У ПРОЛЕЋЕ 1984. Момчило Бајагић Бајага је објавио свој деби ЛП "Позитивна географија", два месеца пре него што ће "Рибља чорба" издати пети албум "Вечерас вас забављају музичараи који пију". Публика је одлично прихватила Бајагине песме, које је он уживо представио на концерту у Дому синдиката 21. априла. И док су њему стизали позиви за нове свирке, "Чорба" је пролазила прилично лоше. Због слабог интересовања публике, отказано им је осам концерата, а на осталим наступима, укључујући и београдски "Пионир", било је полупразно. Турнеју су прекинули у јуну. Уз то, Бора Ђорђевић и Миша Алексић су одлучили да замене гитаристу Рајка Којића, који је све више тонуо у пакао дроге. Замерали су му што двапут није дошао на телевизијско снимање, није се појавио на једној конференцији за медије, напуштао је турнеје и одлазио до Београда и - лоше је свирао. Рајко је сматрао да је тачна само прва ставка, а Бајага га је узео у заштиту изјављујући да је само једном лоше свирао. На основу Бајагиног залагања, Рајко је остао у групи, али је упозорен да се од септембра професионалније понаша.

ТОКОМ јула и августа "Чорба" је прогласила летњу паузу, а Бајага је прихватио неколико свирки на радним акцијама са "Инструкторима". Пре тога, отишао је са девојком и неколико пријатеља на острво Мљет. За то време, два пребогата Грка, власници неколико хотела на Халкидикију, понудили су Бори и Миши да за позамашан хонорар свирају у њиховим хотелима странцима, али и Југословенима који су обожавали да летују на северу Грчке.

"Бајаги сам, по ранијем договору, одмах послао телеграм: 'Уговорили смо Грчку. Велика лова. Јави се'", сећа се Миша у аутобиографији "Уживо". "Он се јавио и рекао да је Бору упознао са наступима које је раније договорио са 'Инструкторима' и напоменуо како би га било блам да свира по хотелима, као да 'Чорба' тезгари, а не да је велики и озбиљан бенд. Бајага је тако сам себе уклонио из поставе 'Рибље чорбе'."

Уз Бајагу, из групе је избачен и Рајко Којић. И он је одбио да свира у Грчкој, што је искоришћено као повод за избацивање, а прави разлог је био што је Којић постао зависник од хероина, неспособан да одговори обавезама бенда. Да ствар буде ружнија, Бора је, практично, и Бајагу и Рајка избацио изјавом датом 19. јула 1984. "Политици експрес", рекавши: "Свако има право да иде тамо где мисли да ће му бити боље. Бајага је са бендом са којим је снимио 'Позитивну географију' отишао на Мљет. Звао сам га да се врати због проба, није хтео, и то значи да више неће бити у 'Чорби'." Рајко је оформио своју групу у којој је, између осталих, био Зоран Милановић из "Смака". Тако је Бајага из новина сазнао да више није члан "Чорбе".

КАКО су преко ноћи остали без двојице гитариста, чланови "Чорбе" били су принуђени да сместа пронађу нова персонална решења. Миша је од почетка зацртао да први гитариста у бенду мора да буде Видоја Божиновић Џинџер, некадашњи члан "Поп машине", чији су заштитни знак биле брзе и атрактивне соло деонице. Он је пристао, али је проблем био други гитариста. На Борин позив придружио им се Зоран Дашић Даша, али је са групом одржао само пет проба, па је одустао због породичних обавеза. Даша је касније оформио групу "Легенде", за чију је плочу "Дођи, друже, до Србије уже" Бора написао седам текстова и компоновао музику за две песме. Уместо Даше, у "Чорбу" је стигао Никола Чутурило Чутура. Бора је нове чланове уигравао на анонимним наступима. Тако су 20. септембра, на последњој вечери "Београдског лета", свирали под именом "Дебели Богољуб и љути тезгароши". Само су пријатељи знали да се иза тог блесавог имена крије "Рибља чорба".

"Име 'Дебели Богољуб и љути тезгароши' осмислио је Бора и није имало никакве везе са господином Богољубом Карићем, који је као басиста с браћом свирао у саставу 'Плаве звезде'", тврди Миша. "Наше појављивање на бини у Дансинг сали Дома омладине изазвало је прави шок у публици. Бора се све време наступа зезао најављујући наше песме као сасвим свеже тезгарошке хитове. Џинџер и Чутура били су презадовољни својим првим заједничким наступом, јер су на стварно високом нивоу срећно пробили лед."

ТОКОМ зиме "Чорба" се повукла у студио како би снимила нови албум "Истина". Намера им је била да та повратничка плоча буде нека друга "Чорба" - рокерскија, снажнија и прогресивнија. Продуцент је био њихов сада већ пријатељ Џон Мекој, а Вицко Милатовић је, одслуживши војни рок, поново био за бубњевима. На омоту албума Југослава Влаховића нашла се фото-монтажа на којој се лица чланова групе налазе на зиду нишке Ћеле-куле, између постојећих лобања. Миша је компоновао музику за "Ајде бежи", са Чутуром је заједно урадио "Нећу да те волим", "Верно псето" била је Џинџерова композиција, а "Диско мишић", у којој је гостовање узвратио Горан Бреговић (након што му је Бора помогао у нумери "Педикулис пубис" за албум "Бијелог дугмета") Вицкова.

"Југотон" је одбио да штампа песме "Снаге опозиције", "Ало", "Дворска будала" и "Погледај дом свој, анђеле", па се "Чорба" без много размишљања вратила у ПГП РТБ. Они су били мање строги, па су одбили само "Снаге опозиције", а у песми "Ало" стих "са планине шакал завија, тамо је Југославија", промењен је у "ја из далеких предела посматрам туђа недела". Од првобитне идеје да се "Снаге опозиције" објаве као самиздат сингл се одустало, јер су све новине које држе до себе штампале текст инкримисане песме.

КАДА би морао да се определи за само једну песму од свих које је урадио, рекао је Бора Петру Поповићу у интервјуу за часопис "Рок" - то је свакако "Погледај дом свој, анђеле".

- Она подразумева све! Али значи и једну велику сатисфакцију. Да није било те нумере, не би више било ни "Рибље чорбе". Када су Бајага и Рајко отишли, настао је процес наше опште сахране. То је уједно била прва песму коју је вежбала нова постава. Чим смо је снимили, знао сам шта имамо у рукама. Ни за педаљ се нисам преварио у процени њене значајности. Када су ми у "Југотону" саопштили да та нумера из стотину разлога не може да се нађе на плочи, одлучно сам рекао: "Ма не долазите у обзир!" Ставио сам је одмах под мишку, вратио се у ПГП РТБ и они су је прихватили, иако је и њима била помало шкакљива. И данас, после толико времена, уживам док је певам. Она ми представља више од песме и означава мој заокрет у писању текстова. Постао сам мало чуднији, слободнији и другачији него у осталим нумерама - рекао је Бора Ђорђевић.


ПОВРЕМЕНИ КОМПРОМИСИ

МАДА није склон компромисима, Бора Ђорђевић је морао да направи један. Песма "Снаге опозиције" је, како тврди у књизи "Шта је песник хтео да каже", заиста изашла много пре свог времена и морала је да лети са плоче:

- Па те 1985. права опозиција малтене није ни постојала, а ако је било неистомишљеника, били су неорганизовани и слаби у односу на владајући режим. Опет сам глумио баба Вангу и интуитивно причао о нечему што ће се дешавати много година касније. Много је воде протекло Дунавом и Савом док се нумера није појавила на компилацији проблематичних песама "Трећи српски устанак". Проблем је у томе што ми се чини да је и данас актуелна. Или није. Народ је апатичан, убијен у појам. Бори се за пуку егзистенцију, права опозиција је склоњена на маргину, а лажна је иста као позиција, па ће бити "сјахо Курта да узјаше Мурта"...


СУТРА: ПОВРАТАК „РИБЉЕ ЧОРБЕ“ НА ВЕЛИКА ВРАТА