ЧЕТВОРИЦУ црногорских министара тешко је у пријавама Удби оптужило 30 истакнутих чланова КПЈ: Павле Алексић, Саво Брковић, Мило Боричић, Владо Божовић, Лука Вујовић, Блажо Јовановић, Војин Јауковић, Тодор Војводић, Марко Газивода, Јанко и Павле Лопичић, Добрила и Михаило Ојданић, Радомир Коматина, Спасо Дракић, Ђоко Пајковић, Крсто Попивода, Вељко Зековић, Радојица Пешић, Вукашин Савељић, Џемал Селмановић,Андрија Мугоша, Вељко Мићуновић, Вељко Милатовић, Владимир Мијановић, Вуко Радовић, Комнен Церовић, Саво Жарић, Александар Шћекић, Радојица Шошкић, Чајо Шћепановић...

Блажо Јовановић, је у дојави Удби препричао разговоре са Ником Павићем и Вуком Тмушићем, наводећи: "Тмушић је малодушан и колебљив, док се Павић увија и дебело колеба...Нијесам успио да их убиједим да су Тито и Партија у праву" - написао је Блажо.

РАДОМИР Коматина је, Радивоја, Ника и Вука, окарактерисао као "информбировце, издајнике и опортунисте" ... Комнен Церовић је искористио разговор у кући Рајка Павића, са Божом Љумовићем и Ником Павићем, 11. јула 1948. Написао је: "Они су ме убјеђивали да су Совјети у праву, а да КПЈ води недосљедну и каприциозну политику..."

За Вукићевића је на Петом конгресу КПЈ од Удбе био задужен Џемал Селмановић, шеф пљеваљске милиције. Селмановић у "личним запажањима", достављеним Удби пише: "Вукићевић је био потиштен и нерасположен, сједио је оборене главе и није аплаудирао како треба..."

Владо Божовић је Радивоја најцрње оцинкарио, нагласивши "да је у кафани 'Радовче', у Подгорици подржао Резолуцију и напао тадашње највише партијске и државне руководиоце, као ревизионисте и издајнике"...

ДОБРИЛА Ојданић је написала, да је у Вукићевићевој кући,на питање: "Јесу ли Руси полуђели и шта се ово дешава? Радивоје одговорио: 'Да имају за то много повода и да су у праву; да код нас јача капитализам и да се не слуша Москва, као и да се Удба уздигла изнад Партије'..."

Хиљаде дојава црногорској Удби стизале су тих дана свакодневно. Тако је капетан Миомир Васовић оклеветао Марију Нововић; Јованка Мушикић (која се у пријави позивала на Лука Копривицу, официра Удбе) и Жарко Перовић, пријавили су Љуба Јанковића; Божа Крушку оптужио је Велизар Перуновић, шеф никшићке Удбе, да се дружио са ухапшеним Војом Вучуровићем, његовом супругом и зетом Никцем Никчевићем; Марко Газивода оптужио је Јанка Лопичића; Неђељко Машков пријавио је Љуба Марића из Котора; Блажа Сјеклоћу из Бара пријавили су Анто и Оливера Ђуровић; Марко Поповић из Даниловграда оптужио је Милутина Бечановића да је на слави његовог кума Милана Пешића, нападао Тита и Партију, величајући Стаљина и Русе; Марка Паљевића, питомца морнарице, пријавио је Удби класић Јово Стојисављевић...

ПОЧЕТКОМ јануара 1949. године, Удба је ухапсила Милутина Бјелогрлића, среског тужиоца Пљеваља, којега је лажно оптужио Саво Ракуш, секретар ОК КП, изравнавајући тако неке старе рачуне. Тек након годину дана затвора, када је то установљено, Бјелогрлић је пуштен из затвора.

Црногорски партијски комитети слали су извјештаје о свакодневном беспоговорном обрачуну са информбировцима.

Веселин Ђурановић, секретар ОК КПЈ Даниловграда, извештава о колебању чланства: "Искључени из Партије су слабог морала и карактера са бројним грешкама из прошлости, шпекуланти, бандити и издајници..."

КОЛАШИНСКИ комитет извештава о искључењу 10 чланова. Пише да су: "...непријатељски дјеловали; да су причали да је Стаљин већи и паметнији од Тита; да су врбовали људе и слушали Радио Москву"... Наводе случај Миће Марковића, за кога кажу да: "није плаћао порез; да се у току рата предао четницима; да се кукавички држао..." За Мирка Милошевића наводе: "да је дезертирао још 1943. године и предао се лично Љубу Минићу..." Батрићу Влаховићу стављају на душу искључење из КПЈ још 1941. и кукавичлук и превару, док Бранка Булатовића оптужују да је прогонио комунисте...

Мило Боричић, Милош Бабовић, Раде Муратовић и Новак Зекић су жестоко оптужили Александра-Лека Шћекића, члана ОК КПЈ Иванграда, да је "опортуниста, фракционаш, издајник и информбировац". Сутрадан су Лека искључили из Партије, ухапсили и послали на Голи оток.

Саво Брковић и готово сви чланови ОК КПЈ Титограда оптужили су Џека Хоџића, најстаријег комунисту Бихора, да је "издајник и ревизиониста".