе у Пожези Станица Аћимовић у петак Чисте недеље истерала је из свих разреда ђаке који су се причестили, са речима: 'Књиге у шаке, па из школе. Не могу ја, члан Партије, дозволити да се моји ђаци причешћују'. Ђаке је поново примила само на жестоко реаговање родитеља."

УЧИТЕЉ у селу Љубинићу, у Епархији шабачко-ваљевској, забранио је деци да уче песме које је требало да декламују за празник Светог Саве.

Учитељица основне школе у Трнову, код Сарајева, прве недеље васкршњег поста, у Чисту недељу, одвраћала је децу да посте и да се причешћују. Запретила је да ће ђак који оде у цркву на причест бити искључен из школе, а да ће његови родитељи платити глобу од 5.000 динара. Затим је нагонила децу да једу мрсну храну коју је донела у школу. Млађа, преплашена деца узимала су храну, а они старији и јачи разбежали су се и побегли кућама.

Парохијани заборачке парохије, такође у Епархији дабробосанској, известили су надлежног митрополита Нектарија да су за време часног поста спремали своју децу да приме свету тајну причешћа. Али, та њихова жеља остала је неостварена. Учитељ из села Шахдан код Вишеграда Радисав Мишковић на дан када је требало да се причесте, позвао је сву децу у школу, а једном дечаку је наредио да у неком суду донесе киселог млека. Кад су се деца окупила, рекао је да је он поп и да ће их он причестити. Захтевао је да свако дете приђе, па је сваком дао по кашику млека!

НА ВЕЛИКИ петак 1953. године у селу Сипићу, у Епархији шумадијској, мештанин овог села Александар Голубовић два пута је с капом на глави и с цигаретом у устима улазио у храм. Облачио је свештенички фелон, исмејавао Христа и најодвратније псовао пред "стражарима гроба Христовог". Црквена општина поднела је пријаву јавном тужиоцу због дела распиривања верске мржње и нетрпељивости, међутим, како епископ шумадијски Валеријан извештава Синод, поменути мештанин је "ослобођен оптужбе, пошто му овај испад није приписан као кривично дело".

Учитељ села Тулова Ђура, у Епархији нишкој, на Велику суботу 1955. године донео је у учионицу комад сланине, исекао је на комадиће, а онда по прозиву свако дете присилио да поједе уручено му парче сланине, претећи да ће га тући уколико то не учини. Гласно и јасно је образложио да то чини да се она, деца, не би за Васкрс причестила у цркви.

Учитељи школа у Воћину код Дарувара, у Хрватској, забранили су ђацима да одлазе на богослужења. Запретили су батинама и слабом оценом онима који се усуде да оду. Такође и учитељ у оближњем селу Лисичинама забрањивао је деци да одлазе у цркву на богослужења. Кад сазна да је неко дете било на служби божјој, он га истуче и поново запрети да више не иде у цркву.

СИНОД је извештен да је Јован Оросламошки, разредни старешина VII разреда осмогодишње школе у Силбашу (Бачка), цео једна час, пред причешћивање верних уз божићни пост 1956. године, провео у одвраћању и претњи ученицима да се не смеју причестити. На крају је рекао: "Да видимо ко је сада јунак из VII разреда да се причести!" И директор ове школе Тодор Микић позвао је на одговорност сву децу која су носила вертеп пред Божић.

Оваква пракса се настављала, па Свети архијерејски сабор на свом редовном годишњем заседању 1962. године разматра извештаје и потом извештава Државну верску комисију да и даље у неким местима постоје застрашивање и ометање школске деце да учествују на светосавским и другим црквеним прославама.

Ни ту се није стало. Епископ рашко-призренски Павле 1966. године извештава Свети архијерејски синод да је од манастира Сопоћани добио извештај да је за прославу Светог Саве те године дошло само једно дете да рецитује, а да их је протеклих година било 10-20, у шта се и сам уверио 1964. године, када је за овај празник служио у манастиру.

ВЛАДИКА Павле каже да је то зато што су претходне године, по празнику Св. Саве, "децу која су рецитовала учитељи тукли, претили им слабим оценама, истеривањем из школе, нису им дуже времена давали задатке, нити их испитивали итд". Истовремено, извештава се да учитељи забрањују деци, и у другим приликама, да иду у цркву, да се причешћују, силом их нагоне да се прве недеље Часног поста омрсе...

Овим поводом Синод од Савезне верске комисије тражи да се овакви поступци отклоне, напомињући да они доводе до "рђавих односа" између власти, с једне стране, и родитеља и представника Цркве, с друге стране.

Те 1966. године Свети архијерејски сабор на свом редовном годишњем заседању, размотривши извештаје епархијских архијереја, поново констатује да се у појединим местима "врши притисак на школску децу и родитеље због посећивања богослужења и верске наставе".


СУТРА: У затвор због крштавања деце