О(ливер) С(тоун): Русија има дугу историју обавештајне службе у Авганистану. Наравно да знате много о томе. Како то да ви нисте открили где је Бин Ладен и шта се стварно дешавало са Бин Ладеном? Не само где се налази, већ и колико је слаба база Ал Каиде у том тренутку у Авганистану.

В(ладимир) П(утин): Ал Каида није резултат наших активности. Она је резултат активности наших америчких пријатеља. Све је то почело током Совјетског рата у Авганистану. Када су амерички обавештајци давали подршку различитим струјама исламистичког фундаментализма помажући им да се боре против совјетских трупа у Авганистану. Американци су одгајили Ал Каиду и Бин Ладена. Онда се то отргло контроли, увек је тако. Стога, њих треба кривити.

О. С: Разумем. Мада је Бил Кејси, директор ЦИА у администрацији Роналда Регана, уложио посебан напор - то је документовано - да изазове муслимане у Кавказу у централној Азији против Совјета. Његов план је био обимнији. Није желео само да победи Совјете у Авганистану. Надао се промени режима у Совјетском Савезу.

В. П: Видите, ствар је у томе да су те идеје још живе. И када су се појавили ти проблеми у Кавказу и Чеченији, нажалост, Американци су подржали те процесе. Не ни државне снаге, ни демократску владу Јељцина. Нису их подржали. Иако смо ми рачунали на америчку подршку. Размишљали смо да је Хладни рат завршен и да имамо транспарентне односе са Сједињеним Државама и целим светом и свакако смо се надали подршци. Уместо тога смо били сведоци подршке терористима од стране америчке обавештајне службе. И кад смо то потврдили, када смо показали да се борци Ал Каиде боре у Каквказу, још увек смо примећивали да Америчка обавештајна служба наставља да помаже борце. Једном приликом сам председнику Бушу то рекао, а он је питао: "Имате ли неке конкретне податке ко шта конкретно ради?" А ја сам му одговорио: "Да, имам те податке", и показао му, чак сам навео имена тих људи који су радили у Кавказу и Бакуу. А ти службеници им нису давали само општу политичку подршку - они су пружали техничку подршку, помагали су да се борци пребаце са једног места на друго. И амерички председник је реаговао на прави начин, веома негативно. Након неколико недеља, 2005. или 2004. добили смо одговор америчке обавештајне службе. Био је веома необичан. Написали су нам: "Ми подржавамо све политичке снаге и наставићемо то да чинимо."

О. С: Да ли сте разговарали са њим (Бушом) после тога?

В. П: Да, наравно. Знате, политика је чудан терен. Прилично сам сигуран да је председник Буш одувек био човек са интегритетом. Али сва та бирократија која се провлачи кроз идеју о којој смо разговарали - даје могућност употребе фундаментализма за дестабилизацију. Е те идеје и даље постоје. И упркос чињеници да се ситуација у Русији радикално променила - и Совјетски Савез престао да постоји. Верујем да ћу рећи нешто веома важно. Ми смо сада потпуно уверени - а и у том периоду смо имали документовано мишљење да су наши амерички партнери, док су говорили о неопходности сарадње, укључујући и борбу против тероризма, у стварности користили те исте терористе да би дестабилизовали унутрашњу политичку ситуацију у Русији. И искрено говорећи, били смо јако разочарани...

О. С: Добро. Укључени сте у рат у Авганистану и сарадњу са Сједињеним Државама. Они су сад у Централној Азији. Откривате све више о њиховој подршци исламском тероризму против Совјетског Савеза... Улажу огромна новчана средства у уништење Ал Kаиде, иако сам чуо да су снаге Ал Kаиде у Авганистану сведене на мање од стотинак бораца. Тамо је било још само сто припадника Ал Kаиде, а ми смо наставили да ратујемо у Авганистану.

В. П: Нажалост, у неким земљама влада принцип да треба помоћи људима екстремних погледа како би се добила њихова подршка у борби против људи који су наизглед њихови непријатељи. Највећи проблем је у томе што је немогуће направити разлику између једних и других. Јер и ти људи еволуирају и мењају се. Прилагођавају се условима и немогуће је схватити ко кога користи, да ли обавештајне службе Сједињених Држава заиста користе радикалне исламисте. Радикалне групе схватају да обавештајне службе желе да их искористе како би се борили за њихове интересе и кад добију новац, подршку и оружје, задају тежак ударац својим финансијерима. Или пребаце део добијеног новца, оружја или опреме другим оружаним јединицама које се баве активностима супротним интересима њихових финансијера или оних који подржавају одређене јединице у тој земљи. Сада се иста ствар дешава с ДАЕШ-ом. Потпуно иста ствар. Говори се како треба подржати нормалну опозицију у Сирији и даје им се новац и оружје, а онда се испостави да неки од њих прелазе на страну ДАЕШ-а. И наши партнери то схватају. Али то је системска грешка која се увек понавља. То је иста ствар која се осамдесетих десила у Авганистану. А сад се дешава на Блиском истоку.ГРЕШКЕ ЗБОГ КРАТКОРОЧНИХ ИНТЕРЕСА

О. С: Молим вас да ми још једном кажете верујете ли да су Сједињене Државе на било који начин учествовале у подршци Чеченима током Првог или Другог рата у Чеченији.

В. П: Да. Потпуно смо сигурни да имамо објективне доказе за то. Није потребно бити врхунски аналитичар да бисте схватили да су им Сједињене Државе давале информације и пружале финансијску и политичку подршку. Оне подржавају сепаратисте и терористе на Северном Kавказу. Kад питамо наше партнере: "Зашто их примате на званичном нивоу?", одговарају нам: "Не примају их високи званичници, већ само техничка лица на нивоу експерата." То је једноставно смешно. Видели смо да им дају подршку. Уместо да ујединимо снаге у борби против заједничког непријатеља, неко често покушава да из одређене ситуације извуче корист за себе и своје краткорочне интересе. Али подршка таквим људима на крају им се освети. То се десило у Либији када је настрадао амерички амбасадор.
СУТРА: АМЕРИЧКИ СТРАХ ОД УЛАСКА РУСИЈЕ У НАТО