О(ливер) С(тоун): Смањили сте стопу сиромаштва за две трећине?

В(ладимир) П(утин): Тачно.

ОС: Поштовање за старе људе. Пензије.

ВП: Да, много тога.

ОС: Просечан приход је 2000. био 2.700 рубаља. 2012. - 29.000 рубаља.

ВП: Да, то је тачно.

ОС: Били сте изузетно популарни и 2004. сте поново изабрани са 70 посто гласова.

ВП: Мало више од тога.

ОС: А 2008, пошто су дозвољена само два мандата, постали сте премијер. Моћ иза престола. И 2012. се кандидујете за председника и побеђујете са 63 посто.

ВП: Тачно.

ОС: Па да, три пута председник. Мада, неки људи би рекли, четврти мандат, као Рузвелт - достигли сте Френклина Делано Рузвелта.

ВП: Он је био председник у четири мандата?

ОС: Да, он није завршио свој четврти мандат, али је очигледно био страшно популаран. А вас и критикују за многе ствари. Томе се можемо вратити касније. Кажу да вршите притисак на штампу... Схватам да сте председник већ 15 година. Што је невероватно.

ВП: Не, само два мандата, то је осам година, четири и четири. И сада, почевши од 2012. то је десет година.

ОС: У реду, али радили сте вредно и као премијер.

ВП: Радио сам вредно и прилично успешно у целини. Али је тада руски председник био други човек. Морам вам рећи да је председник Медведев обављао независно све своје функције. То је била подела функција по Уставу. Никад се нисам мешао у његов делокруг посла. Било је извесних питања у вези са којим је желео да се консултује са мном. Али то су били ретки случајеви. Урадио је све што је сматрао неопходним. Штавише, могу да вам испричам једну занимљиву причу. Током инаугурације председника Медведева, нашли смо се овде, нас неколицина њему блиских - и један од руских политичара упутио ми је неке љубазне речи. Рекао је: "Нама је свима јасно да сте ви још увек наш председник". А ја сам им се свима обратио: "Хвала вам на љубазним речима, али молим вас, немојте да шаљете погрешне сигнале друштву. Само један човек може бити председник државе - онај кога је народ изабрао".

ОС: Поштено. Пет покушаја атентата, чуо сам. Не толико колико на Кастра са којим сам радио интервју, мислим да је на њега било 50, али ја сам чуо за "легитимних" пет.

ВП: Да, разговарао сам са Кастром о томе и он ми је рекао: "Да ли знаш зашто сам још увек жив"? "Зашто"? "Зато што сам се увек бавио својом безбедношћу лично". За разлику од Кастра, ја обављам свој посао, а официри обезбеђења свој и то још раде прилично успешно. Ја сам прилично успешан у обављању својих функција, а они својих.

ОС: Кажете да нисте следили Кастров модел?

ВП: Мислим да не постоји потреба за тим.

ОС: Другим речима, верујете свом обезбеђењу и они добро обављају посао.

ВП: Да.

ОС: Први модел атентата од кад су Сједињене Државе кренуле на Кастра, био је убацити се у обезбеђење председника да би се извео атентат.

ВП: Да, знам то. Да ли знате која изрека важи код руског народа? Коме је суђено да га обесе, неће се удавити.

ОС: Каква је ваша судбина, господине? Да ли је знате?

ВП: Само Бог то зна. Само Бог зна нашу судбину - вашу и моју.

ОС: Да умремо у кревету, можда?

ВП: Једног дана то ће се десити свакоме од нас. Питање је шта ћемо постићи до тада у овом пролазном свету и да ли смо уживали у свом животу.

ОС: У руском документарном филму о вама, описали су теорију ледника, у међународним односима сматра се да је само једна седмина видљива, а шест седмина је испод површине воде. И сматра се да су сви међународни односи опасни и другачији него што изгледа.

ВП: То је веома сложено.

ОС: У ствари, скоро је немогуће рећи шта се дешава ако не погледамо испод површине.

ВП: Знате, довољно је само будно пратити шта се дешава у свету да бисте схватили логику онога што се дешава иза тога. Зашто просечни људи изгубе контакт са оним што се дешава? Зашто те ствари сматрају сложеним? Зашто мисле да се нешто крије од њихових погледа? То је зато што обични људи живе своје животе. Свакодневно одлазе на посао да зараде новац и не прате међународне догађаје. Зато је њима лако манипулисати или их завести. Али када би пратили шта се догађа у свету свакодневно, упркос чињеници да се део дипломатије дешава иза затворених врата, било би лакше схватити шта се дешава и разумети логику светског развоја. То се може постићи и без приступа тајним документима.

ОС: Кажу да се ваша животна теорија заснива на филозофији џудоа?

ВП: Да, више-мање. Главна идеја је - флексибилан начин. То је главна идеја џудоа. Морате бити флексибилни. Понекад морате попустити другима. Ако је то начин који води до победе...


ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ

ОС: Ја сам читао о вашим генијалним радним навикама. Ви читате, учите. Желим да вам испричам причу коју сам недавно прочитао о Џону Кенедију. Он је био узбудљив и гламурозан председник, али такође је веома вредно радио. Његов брат Роберт Кенеди написао је књигу, "Тринаест дана", о кубанској кризи између Хрушчова и Кенедија, и оно што је занимљиво у књизи је то што Роберт Кенеди пише да је његов брат прочитао сваки документ и говор светских лидера. Био је упознат са сваким говором, није само узимао делове информација од ЦИА, јер им није веровао. Као резултат тога, био је у могућности да доноси сопствене закључке и да са Хрушчовом реши кризу.

ВП: Ја не читам изводе. Ја увек читам документа - оригинална. Никад не користим аналитички материјал који ми доставља служба. Увек читам појединачна документа.