О(ливер) С(тоун): Олигарси су вас потценили. Нису веровали да ћете трајати као председник.

В(ладимир) П(утин): Видите, олигарси су различити. То је истина. Било је међу њима оних који су били спремни да признају систем односа са владом који им је био понуђен. Речено им је да нико не покушава да угрози њихову имовину и да ће је држава штитити. Чак иако су претходни закони били неправедни. Закон је увек закон. Али сада се мора поштовати друго правило.

ОС: Закон је увек закон осим ако се не промени. Људи протестују... Многе добре ствари произађу из протеста - грађанске непослушности.

ВП: То је такође тачно, али наша ситуација је била другачија. Сматрам да су закони приватизације почетком деведесетих били неправедни. Али ако бисмо поништили приватизацију, као што сам већ рекао, то би било лоше за економију и живот обичних људи. То је оно што сам рекао великим пословним лидерима, то је била отворена дискусија.

Рекао сам им да ће претходни начин бити избачен из наше праксе. Да закони морају бити праведнији. Рекао сам им и да бизнис мора бити друштвено одговорнији. Многи бизнисмени, велика већина њих, прихватили су да поштују нове законе. Знате ли ко је био незадовољан новим законима? Они који нису били прави бизнисмени. Они који су згрнули милионе и милијарде, не својим предузетничким способностима него захваљујући својој способности да наметну своје односе влади - ти људи нису били задовољни. Њима се нису допали нови закони. Али била је само шачица таквих. У целини, наш однос са бизнисом је био добар.

ОС: Само да завршимо поглавље о Стаљину. Знате, изнели сте негативне ставове о Стаљину, наравно, њега је пре свега осудила светска јавност. Али у то доба, сви то знамо, био је велики ратни вођа. Повео је Русију у победу над Немачком, над фашизмом. Шта мислите о том дуалитету?

ВП: Мислим да сте ви лукав човек.

ОС: Зашто? Можемо о томе разговарати сутра ако желите.

ВП: Не, спреман сам да одговорим... Стаљин је производ једног доба. Можете покушавати да га демонизујете колико год желите. Ми покушавамо да говоримо о његовим заслугама у победи над фашизмом. Што се тиче његове демонизације, постоје такве особе у историји као што је Оливер Кромвел - био је крвожедан човек који је дошао на власт на таласу револуције и претворио се у диктатора и тиранина. А споменици њему у част још постоје раштркани по Великој Британији. Наполеон је обоготворен. Шта је он урадио? Искористио је недаће револуционарног покрета да би дошао на власт. И не само да је вратио монархију, већ се прогласио императором. Повео је Француску у националну катастрофу, до потпуног пораза. Има много таквих ситуација, много таквих људи - и превише у светској историји. Сматрам да је демонизација Стаљина био један од начина да се нападну Совјетски Савез и Русија, да би се доказало да данашња Русија потиче из стаљинизма. Наравно, сви ми имамо такве ситуације. Хоћу да кажем да се Русија радикално променила. Наравно, нешто се вероватно задржало у нашем менталитету, али нема повратка у стаљинизам јер се менталитет људи променио. Што се самог Стаљина тиче, он је дошао на власт са изванредним идејама које је пропагирао. Говорио је о потреби за једнакошћу, братством, миром... Али, наравно, претворио се у диктатора. Мислим да у таквим околностима ништа друго не би ни било могуће. Мислим на одређену ситуацију у свету. Да ли је у Шпанији било боље, или у Италији? Или у Немачкој? Има много држава у којима је власт била заснована на тиранији. Наравно, то не значи да није био способан да обједини народе Совјетског Савеза. Успео је да организује отпор фашизму. И није се понашао као Хитлер. Слушао је своје генерале. Чак је и доносио одлуке које су му предлагали генерали. Ово, наравно, не значи да треба да заборавимо све страхоте које је стаљинизам починио, уништење милиона наших грађана и логоре. Те ствари се не смеју заборавити...

ОС: Волео бих да пређемо на неке ведрије теме. Гледао сам један ваш снимак... Невероватно, где сте научили... Очигледно нисте учили као млади те вештине, али научили сте да свирате клавир. Видео сам.

ВП: Свакако. Недавно ме је један пријатељ научио да са два прста свирам неколико популарних мелодија.

ОС: Ипак је задивљујуће да у својим годинама желите да учите нешто ново, а видео сам и да скијате. Никада раније нисте скијали.

ВП: Почео сам да скијам као студент. А тек недавно сам почео да клизам.

ОС: А, то сам видео - на хокеју.

ВП: Када сам почео да клизам, а то је било тек пре две године, мислио сам да никад нећу научити. И моја прва мисао је била: како да станем, како да се зауставим?

ОС: Стварно? Невероватно. А да ли планирате да овладате још неким спортом?

ВП: Не, не засад.

ОС: Али сте научили француски?

ВП: Не, у ствари само неколико фраза.

ОС: Па, ишли сте у Гватемалу - то је било довољно да добијете Зимске олимпијске игре.

ВП: Један од чланова Међународног олимпијског комитета ми је рекао да морам да кажем бар неколико речи на француском. То се мора, рекао је.

ОС: О, само неколико? Варали сте.

ВП: Рекао је да је то знак поштовања. Не према Французима, већ према франкофонским афричким државама.

ЧЕРЧИЛ ЈЕ ИНИЦИРАО ХЛАДНИ РАТ

ВЛАДИМИР ПУТИН: Знате, постојао је један изузетан политичар у прошлости, Винстон Черчил. Он је био чврсто против совјетизма, али кад је избио Други светски рат, он је био велики заговорник сарадње са Совјетским Савезом и називао је Стаљина великим ратним вођом и револуционаром. А по завршетку рата, као што је добро познато, Черчил је био тај који је иницирао Хладни рат. А када је Совјетски Савез извео први нуклеарни тест, управо је Черчил најавио потребу за сарадњом ова два система. Био је веома флексибилна особа. Али мислим да се дубоко у његовом срцу став према Стаљину никада није променио.


СУТРА: МОРАЛНА ПОДРШКА ПРЕДСЕДНИКУ БУШУ